Naslovnica Info Intervjui Mrdak: Crna Gora zaključila važnu fazu pregovaračkog procesa

Mrdak: Crna Gora zaključila važnu fazu pregovaračkog procesa

Otvaranjem poslednjeg neotvorenog poglavlja 8 koje uređuje oblast konkurencije Crna Gora je zaključila izuzetno uspješnu i važnu fazu pregovaračkog procesa, kazao je za Novu M zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak.

On smatra i da je Crna Gora spremna da 2025-e postane članica unije ukoliko svi budu predano radili.

“Kada se priča o rezultatima Crne Gore u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom potrebno je da ih stavimo u širi kontekst evropske politike, a tako sagledavajući postignuto izvukli smo maksimum iz prethodnog perioda”, kazao je Mrdak.

On je objasnio da je u poslednjih 4 – 5 godina EU prolazila najizazovniji period od svog osnivanja, a Crna Gora je u takvom momentu uspjela da izvuče najbolje u politici proširenja, odnosno u pregovaračkom procesu.

Zbog izuzetno zahtjevnog posla prenošenja evropskog zakonodavstva u nacionalni pravni okvir Crna Gora vodi pregovarački proces koji je, kako je kazao Mrdak, ne samo politički osetljiviji veći tehnički značajno zahtjevniji.

“Nalazimo se u situaciji sa svim otvorenih poglavlja i tri poglavlja koja su privremeno zatvorena, a takođe imamo jedan značajan broj poglavlja koja su praktično spremna za zatvaranje i njihovo zatvaranje će polako uslijediti nakon postepenog ostvarivanja boljih rezultata u oblasti vladavine prava”, rekao je Mrdak.

Sva poglavlja su otvorena a poslednje i zvanično prije nekoliko dana.

“Otvaranjem poslednjeg pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija, Crna Gora je zaključila jednu izuzetno uspešnu i važnu fazu pregovaračkog procesa. Za nama su sprovedene brojne aktivnosti koje su potvrdile zrelost crnogorske administracije, ali i dokazale sposobnost da možemo ići dalje i nadam se još uspješnije u pregovaračkom procesu”, saopštio je Mrdak.

Osmo poglavlje, kako je objasnio Mrdak, uređuje tržište na način da obezbeđuje jednake i fer uslove za sve učesnike.

“Dakle kompanije moraju do konkurentske prednosti, odnosno do svog profita, doći isključivo na osnovu kvaliteta svojih proizvoda, cijena, usluga i na osnovu svoje inovativnosti. Poglavlje 8 – Konkurencija obezbeđuje tržište u kojem najbolji uspijevaju na osnovu svojih zasluga da ostvare prednost na tržištu”, kazao je Mrdak.

Koliko će glatko teći dalji proces pristupanja zavisi od spoljnih i unutrašnji faktora.

“Kada govorimo o vanjskom fakturu, nadamo se da će ovaj entuzijazam koji je počeo sa novom briselskom administracijom da nas prati u narednom periodu, gdje smo čuli izuzetno pozitivne tonove i poruke u pravcu politike proširenje. Kada govorimo o unutrašnjem faktoru, ne bi ga nazvao kamen spoticanja, ali sigurno faktor bez kojeg nećemo uspeti intezivnije voditi proces, a to je snažna sinergija svih učesnika u crnogorskom društvu. Pre svega govorimo o tri grane vlasti: izvršna, zakonodavna i pravosuđe, ali i izuzetno važni učesnici u procesu su mediji i organizacije civilnog društva”, pojasnio je Mrdak.

Spremna je, smatra Mrdak, Crna Gora da 2025-e postane članica Unije.

“To smo dokazali već i ranije. Prisjetimo se da je Crna Gora, svega šest godina nakon obnove svoje nezavisnosti, imala prvo zatvoreno poglavlje što je izuzetno važan uspjeh. Ukoliko svi budemo zaista radili predano iz ugla svojih nadležnosti, taj cilj je apsolutno moguć. I evo čuli smo i komesara za proširenje koji se nada da će do kraja mandata evropske komisije barem jedna država kandidat biti spremna za članstvo. Mi smo sigurni da će to biti Crna Gora”, zaključio je Mrdak.

Trojka koja predsjedava Savjetom Evropske unije u narednih godinu i po Njemačka, Portugalija i Slovenija u svom programu predsedavanja kao jedan od prioriteta imaju politiku proširenja i zapadni Balkan. Imajući to u vidu Mrdak je siguran da je pred nama uspješan period.

Izvor: Nova M

Zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak – Izjava TV Nova M

Saopštenja

Održan sedamnaesti sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora između EU i Crne Gore (ZKO)

0
Uoči Samita EU-Zapadni Balkan, Evropski ekonomski i socijalni odbor (EESC) sastao se sa crnogorskim civilnim društvom 7. decembra 2023. kako bi ocijenio napredak Crne...

Pristupanje EU nije prolazna politička odluka, već generacijski izbor

0
Proces evropskih integracija nije prolazna politička odluka, već generacijski izbor koji oblikuje naše društvo, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na panelu „EU...

Gorčević sa Ropkeom: Vlada otvorena za saradnju i unapređenje ambijenta za rad NVO

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, sastala se danas u Briselu sa predsjednikom Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta, Oliverom Ropkeom, i njegovim saradnicima. Na sastaku su razmijenjena mišljenja o...

Info dan o Drugom pozivu Programa Dunavskog regiona

0
U četvrtak 14. decembra 2023. godine, Ministarstvo evropskih poslova organizuje info dan o Drugom pozivu za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa Dunavskog regiona. Info...

Online kviz “KOLIKO ZNAŠ O EU?”

0
Ministarstvo evropskih poslova, u okviru sprovođenja Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2023- 2026. godine, tradicionalno, svake godine u decembru organizuje online...