Naslovnica Info Press info Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani...

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država Zapadnog Balkana

Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država regiona sprovođenju reformi, praćena spremnošću EU da pomogne u ključnim oblastima i da poveća finansiranje projekata, doprinijeće ostvarivanju dugoročnih i održivih rezultata, daljoj transformaciji i razvoju regiona i ubrzati njegovu integraciju u EU, poruka je sa ministarskog sastanka o Planu rasta za Zapadni Balkan koji je održan u Podgorici.

Na sastanku je učestvovala direktorica za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu  za susjedstvo i pregovore o proširenju Valentina Superti, kao i ministri evropskih poslova i finansija država regiona. Kosovo je predstavljao zamjenik premijera Beslik Besljimi, dok je, u  ime Sjeverne Makedonije, na sastanku učestvovao zamjenik ministra finansija Filip Nikolovski. Članovi delegacije Vlade Albanije su bili državna ministarka i glavna pregovaračica Majlinda Dhuka i ministar finansija Ervin Mete. U ime Vlade Srbije, na sastanku je učestvovala ministarka evropskih integracija Tanja Miščević, a u ime Bosne i Hercegovine, pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije Zara Halilović.

Otvarajući sastanak, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević je kazala da inicijative koje je predložila EU, a koje se odnose na pristup jedinstvenoj zoni plaćanja u eurima (SEPA), implementaciju Zelenih koridora i uspostavljanje Akademije jedinstvenog tržišta, u kombinaciji sa nacionalnim planovima reformi, imaju za cilj da ubrzaju naš napredak ka postepenoj integraciji u jedinstveno tržište EU.

Gorčević je, takođe, ukazala na značaj kontinuirane pomoći EU u dijelu razvoja infrastrukture, koju, kako je istakla, treba nastaviti i proširiti u okviru Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan.

„Namjera Crne Gore je da ubrza razvoj ključne infrastrukture u oblasti saobraćaja i energetike, što će imati pozitivne efekte i na stopu rasta. Sigurna sam da je odluka o listi prioritetnih infrastrukturnih projekata koji se mogu finansirati u okviru Plana rasta, sa prvim prioritetom koji se odnosi na 44 infrastrukturna projekta predložena u oblasti obrazovanja na svim nivoima bila odgovorna i da će pomoći da se poboljšaju uslovi u obrazovnom sistemu, jer je ovo najbolja moguća investicija u budućnost mladih ljudi“, kazala je ministarka.

Ona je poručila da je evropsko opredjeljenje Crne Gore nesumnjivo i da je Vlada posvećena ubrzanju procesa pristupanja EU.

„Tokom ovog specifičnog perioda, kada smo marljivo radili na demonstriranju napretka u oblasti vladavine prava u okviru pregovora za poglavlja 23 i 24, pripremili smo i niz solidnih reformskih mjera za druge relevantne oblasti politike Reformske agende. Sigurna sam da će, ukoliko budu sprovedene u istom ambicioznom duhu, ove reforme transformisati crnogorsko društvo na istinski evropski način, istovremeno stvarajući uslove za povećanje rasta“, poručila je Gorčević.

Ministar finansija Novica Vuković je istakao da je pristupanje Jedinstvenom evropskom tržištu jedan od prioriteta Vlade Crne Gore, te da je, nakon sprovođenja intenzivnih i sveobuhvatnih aktivnosti na ispunjavanju obaveza koje zahtijeva članstvo, Crna Gora podnijela aplikaciju za SEPA-u u martu ove godine.

„Naši prioriteti obuhvaćeni Reformskom agendom odnose se prevashodno na unaprjeđenje poslovnog ambijenta, kojim kroz mjere usmjerene na poboljšanje u oblasti upravljanja privrednim društvima u većinskom vlasništvu države, jačanjem transparentnosti u oblasti javnih nabavki, kao i setom reformskih mjera u oblasti poreske politike i jačanja kapaciteta Poreske uprave, želimo unaprijediti regulatorni okvir i otkloniti prepreke u razvoju privatnog sektora i privrede u cjelini“, kazao je Vuković.

On je istakao da Vlada radi na poboljšanju nadzora i korporativnog upravljanja državnim preduzećima, čime će se obezbijediti profitabilnije poslovanje, efikasnija upotreba i veća transparentost u politici zapošljavanja, društveno odgovornije poslovanje ovih preduzeća i njihovo efikasnije servisiranje građana.

Istakao je da se, s ciljem obezbjeđivanja poštenih, konkurentnih, transparentnih i finansijski odgovornih javnih nabavki, planira uvođenje dodatnih kontrolnih mehanizama, jačanje sistema elektronskih javnih nabavki, uvezivanje sistema e-nabavki sa elektronskim sistemima Agencije za sprječavanje korupcije i Agencije za zaštitu konkurencije, kao i sistemom Ministarstva pravde.

„Ekspertska i tehnička podrška Evropske komisije i država članica EU u ovim aktivnostima, biće od nemjerljivog značaja za naš dalji napredak u implementaciji reformi i istovremeno jačanju kapaciteta i pripremi za članstvo u EU“, poručio je ministar finansija.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je kazala da Evropska unija radi sa Zapadnim Balkanom kako bi se Plan rasta ostvario i donio opipljive koristi građanima i preduzećima.

„Ranije ove nedelje, u Briselu, Evropski parlament je dao zeleno svjetlo za Fond za reformu i rast vrijedan 6 milijardi eura, koji će podsticati reforme potrebne za rast“, kazala je Popa.

Govoreći o pristupu jedinstvenom tržištu EU, koji je jedna od tema ministarskog satanka, Popa je kazala da je ostvaren stvarni napredak u vezi sa aplikacijama za Jedinstvenu zonu plaćanja u eurima (SEPA).

„Ovo bi moglo da donese koristi od 500 miliona eura godišnje uštede na međunarodnim transferima. Dalji prioriteti su novčanici digitalnog identiteta, olakšavanje izvoza industrijskih proizvoda i dovođenje Zapadnog Balkana u sistem Evropske unije kako bi se osiguralo snabdijevanje kritičnim ljekovima za svoje građane“, kazala je ambasadorka.

Ministri evropskih poslova i finansija država Zapadnog Balkana su tokom sastanka razmijenili mišljenje o zajedničkim akcijama, koordinisanim politikama i inicijativama usmjerenim na osiguranje uspjeha u implementaciji Pana rasta i cjelokupnog procesa pristupanja EU. U tom kontekstu je razgovarano o pristupu jedinstvenoj zoni plaćanja u eurima (SEPA), unapređenju olakšica trgovine i transporta između država Zapadnog Balkana i zemalja članica EU, Aplikaciji novčanik digitalnog identiteta i unapređenju snabdijevanja kritičnim ljekovima.

Nakon ministarskog sastanka u Podgorici, Crna Gora će sredinom maja biti domaćin regionalnog Samita lidera država Zapadnog Balkana i Evropske komisije posvećenog maksimalnoj iskorišćenosti prednosti Plana rasta, s ciljem približavanja Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU, produbljivanja regionalne ekonomske integracije, ubrzanja temeljnih reformi i povećanja finansijske pomoći.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...