Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Nova Komisija za evropske integracije razmatrala Izvještaj EK

Nova Komisija za evropske integracije razmatrala Izvještaj EK

„Posljednji izvještaj Evropske komisije, kao i naše interne procjene i pripremljeni dinamički planovi za poglavlja 23 i 24, te mape puta za ostala pregovaračka poglavlja jasan su putokaz u kom pravcu i kojom dinamikom sve tri grane vlasti, uz stručnu i tehničku podršku pregovaračke strukture, treba da rade u narednom periodu kako bismo zaokružili ovaj proces i pripremili Crnu Goru da bude sljedeća članica EU“, kazala je glavna pregovaračica, Zorka Kordić na sastanku Komisije za evropske integracije.

Danas je održan konstitutivni sastanak nove Komisije na kom su razmatrane ocjene iz Izvještaja EK, praćenje realizacije  i dinamika pripreme novog Programa pristupanja Crne Gore EU za period 2022 – 2023, te Plana prevođenja pravne tekovine EU.

Glavna pregovaračica je istakla da će uloga novoformirane Komisije biti od posebnog značaja za efikasnije adresiranje i praćenje sprovođenja svih obaveza iz pregovaračkog procesa u kontekstu primjene revidirane metodologije.

Naglasila da će pored  jasnog mandata kvalitetnog planiranja i efikasnije realizacije svih obaveza iz Programa pristupanja, Komisija sluziti kao široki konsultativni forum za sva pitanja iz procesa pristupanja Crne Gore EU.

Na sastanku je dogovoreno da se detaljno analiziraju svi segmenti Izvještaja EK za 2021. koji će služiti kao polazna tačka budućeg planiranja PPCG, a utvrđen je i hodogram ključnih aktivnosti do kraja ove godine.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...