Naslovnica Info Press info Mural u Baru kao simbol evropskog zajedništva i različitosti 

Mural u Baru kao simbol evropskog zajedništva i različitosti 

Državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova dr Milena Žižić i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević posjetili su danas OŠ „Jugoslavija“ u Baru, gdje su promovisali nedavno oslikani mural posvećen evropskoj saradnji.

Govoreći o simbolci murala, Žižić je istakla da ovaj umjetnički projekat na snažan način ilustruje osnovni moto Evropske unije „Ujedinjeni u različitosti“. 

 

„Evropska unija predstavlja zajednicu različitih naroda, tradicija i kultura. Zato je od suštinske važnosti da djecu naučimo da poštuju različitosti i da u takvom ambijentu odrastaju“, kazala je Žižić.
Kako je istakla, Crna Gora već više od 15 godina koristi pretpristupne fondove Evropske unije za saradnju sa susjedima kroz različite programe prekogranične saradnje.
„Ovi programi su posebno prepoznati u Baru, gdje institucije i organizacije sprovode brojne projekte u saradnji sa partnerima iz okruženja, a sve u cilju da građanima omoguće bolji kvalitet života“, dodala je Žižić.
Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević kazao je da Opština Bar kroz prekograničnu saradnju nastoji da našim najmlađim sugrađanima približi benefite Evropske unije.
“Koristim priliku da se zahvalim Ministarstvu evropskih poslova na kontinuiranoj podršci, koja za rezultat ima veliki broj projekata koji su uz pomoć pretpristupnih fondova EU sprovedeni u našoj opštini. Lokalna uprava, prepoznata kao primjer uspješne prakse u sprovođenju ovih projekata, nastojaće da i ubuduće realizuje sve međunarodne aktivnosti sa ciljem ostvarivanja konkretnih koristi za građane Bara“, naglasio je Raičević.
Nakon otvaranja murala u OŠ „Jugoslavija“, predstavnici Ministarstva evropskih poslova su održali javni čas o Evropskoj uniji za učenike ove škole.
„Bar je prepoznat kao grad koji afirmiše evropske vrijednosti i multikulturalizam. Kao nekome ko je pohađao ovu školu, veliko mi je zadovoljstvo što Ministarstvo ima priliku da među učenicima promoviše sve koristi evropske saradnje i projekte koji se sprovode uz podršku Evropske unije“, kazao je Bojan Vujović, v.d. generalni direktor Direktorata za evropske fondove.
Mural je oslikan uz podršku dva programa evropske teritorijalne saradnje – Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020 i Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020.
Autorke murala na zidu OŠ „Jugoslavija“ su članice kreativnog tima „Kunstler“, na čelu sa Danijelom Darmanović Mahmutović.
MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...

Održan implementacioni seminar za korisnike Drugog poziva programa Interreg Euro-MED

0
U Podgorici je održan implementacioni seminar za korisnike projekata koji su podržani kroz Drugi poziv programa Interreg Euro-MED. Crnogorske institucije i organizacije su i u...

Intervju ministarke Gorčević za Vijesti

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ocijenila je da ne očekuje da će Zagreb kočiti pregovore Podgorice s Evropskom unijom (EU) zbog toga što je crnogorski...

Zenović za EWB: Održavanje tempa i posvećenosti ključno je za evropsku integraciju Crne Gore

0
Crna Gora je postala prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i...

Gorčević sa Pasonom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja  

0
Crna Gora nakon dobijenog pozitivnog IBARa ulazi u završnu, ali istovremeno i najzahtjevniju fazu pregovora za koju će joj biti potrebna politička, tehnička i...