Naslovnica Press info Press IPA Najavljeno otvaranje 500 radnih mjesta kroz IPARD-like

Najavljeno otvaranje 500 radnih mjesta kroz IPARD-like

Projekat IPARD-like 1 trebalo bi da omogući otvaranje 500 novih radnih mjesta, od čega na sjeveru najmanje 320, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratne podrške investicijama u poljoprivredna gazdinstva.

On je kazao da očekuje da realuzacija IPARD-like 1 projekta doprinese postepenom dostizanju standarda EU, povećanju broja radnih mjesta, većom vrijednosti primarne poljoprivredne proizvodnje i jednim dijelom prerade, ali i da podstakne bankarsi sektor za finansiranje projekata u poljoprivredi.

ipard1

„Preko deset miliona eura investicija u poljoprivredi, preko pet miliona bespovratne podrške je naš doprinos kreiranju novih radnih mjesta i održivom razvoju, stvaranju nove klase ponosnih i samoodrživih ljudi, koji se bave proizvodnjom zdrave i domaće hrane, žive na svom zemljištu u skladu sa prirodom i dobrim poljoprivrednim praksama“, rekao je Ivanović.

On je naveo da je od ukupno 291 ugovora, 180 u oblasti stočarske proizvodnje ukupne vrijednosti 6,8 miliona eura. U oblasti biljne proizvodnje je 103 ugovora ukupno vrijednih 3,1 milion eura, a osam su iz oblasti akva kulture, u vrijednosti od 350 hiljada eura.

„Od 291 potpisnika, 127 su mlađi od 40 godina, a vrijednost njihovih investicija iznosi 4,8 miliona eura, što je skoro 50 odsto ukupnog poziva“, rekao je Ivanović.

ipard2

On je dodaoda je najviše ugovora dodijeljeno na sjeveru Crne Gore, 158, a njihova vrijednost je 6,4 miliona eura, što je 54 odsto ukupnog broj ugovora i 65 odsto njihove vrijednosti.

Prema riječima Ivanovića, na centralni dio Crne Gore odnose se 122 ugovora vrijedna 4,4 milion eura, a na južni 11 ugovora ukupne vrijednosti oko 500 hiljada eura.

„Bespovratna podrške kreće se u intervalu od 50 odsto do 65 odsto iznosa investicija u zavisnosti da li se radi o malim poljoprivrednim proizvođačima, mladim poljoprivrednicima ili o gazdinstvima koja se nalaze iznad 600 metara nadmorske visine“, saopštio je Ivanović.

ipard3

On je podsjetio da IPARD-like zajedno finansiraju EU i Vlada, u odnosu 75 naprema 25. Na javni poziv prijavio se 521 poljoprivrednik, što je rezultat tromjesečne intezivna aktivnosti Ministarstva.

„Sa našim paartnerim iz EU i Svjetske banke (SB) koji su obezbijedili osam miliona eura, dogovorili smo se da potpišemo ugovore sa svim poljoprivrednim proizvođačima koji su prošli veoma zahtjevnu administrativnu i terensku kontrolu. Dodatni milion eura smo obezbijedili iz budućih projekata, tako smo došli do iznosa od pet miliona grant podrške, što znači da je povećano i učešće Vlade u podršci projektu“, rekao je Ivanović.

On je dodao da je Ministarstvo paralelno radilo na jačanju institucija i implementaciji podrške, što ni jedna zemlja kandidat za EU do sad nije uradila.

„Do sad su zemlje kandidati radili samo na jačanju kapaciteta, što je dalo kontra efekat za implementaciju tog programa, pa su značajna sredstva ostala neiskorišćena“, kazao je Ivanović.

ipard4

On je naveo da se projektom nastavlja praksa zajedničkog potpisivanja ugovora u cilju podizanja svijesti o značaju razvojnih projekata u poljoprivredi.

Ivanović smatra da nije tačna teza koja se, kako je kazao, često pojavljuje u medijima, a to je da država pomaže samo velike proizvođače.

„Današnjim potpisivanjem ugovora, uključujući i MIDAS, potpisano je preko hiljadu ugovora, od kojih ni jedan nije sa velikim ili srednjim poljoprivrednim proizvođačem. Svi su isključivo sa malim poljoprivrednim proizvođačima“, rekao je Ivanović.

On je objasnio da je za velike poljoprivredne proizvođače obezbijeđena kreditna, a ne bespovratna podrška.

Ivanović je ponovo pozvao banke da razmisle o uvezivanju poljoprivrede i bankarstva.

„Ako 50 odsto rizika ovog projekta koje snose SB, EU i Ministarstvo, nijesu dovoljni da se poveća vjera u poljoprivredne proizvođače u Crnoj Gori, onda mi kažite šta je još potrebno da bi se produžio grejs period, smanjile kamate i olakšala procedura za dobijanje kredita“, pitao je Ivanović.

ipard6

Šef kancelarije SB za Crnu Goru, Tatiana Proskuryakova, smatra da projekat IPARD-like 1 omogućava direktnu saradnju sa ljudima iz Crne Gore.

„U projektu učestvuju ljudi koji su i ranije sarađivali sa nama i upravo ovakvi projekti stvaraju nova radna mjesta“, kazala je Proskuryakova.

Ona je dodala da je projekat odlična saradnje EU i SB, kojim zajedno pomažu Crnoj Gori da lakše pristupi E.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, kazao je da je projekat IPARD-like 1 dokaz da crnogorski poljoprivrednici vjeruju da poljoprivreda može biti katalizator ekonomskog razvoja.

ipard7

„Ulažući sopstveni novac u novu opremu i objekte postižete više od samog povećanja produktinosti. Vi nudite mogućnosti i drugim ljudima otvaranjem novih radnih mjesta i u drugim sektorima, kao što su sektori izgradnje i trgovine. Na taj način postavljate temelje za promovisanje čitavog lanca zdrave hrane“, poručio je Drobnič.

IPARD-like 1 je dio EU/IPA projekta izgradnje institucija u poljoprivredi i ruralnom razvoju u Crnoj Gori, koji finansira EU u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći, a kofinansira crnogorska Vlada.

Projekat implementira Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa SB.

Izvor: Agencija Mina-business

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...