Naslovnica Press info Press IPA Na raspolaganju 41 milion eura za zajedničke projekte partnera iz Hrvatske, BiH...

Na raspolaganju 41 milion eura za zajedničke projekte partnera iz Hrvatske, BiH i Crne Gore

U Podgorici je danas organizovan info dan o Prvom pozivu za dostavljanje predloga projekata u okviru novog Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027, u sklopu kojeg će za prekogranične projekte biti na raspolaganju preko 41 milion eura bespovratnih sredstava Evropske unije.

Info dan, koji je organizovan u saradnji Upravljačkim tijelom – Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Zajedničkim sekretarijatom Programa, privukao je veliki broj predstavnika crnogorskih institucija i organizacija, koje su pokazale interesovanje za sprovođenje zajedničkih projekata sa partnerima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Milena Žižić, državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova Crne Gore i nacionalna IPA koordinatorka, istakla je da je saradnja između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore primjer kako dobrosusjedski odnosi funkcionišu u praksi.

„Crna Gora sarađuje sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom još od 2007. godine, prvo kroz bilateralne programe u okviru perspektive IPA I, a onda i u okviru trilateralnog programa u perspektivi IPA II. Prethodni Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina Crna Gora 2014-2020 iznjedrio je 59 uspješnih projekata ukupne vrijednosti oko 67,3 miliona eura, pri čemu je 57,2 miliona eura obezbijedila Evropska unija“, kazala je Žižić.

Kako je istakla, ovaj program uživa i veliko povjerenje Evropske komisije, koja je udvostručila iznos sredstava opredijeljen za novi programski period IPA III sa 57 na 117 miliona.

„Ubijeđena sam da ćemo u okviru ovog poziva dobiti veliki broj kvalitetnih projekata koji će pružiti rješenja u oblastima istraživanja i inovacije, energetske efikasnosti, prilagođavanja klimatskim promjenama, cirkularne ekonomije, zdravstva, turizma i kulture“, dodala je Žižić.

Stella Arneri, ravnateljica Uprave za europsku teritorijalnu suradnju Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Republike Hrvatske, kazala je da će zajednički napori u osmišljavanju i sprovođenju ciljeva Programa, ali i realizacija zajedničkih projekata, značajno doprinijeti postizanju kvaliteta života u prekograničnim područjima.

„Iza nas je gotovo godinu dana pripreme Prvog poziva u vrijednosti od preko 41 milion eura. Osim daljeg jačanja društvenog i ekonomskog razvoja prekograničnog područja, podsticaćemo prekograničnu saradnju kako bi ovo područje postalo otpornije na zajedničke izazove kao što su procesi ekonomske tranzicije, klimatske promjene, te dugoročne socioekonomske posljedice pandemije“, kazala je Arneri.

Marina Kavaz-Siručić iz Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine naglasila je strateški značaj prekogranične saradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

„EU finansira 10 Interreg IPA prekograničnih programa. Ovaj je teritorijalno najveći, novčano najizdašniji i sa najširim dijapazonom tema koje podržava. Potencijalne aplikante među vama snažno ohrabrujemo na učešće u ovom pozivu. Zajedničkih izazova ne manjka, iznos raspoloživog novca je u prekograničnim okvirima vrlo ozbiljan, a Program je učinio maksimum da olakša apliciranje“, istakla je Kavaz-Sijarić.

Na info danu je predstavljen Program, način pripreme predloga projekta, kao i drugi detalji od važnosti za prijavljivanje.

Prvi poziv Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027 otvoren je do 28. jula ove godine.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Gorčević u Petnjici i Beranama: Bićemo glas svih opština na putu ka EU

0
„Iako ulazimo u završnu fazu pregovaračkog procesa, pred nama je još dosta posla na sprovođenju zahtjevnih reformi. Ministarstvo evropskih poslova će biti podrška opštinama,...

Pljevlja obilježavaju Dan planete Zemlje u okviru projekta “EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje”

0
U okviru projekta ,,EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje“, Opština Pljevlja planira da u sklopu aktivnosti podržanih projektom obilježi 22. april -  Dan planete Zemlje. Dan planete Zemlje obilježava...

Zenović – Miler: Dovršiti aktivnosti za IBAR, a onda zatvoriti spremna poglavlja

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović se tokom posjete Briselu sastao sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu...

Evropski dan u Petnjici i Beranama

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine u radnoj posjeti  opštinama Petnjica i Berane. Posjeta je dio projekta...

Zenović sa članovima COELA-e: CG je spremna za narednu fazu pregovora i može da...

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović i ambasador Petar Marković, šef Misije Crne Gore pri EU, sastali su se danas u...