Naslovnica Info Intervjui Mrdak: Crna Gora zaključila važnu fazu pregovaračkog procesa

Mrdak: Crna Gora zaključila važnu fazu pregovaračkog procesa

Otvaranjem poslednjeg neotvorenog poglavlja 8 koje uređuje oblast konkurencije Crna Gora je zaključila izuzetno uspješnu i važnu fazu pregovaračkog procesa, kazao je za Novu M zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak.

On smatra i da je Crna Gora spremna da 2025-e postane članica unije ukoliko svi budu predano radili.

“Kada se priča o rezultatima Crne Gore u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom potrebno je da ih stavimo u širi kontekst evropske politike, a tako sagledavajući postignuto izvukli smo maksimum iz prethodnog perioda”, kazao je Mrdak.

On je objasnio da je u poslednjih 4 – 5 godina EU prolazila najizazovniji period od svog osnivanja, a Crna Gora je u takvom momentu uspjela da izvuče najbolje u politici proširenja, odnosno u pregovaračkom procesu.

Zbog izuzetno zahtjevnog posla prenošenja evropskog zakonodavstva u nacionalni pravni okvir Crna Gora vodi pregovarački proces koji je, kako je kazao Mrdak, ne samo politički osetljiviji veći tehnički značajno zahtjevniji.

“Nalazimo se u situaciji sa svim otvorenih poglavlja i tri poglavlja koja su privremeno zatvorena, a takođe imamo jedan značajan broj poglavlja koja su praktično spremna za zatvaranje i njihovo zatvaranje će polako uslijediti nakon postepenog ostvarivanja boljih rezultata u oblasti vladavine prava”, rekao je Mrdak.

Sva poglavlja su otvorena a poslednje i zvanično prije nekoliko dana.

“Otvaranjem poslednjeg pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija, Crna Gora je zaključila jednu izuzetno uspešnu i važnu fazu pregovaračkog procesa. Za nama su sprovedene brojne aktivnosti koje su potvrdile zrelost crnogorske administracije, ali i dokazale sposobnost da možemo ići dalje i nadam se još uspješnije u pregovaračkom procesu”, saopštio je Mrdak.

Osmo poglavlje, kako je objasnio Mrdak, uređuje tržište na način da obezbeđuje jednake i fer uslove za sve učesnike.

“Dakle kompanije moraju do konkurentske prednosti, odnosno do svog profita, doći isključivo na osnovu kvaliteta svojih proizvoda, cijena, usluga i na osnovu svoje inovativnosti. Poglavlje 8 – Konkurencija obezbeđuje tržište u kojem najbolji uspijevaju na osnovu svojih zasluga da ostvare prednost na tržištu”, kazao je Mrdak.

Koliko će glatko teći dalji proces pristupanja zavisi od spoljnih i unutrašnji faktora.

“Kada govorimo o vanjskom fakturu, nadamo se da će ovaj entuzijazam koji je počeo sa novom briselskom administracijom da nas prati u narednom periodu, gdje smo čuli izuzetno pozitivne tonove i poruke u pravcu politike proširenje. Kada govorimo o unutrašnjem faktoru, ne bi ga nazvao kamen spoticanja, ali sigurno faktor bez kojeg nećemo uspeti intezivnije voditi proces, a to je snažna sinergija svih učesnika u crnogorskom društvu. Pre svega govorimo o tri grane vlasti: izvršna, zakonodavna i pravosuđe, ali i izuzetno važni učesnici u procesu su mediji i organizacije civilnog društva”, pojasnio je Mrdak.

Spremna je, smatra Mrdak, Crna Gora da 2025-e postane članica Unije.

“To smo dokazali već i ranije. Prisjetimo se da je Crna Gora, svega šest godina nakon obnove svoje nezavisnosti, imala prvo zatvoreno poglavlje što je izuzetno važan uspjeh. Ukoliko svi budemo zaista radili predano iz ugla svojih nadležnosti, taj cilj je apsolutno moguć. I evo čuli smo i komesara za proširenje koji se nada da će do kraja mandata evropske komisije barem jedna država kandidat biti spremna za članstvo. Mi smo sigurni da će to biti Crna Gora”, zaključio je Mrdak.

Trojka koja predsjedava Savjetom Evropske unije u narednih godinu i po Njemačka, Portugalija i Slovenija u svom programu predsedavanja kao jedan od prioriteta imaju politiku proširenja i zapadni Balkan. Imajući to u vidu Mrdak je siguran da je pred nama uspješan period.

Izvor: Nova M

Zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak – Izjava TV Nova M

Saopštenja

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...

Crna Gora ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u EU

0
Crna Gora je ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u Evropskoj uniji, što se pokazalo konsenzusom u Vladi, ali i gotovo jednoglasnim izglasavanjem IBAR...

Evropski izbori osigurali kontinuitet za podršku Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU

0
Nedavno završeni evropski izbori, na osnovu čijih rezultata će biti izabrani čelnici EU institucija u sljedećem petogodišnjem mandatu, osigurali su kontinuitet Evropskog parlamenta u...

Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za rad u...

0
Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za...

Crna Gora preuzela predsjedavanje programom Interreg Euro-MED

0
Na desetom sastanku Odbora za nadgledanje programa Interreg Euro-MED, koji je održan 12. juna u Valeti na Malti, Crna Gora je zvanično preuzela predsjedavanje...