Naslovnica Info Press info Ministarstvo evropskih poslova počinje implementaciju projekta „Političko-pravni savjetodavni centar za Crnu Goru“

Ministarstvo evropskih poslova počinje implementaciju projekta „Političko-pravni savjetodavni centar za Crnu Goru“

Povodom početka sprovođenja IPA projekta tehničke podrške pod nazivom „Političko-pravni savjetodavni centar za Crnu Goru“ čiji je primarni korisnik Ministarstvo evropskih poslova – Direktorat za pristupanje Evropskoj uniji i pravnu tekovinu EU, održan je prvi sastanak između predstavnika MEP-a i kompanije WEglobal koja je zadužena za implementaciju projekta.

Ukupan budžet projekta koji se finansira iz fondova Evropske unije, iznosi 750 hiljada eura, a period implementacije projektnog ugovora biće 24 mjeseca.

Državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova i nacionalna IPA koordinatorka, Milena Žižić je izrazila zadovoljstvo zbog početka projekta čiji cilj je podsticanje procesa pristupnih pregovora Crne Gore kroz podršku efikasnom usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU i njegovoj implementaciji, kao i kroz jačanje stručnih kapaciteta aktera uključenih u proces evropskih integracije.

“Akcenat projekta biće na edukaciji i stručnom usavršavanju što većeg broja državnih službenika koji rade na usklađivanju propisa, pripremi nacionalne verzije pravne tekovine Evropske unije i pregovorima o pristupanju. Jedan od bitnih segmenata projekta biće uspostavljanje saradnje sa akademskom zajednicom i odgovarajućim obrazovnim institucijama koje treba da upodobe svoje programe sa realnim potrebama tržišta rada u kontekstu postojećih i budućih potreba javne uprave Crne Gore kao buduće članice EU”, objasnila je Žižić.

Direktor projekta Džo Miler kazao je da je WEglobal međunarodna kompanija koja raspolaže velikim brojem stručnjaka u raznim oblastima pravne tekovine Evropske unije, te da se nada uspješnoj implementaciji planiranih aktivnosti i da će rezultat projekta biti unaprijeđeni kapaciteti državne uprave, pregovaračke strukture i akademske zajednice za proces pristupanja EU.

Sastanku su ispred MEP-a prisustvovali i generalni direktor za evropske fondove Bojan Vujović i Jelena Samardžić-Kotri, koja će u ime Ministarstva biti koordinatorka projekta, a u ime projektnog tima menadžerka projekta Tatjana Tomić i zamjenica direktora projekta Ivana Vujošević.

Pored MEP-a, korisnici projekta biće pregovaračke radne grupe, resorne institucije i strukture relevantne za određena poglavlja i procese u toku pristupnih pregovora. Ciljna grupa treba da obuhvati i akademsku zajednicu.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...