Naslovnica Info Press info Ministarski sastanak o Planu rasta za Zapadni Balkan u Podgorici

Ministarski sastanak o Planu rasta za Zapadni Balkan u Podgorici

Sastanak ministara evropskih poslova i finansija država regiona i Evropske komisije (EK), posvećen Planu rasta za Zapadni Balkan, biće održan danas i sjutra u Podgorici.

Na sastanku, čiji su domaćini ministarka evropskih poslova Maida Gorčević i ministar finansija Novica Vuković, učestvovaće direktorica za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju, Valentina Superti.

Delegaciju Kosova će činiti zamjenik premijera Beslik Besljimi i zamjenik ministra finansija, rada i transfera Avni Zogiani, dok će, u ime Sjeverne Makedonije, na sastanku učestvovati zamjenik ministra finansija Filip Nikolovski.

Članovi delegacije Vlade Albanije na sastanku će biti državna ministarka i glavna pregovaračica Majlinda Dhuka i ministar finansija Ervin Mete.

U ime Vlade Srbije, na sastanku će učestvovati ministarka evropskih integracija Tanja Miščević, a u ime Bosne i Hercegovine, pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije Zara Halilović.

Tokom prethodnih mjeseci, održani su ministarski sastanci i regionalni samiti lidera Zapadnog Balkana u Skoplju i Tirani, na kojima su razmijenjena mišljenja o zajedničkim akcijama, koordinisanim politikama i inicijativama usmjerenim na osiguranje uspjeha u implementaciji Pana rasta i cjelokupnog procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Ministri evropskih poslova i finansija država Zapadnog Balkana su se saglasili da Plan rasta predstavlja ključnu platformu za ubrzanje integracije u jedinstveno tržište EU i ukupne reforme u procesu pristupanja EU.

Sastanak u Podgorici biće prilika za nastavak konstruktivnih razgovora i dalje usmjeravanje započetih zajedničkih aktivnosti i napora.

Glavne teme sastanka će biti pristup jedinstvenoj zoni plaćanja u eurima (SEPA), unapređenje olakšica trgovine i transporta između država Zapadnog Balkana i zemalja članica EU, Aplikacija novčanik digitalnog identiteta i unapređenje snabdijevanja kritičnim ljekovima.

Nakon ministarskog sastanka u Podgorici, Crna Gora će sredinom maja biti domaćin regionalnog još jednog ministarskog sastanka i Samita lidera država Zapadnog Balkana i EK posvećenog maksimalnoj iskorišćenosti prednosti Plana rasta.

Cilj ovih sastanaka je približavanje Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU, produbljivanja regionalne ekonomske integracije, ubrzanja temeljnih reformi i povećanja finansijske pomoći.

Saopštenja

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...