Naslovnica Info Intervjui Mrdak: Crna Gora zaključila važnu fazu pregovaračkog procesa

Mrdak: Crna Gora zaključila važnu fazu pregovaračkog procesa

Otvaranjem poslednjeg neotvorenog poglavlja 8 koje uređuje oblast konkurencije Crna Gora je zaključila izuzetno uspješnu i važnu fazu pregovaračkog procesa, kazao je za Novu M zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak.

On smatra i da je Crna Gora spremna da 2025-e postane članica unije ukoliko svi budu predano radili.

“Kada se priča o rezultatima Crne Gore u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom potrebno je da ih stavimo u širi kontekst evropske politike, a tako sagledavajući postignuto izvukli smo maksimum iz prethodnog perioda”, kazao je Mrdak.

On je objasnio da je u poslednjih 4 – 5 godina EU prolazila najizazovniji period od svog osnivanja, a Crna Gora je u takvom momentu uspjela da izvuče najbolje u politici proširenja, odnosno u pregovaračkom procesu.

Zbog izuzetno zahtjevnog posla prenošenja evropskog zakonodavstva u nacionalni pravni okvir Crna Gora vodi pregovarački proces koji je, kako je kazao Mrdak, ne samo politički osetljiviji veći tehnički značajno zahtjevniji.

“Nalazimo se u situaciji sa svim otvorenih poglavlja i tri poglavlja koja su privremeno zatvorena, a takođe imamo jedan značajan broj poglavlja koja su praktično spremna za zatvaranje i njihovo zatvaranje će polako uslijediti nakon postepenog ostvarivanja boljih rezultata u oblasti vladavine prava”, rekao je Mrdak.

Sva poglavlja su otvorena a poslednje i zvanično prije nekoliko dana.

“Otvaranjem poslednjeg pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija, Crna Gora je zaključila jednu izuzetno uspešnu i važnu fazu pregovaračkog procesa. Za nama su sprovedene brojne aktivnosti koje su potvrdile zrelost crnogorske administracije, ali i dokazale sposobnost da možemo ići dalje i nadam se još uspješnije u pregovaračkom procesu”, saopštio je Mrdak.

Osmo poglavlje, kako je objasnio Mrdak, uređuje tržište na način da obezbeđuje jednake i fer uslove za sve učesnike.

“Dakle kompanije moraju do konkurentske prednosti, odnosno do svog profita, doći isključivo na osnovu kvaliteta svojih proizvoda, cijena, usluga i na osnovu svoje inovativnosti. Poglavlje 8 – Konkurencija obezbeđuje tržište u kojem najbolji uspijevaju na osnovu svojih zasluga da ostvare prednost na tržištu”, kazao je Mrdak.

Koliko će glatko teći dalji proces pristupanja zavisi od spoljnih i unutrašnji faktora.

“Kada govorimo o vanjskom fakturu, nadamo se da će ovaj entuzijazam koji je počeo sa novom briselskom administracijom da nas prati u narednom periodu, gdje smo čuli izuzetno pozitivne tonove i poruke u pravcu politike proširenje. Kada govorimo o unutrašnjem faktoru, ne bi ga nazvao kamen spoticanja, ali sigurno faktor bez kojeg nećemo uspeti intezivnije voditi proces, a to je snažna sinergija svih učesnika u crnogorskom društvu. Pre svega govorimo o tri grane vlasti: izvršna, zakonodavna i pravosuđe, ali i izuzetno važni učesnici u procesu su mediji i organizacije civilnog društva”, pojasnio je Mrdak.

Spremna je, smatra Mrdak, Crna Gora da 2025-e postane članica Unije.

“To smo dokazali već i ranije. Prisjetimo se da je Crna Gora, svega šest godina nakon obnove svoje nezavisnosti, imala prvo zatvoreno poglavlje što je izuzetno važan uspjeh. Ukoliko svi budemo zaista radili predano iz ugla svojih nadležnosti, taj cilj je apsolutno moguć. I evo čuli smo i komesara za proširenje koji se nada da će do kraja mandata evropske komisije barem jedna država kandidat biti spremna za članstvo. Mi smo sigurni da će to biti Crna Gora”, zaključio je Mrdak.

Trojka koja predsjedava Savjetom Evropske unije u narednih godinu i po Njemačka, Portugalija i Slovenija u svom programu predsedavanja kao jedan od prioriteta imaju politiku proširenja i zapadni Balkan. Imajući to u vidu Mrdak je siguran da je pred nama uspješan period.

Izvor: Nova M

Zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak – Izjava TV Nova M

Saopštenja

Francuska podržava kredibilnu evropsku perspektivu Crne Gore

0
„Nakon tri dana intenzivnih sastanaka sa zvaničnicima Francuske, na temu evropske perspektive Crne Gore, dobili smo snažne poruke podrške geostrateškoj orijentaciji Crne Gore, snažnom...

Lista predstavnika NVO koji su predloženi za člana/icu Radne grupe za pregovaračko poglavlje 14...

0
Na osnovu člana 8 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija...

2,6 miliona eura za korisnike Poziva u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora –...

0
Vrijedne prekogranične inicijative koje Crna Gora i Republika Albanija zajednički realizuju od 2008. godine, kroz Program koji finansira Evropska unija, ukazuju na uspješnost sveukupnog...

Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka EU

0
Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka Evropskoj uniji i opredijeljena je da podrži suštinsku reformu vladavine prava i pripremu zemlje za kompleksne obaveze...

Svečanost povodom uručivanja sertifikata korisnicima projekata Drugog poziva u okviru Programa Crna Gora-Albanija

0
Kancelarija za evropske integracije, u saradnji sa Ministarstvom za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije i Direktoratom za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći...