Naslovnica Info Press info Nova strategija informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2019-2022: Informisan...

Nova strategija informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2019-2022: Informisan građanin donosi najbolje odluke za sebe i svoju zemlju

Dosadašnji tok pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, a posebno ostvareni rezultati, promijenili su i nastavljaju da mijenjaju crnogorsko društvo u skladu sa vrijednostima i standardima koje baštine članice Unije.

Srž evropske integracije su reforme kroz koje prolazi cijelo društvo s ciljem dostizanja standarda u vladavini prava, ekonomskom i ukupnom razvoju. Crna Gora nije u tom procesu da bi ispunila uslove Evropske unije i štrikirala odrađene zadatke.Ključni cilj procesa evropske integracije se ogleda u transformaciji društva kako bi ono bolje odgovaralo potrebama svojih građana.

Pregovori su, sami po sebi, tehnički proces, građanima, često, nezanimljiv i stran. Međutim, posljedice tog procesa su važne jer utiču na kvalitet naših života, oblikujući našu današnjicu i gradeći našu budućnost.
Zato je, složićemo se, jednako važno da, kao što smo uspješni u usklađivanju zakonodastva, jačanju kapaciteta, sprovođenju propisa i ostvarivanju mjerljivih rezultata, građanima objasnimo šta mi to radimo, zbog čega, kakve efekte će promjene donijeti, odnosno kako će se to odraziti na njihove živote.

U Crnoj Gori već godinama imamo stabilnu podršku građana za proces pristupanja EU, koja prema posljednjem istraživanju iznosi 65,9%, dok pozitivan stav prema EU ima 67,4 % građana. Takođe, posljednje istraživanje pokazuje da stepen informisanosti građana, u različitoj mjeri, prelazi 80%. Međutim, kada govorimo o stepenu razumijevanja, tu imamo još dosta prostora za rad i unapređenje.

Upravo zato, od početka pristupnih pregovora nastojimo da građanima približimo proces, osvijetlimo koristi koje on donosi i obaveze koje su njegov prateći dio, kao i da ih informišemo o promjenama koje će se dogoditi na putu do punopravnog članstva i nakon toga.

Dosadašnja dinamika procesa evropske integracije i kompleksnost reformskog procesa, uslovile su potrebu za izradom strategijskog pristupa u informisanju javnosti o evropskoj integraciji Crne Gore. Tokom prethodnih deceniju i po, donijeta su tri strategijska dokumenta za informisanje javnosti o procesu evropske integracije Crne Gore.

Sprovođenje komunikacijskih strategija je osnažilo saradnju Vlade sa Skupštinom, lokalnim samoupravama, civilnim društvom, akademskom i poslovnom zajednicom i medijima. Ta saradnja je iznjedrila značajne partnerske projekte i zajedničke aktivnosti koje su naišle na pozitivan prijem kod građana i doprinijele unapređenju informisanja, ali i interesovanju građana za proces evropske integracije.

Tokom proteklih godina smo realizovali veliki broj aktivnosti s ciljem unapređenja znanja građana o procesu pristupanja EU. Informativna kampanja u okviru projekta „Evropa u tvom gradu“, obišla je sve crnogorske opštine, organizovali smo brojna predavanja za osnovce, srednjoškolce, studente, kvizove znanja, s ciljem promocije vrijednosti Evropske unije, radionice, konferencije i forume čiji je cilj podsticanje javne debate o obavezama, odgovornostima i koristima koje proističu iz članstva.

Pospiješili smo i saradnju s medijima. Posebno smo ponosni na realizaciju TV dokumentaraca o EU, fokusiranih na životne priče koji crnogorskim građanima na najprijemčiviji način pokazuju prednosti, ali i odgovornosti koje donosi članstvo u EU.
Vodimo računa i o specifičnosti ciljnih grupa. Zato smo, za mlađu populaciju, kreirali veb platformu EU4ME i pojačali prisustvo na društvenim mrežama, kako bi lako dostupne i razumljive informacije o EU, došle do svakog građanina.
Četvrta Strategija informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2019-2022, je prilagođena aktuelnom trenutku u procesu pristupanja i savremenim komunikacionim kanalima, pa će doprinijeti da građani budu još bolje informisani o evropskoj integraciji, najopsežnijem reformskom procesu u istoriji Crne Gore.

Njenom primjenom ćemo nastojati da informacije dođu do svih ciljnih grupa, kroz prilagođene forme i kanale. Usmjerićemo se na teme i pitanja koja građane najviše zanimaju. Komuniciraćemo razumljivim, sadržajnim jezikom koji će izazivati interesovanje ljudi.

Jako je važno da naši mladi ljudi, posebno srednjoškolci i studenti budu upoznati sa programima EU koji su im na raspolaganju, da znaju koje mogućnosti im se pružaju za nastavak školovanja, usavršavanje i mobilnost. Kao budući građani EU, moramo znati koja prava i obaveze ćemo sjutra imati na tržištu rada, kako bismo se za njih na vrijeme pripremili. Slično je sa našim preduzećima i poljoprivrednim proizvođačima koji se spremaju za izlazak na tržište i konkurenciju na evropskom nivou. Vrijeme do stupanja u članstvo je vrijeme za rad na sebi i pripremu za mogućnosti i obaveze koje će nas danom pristupanja dočekati.

Činjenica je da samo dobro informisan građanin može da donosi racionalne odluke šta želi za sebe i svoju zemlju.

Stoga ćemo primjenom novog dokumenta obezbijediti okvir u kome će se poboljšati stepen informisanosti i razumijevanja procesa pristupanja Evropskoj uniji, kroz otvoren i inkluzivan pristup i sa iskrenom namjerom da poboljšamo komunikaciju i unaprijedimo informisanost o ovom važnom procesu.

Izvor: Časopis EUROKAZ

Autorka: Nada Vojvodić, pomoćnica generalnog sekretara Vlade Crne Gore i rukovodilac Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji

 

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...