Naslovnica Info Press info Neophodno intenzivirati edukaciju poljoprivrednika kako bi bolje razumjeli trendove u politici podrške

Neophodno intenzivirati edukaciju poljoprivrednika kako bi bolje razumjeli trendove u politici podrške

Pozitivni trendovi u crnogorskoj poljoprivredi u dijelu rasta površina pod zasadima evidentni su i u ratarskoj proizvodnji. Rast površina pod žitaricama bilježi se u cijeloj Crnoj Gori. Posebno se mogu istaći pozitivni rezultati na području Zete gdje su “oživjele” godinama neobrađivane njive. U posljednjih nekoliko godina na ovom području površine pod ratarskim kulturama više su nego dvostruko povećanje. Još je značajnije što se parcele ukrupnjuju.

Zadovoljstvo zbog takvih trendova izrazio je danas ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanović prilikom radne posjete Gradskoj opštini Golubovci, gdje je sa predstavnicima lokalne samouprave i poljoprivrednim proizvođačima razgovarao o ovogodišnjoj sezoni, problemima u plasmanu, mogućim mjerama agrobudžetske podrške u narednim godinama, ali i projektima za poboljšanje infrastrukture u službi razvoja poljoprivrede.

zeta posjeta1

Na posebnom tematskom sastanku sa ratarima razgovarano je o predstojećoj žetvi. Tom prilikom saopšteno im je da će i ove godine imati subvencionirano gorivo i organizovanu žetvu pšenice i kukuruza. Saopšteni su ohrabrujući pokazatelji rasta površina pod žitaricama, od 2009. godine kada su iznosile 34 hektra do 2016. kada obuhvataju 300 hektara. Sličan trend bilježi se i na području cijele podgoričke opštine, gdje je ove godine 600 hektara pod ratarskim kulturama, što je rast 100 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ocijenjeno je da je rast proizvodnje rezultat kontinuirane podrške ovom sektoru i sve boljeg razumijevanja vrijednih poljoprivrednih proizvođača da obradom zemljišta mogu sami proizvoditi stočnu hranu i smanjiti troškove proizvodnje. Ministar je pozvao ratare da i u tom dijelu proizvodnje nastave da smanuju troškove i rade na poboljšanju kvaliteta kako bi postali konkuretni u proizvodnji žitarica, u kojoj se Crna Gora ne može takmičiti sa količinom.

zeta posjeta2

Ministar je poljoprivrednike opet savjetovao da se udružuju i da se edukuju. Ministarstvo će, kako je kazao, pomoći u organizovanju studijskog putovanja u zemlje EU, ukoliko ratari iskažu inicijativu u tom pravcu. Na sastanku je saopšten podatak da je od 2013. do 2015. godine broj proizvođača ratarskih kultura povećan sa 72 na 113. Od ukupnog iznosa isplaćenih subvencija u ratarstvu, 15 odsto se odnosi na proizvođače sa područja GO Golubovci.

zeta posjeta3

Tokom radnog sastanka Ministra i njegovih saradnika sa predsjednikom GO Golubovci Dušanom Radonjićem, razgovarano je o potrebi da se na vrijeme, a to je u narednih desetak dana, iz GO Golubovci dostave Ministarstvu predlozi za Agrobudžet za 2017. godinu. Ministar je istakao da eventualni predlozi ne mogu biti samo izraz želja poljoprivrednih proizvođača, već mogućnosti koje nudi usklađivanje sa politikom EU u oblasti poljoprivrede, uz maksimalan nivo fleksibilnosti. Kako bi poljoprivrednici bolje razumjeli trendove u politici podrške, ocijenjeno je neophodnim da se intenzivira njihova edukacija. U cilju stvaranja uslova za dalji rast obrađenih površina, dogovoreno je da se razmotri inicijativa gradske opštine o podršci Ministarstva u nasipanju 11 kilometara pristupnih puteva u priobalnom području jezeru koji vode do veoma plodnih imanja.

zeta posjeta4

U razgovoru sa predsjednikom gradske opštine istaknuto je zadovoljstvo što je zainteresovanost poljoprivrednih proizvođača iz Zete evidentna i u drugim sektorima. Za povrtarstvo je u prošloj godini isplaćena podrška u iznosu od 103.459,82 eura, što je za blizu 130 odsto više nego godinu ranije. Voćari iz Zete takođe su koristili sredstva podrške za podizanje zasada i modernizaciju, pri čemu su tokom prošle godine podigli 6,23 hektara savremenih voćnjaka, uspostavili sisteme za navodnjavanje i nabavili neophodnu mehanizaciju. Više vinogradara ostvarilo pravo na podršku po osnovu investiranja u nabavku specifične vinogradarske mehanizacije i vinarske opreme. Nikli su i novi zasadi duvana, ljekovitog bilja. Značajne investicije realizovane su kroz MIDAS na koji je apliciralo 55 proizvođača, od čega je 36 ugovorilo podršku za projekte ukupne vrijednosti oko 744 hiljade eura. U fazi realizacije je 14 projekata koji su ugovoreni kroz IPARD-like 1, u ukupnom iznosu većem od 315 hiljada eura.

Prema riječima ministra Ivanovića, posjeta je bila korisna ne samo za poljoprivredne proizvođače, nego i predstavnike Ministarstva, koji su već krenuli da pripremaju Agrobudžet za narednu godinu.

„Cilj nam je bio da čujemo konkretne predloge proizvođača za buduće mjere podrške i za nas je bitno da naučimo proizvođače da na vrijeme planiraju, kako bi rezultati bili još bolji“, kazao je Ivanović. On je kazao da je ostvaren napredak na ovom području u oblasti ratarstva tokom posljedjih nekoliko godina, što je kreiralo radna mjesta i novu proizvodnju i dalo doprinos generalno razvoju poljoprivrede Crne Gore.

zeta posjeta5

Ministar je obišao i nekoliko poljoprivrednih proizvođača sa područja Zete, kako bi se lično uvjerio i čuo od njih šta je to što se može uraditi u narednom periodu, da li treba staviti na nešto poseban naglasak. Ministar je ocijenio da naglasak svakako treba staviti na udruživanje, dalje povezivanje sa strukom i naukom i zajednički rad kako bi i zarada poljoprivrednika bila veća.

Ministar je obišao gazdinstvo Sretena Terzića iz sela Srpska koji se bavi proizvodnjom žitarica i koji je dostigao površine pod zasadima od blizu 30 hektara. Domaćin posjeduje kombajn za žetvu žitarica i berač kukuruza. Osnovna proizvodnja je stočarska, a ratarska proizvodnja je najbolji način da smanji troškove proizvodnje obezbjeđivanjem sopstvene i kvalitetne stočne hrane.

Tokom posjete poljoprivrednom proizvođaču Dobrović Predragu u selu Bistrice, Ministar je razgovarao o mogućnostima da se podizanjem kvaliteta i boljom promocijom podigne konkuretnost proizvođača povrća na domaćem tržištu na kome uslove diktiraju veliki trgovački lanci.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...