Naslovnica Press info Press IPA Najavljeno otvaranje 500 radnih mjesta kroz IPARD-like

Najavljeno otvaranje 500 radnih mjesta kroz IPARD-like

Projekat IPARD-like 1 trebalo bi da omogući otvaranje 500 novih radnih mjesta, od čega na sjeveru najmanje 320, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratne podrške investicijama u poljoprivredna gazdinstva.

On je kazao da očekuje da realuzacija IPARD-like 1 projekta doprinese postepenom dostizanju standarda EU, povećanju broja radnih mjesta, većom vrijednosti primarne poljoprivredne proizvodnje i jednim dijelom prerade, ali i da podstakne bankarsi sektor za finansiranje projekata u poljoprivredi.

ipard1

„Preko deset miliona eura investicija u poljoprivredi, preko pet miliona bespovratne podrške je naš doprinos kreiranju novih radnih mjesta i održivom razvoju, stvaranju nove klase ponosnih i samoodrživih ljudi, koji se bave proizvodnjom zdrave i domaće hrane, žive na svom zemljištu u skladu sa prirodom i dobrim poljoprivrednim praksama“, rekao je Ivanović.

On je naveo da je od ukupno 291 ugovora, 180 u oblasti stočarske proizvodnje ukupne vrijednosti 6,8 miliona eura. U oblasti biljne proizvodnje je 103 ugovora ukupno vrijednih 3,1 milion eura, a osam su iz oblasti akva kulture, u vrijednosti od 350 hiljada eura.

„Od 291 potpisnika, 127 su mlađi od 40 godina, a vrijednost njihovih investicija iznosi 4,8 miliona eura, što je skoro 50 odsto ukupnog poziva“, rekao je Ivanović.

ipard2

On je dodaoda je najviše ugovora dodijeljeno na sjeveru Crne Gore, 158, a njihova vrijednost je 6,4 miliona eura, što je 54 odsto ukupnog broj ugovora i 65 odsto njihove vrijednosti.

Prema riječima Ivanovića, na centralni dio Crne Gore odnose se 122 ugovora vrijedna 4,4 milion eura, a na južni 11 ugovora ukupne vrijednosti oko 500 hiljada eura.

„Bespovratna podrške kreće se u intervalu od 50 odsto do 65 odsto iznosa investicija u zavisnosti da li se radi o malim poljoprivrednim proizvođačima, mladim poljoprivrednicima ili o gazdinstvima koja se nalaze iznad 600 metara nadmorske visine“, saopštio je Ivanović.

ipard3

On je podsjetio da IPARD-like zajedno finansiraju EU i Vlada, u odnosu 75 naprema 25. Na javni poziv prijavio se 521 poljoprivrednik, što je rezultat tromjesečne intezivna aktivnosti Ministarstva.

„Sa našim paartnerim iz EU i Svjetske banke (SB) koji su obezbijedili osam miliona eura, dogovorili smo se da potpišemo ugovore sa svim poljoprivrednim proizvođačima koji su prošli veoma zahtjevnu administrativnu i terensku kontrolu. Dodatni milion eura smo obezbijedili iz budućih projekata, tako smo došli do iznosa od pet miliona grant podrške, što znači da je povećano i učešće Vlade u podršci projektu“, rekao je Ivanović.

On je dodao da je Ministarstvo paralelno radilo na jačanju institucija i implementaciji podrške, što ni jedna zemlja kandidat za EU do sad nije uradila.

„Do sad su zemlje kandidati radili samo na jačanju kapaciteta, što je dalo kontra efekat za implementaciju tog programa, pa su značajna sredstva ostala neiskorišćena“, kazao je Ivanović.

ipard4

On je naveo da se projektom nastavlja praksa zajedničkog potpisivanja ugovora u cilju podizanja svijesti o značaju razvojnih projekata u poljoprivredi.

Ivanović smatra da nije tačna teza koja se, kako je kazao, često pojavljuje u medijima, a to je da država pomaže samo velike proizvođače.

„Današnjim potpisivanjem ugovora, uključujući i MIDAS, potpisano je preko hiljadu ugovora, od kojih ni jedan nije sa velikim ili srednjim poljoprivrednim proizvođačem. Svi su isključivo sa malim poljoprivrednim proizvođačima“, rekao je Ivanović.

On je objasnio da je za velike poljoprivredne proizvođače obezbijeđena kreditna, a ne bespovratna podrška.

Ivanović je ponovo pozvao banke da razmisle o uvezivanju poljoprivrede i bankarstva.

„Ako 50 odsto rizika ovog projekta koje snose SB, EU i Ministarstvo, nijesu dovoljni da se poveća vjera u poljoprivredne proizvođače u Crnoj Gori, onda mi kažite šta je još potrebno da bi se produžio grejs period, smanjile kamate i olakšala procedura za dobijanje kredita“, pitao je Ivanović.

ipard6

Šef kancelarije SB za Crnu Goru, Tatiana Proskuryakova, smatra da projekat IPARD-like 1 omogućava direktnu saradnju sa ljudima iz Crne Gore.

„U projektu učestvuju ljudi koji su i ranije sarađivali sa nama i upravo ovakvi projekti stvaraju nova radna mjesta“, kazala je Proskuryakova.

Ona je dodala da je projekat odlična saradnje EU i SB, kojim zajedno pomažu Crnoj Gori da lakše pristupi E.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, kazao je da je projekat IPARD-like 1 dokaz da crnogorski poljoprivrednici vjeruju da poljoprivreda može biti katalizator ekonomskog razvoja.

ipard7

„Ulažući sopstveni novac u novu opremu i objekte postižete više od samog povećanja produktinosti. Vi nudite mogućnosti i drugim ljudima otvaranjem novih radnih mjesta i u drugim sektorima, kao što su sektori izgradnje i trgovine. Na taj način postavljate temelje za promovisanje čitavog lanca zdrave hrane“, poručio je Drobnič.

IPARD-like 1 je dio EU/IPA projekta izgradnje institucija u poljoprivredi i ruralnom razvoju u Crnoj Gori, koji finansira EU u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći, a kofinansira crnogorska Vlada.

Projekat implementira Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa SB.

Izvor: Agencija Mina-business

Saopštenja

Produžen Javni poziv za predlaganje predstavnika NVO u radnom tijelu za izradu Nacrta strategije...

0
U skladu sa članom 3 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i...

Mašković: Parlamentarci su ključni akteri u procesu evropskih i evroatlanstskih integracija

0
„Parlamentarci su ključni akteri u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, posebno imajući u vidu obaveze koje proističu iz temeljnih prava. Stoga, kada su u...

Mašković: Crna Gora podržava Gruziju na putu prema EU i NATO

0
„Crna Gora je spremna da pruži svu podršku Gruziji na njenom evropskom i evroatlantskom putu, kazao je državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova Aleksandar...

Marović: Civilno društvo konstruktivan partner i korektivan faktor u procesu demokratizacije društva

0
Građanske vrijednosti u Crnoj Gori su ugrožene, ali je tim prije uloga kritički orijentisang civilnog sektora krucijalno važna i civilno društvo ostaje konstruktivan partner...

Podrška Italije na putu prema članstvu u EU

0
Crna Gora mora intenzivirati reforme koje vode članstvu u EU, a na tom putu može da računa na punu podršku Italije, saopšteno je na...