Naslovnica Info Press info Nova strategija informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2019-2022: Informisan...

Nova strategija informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2019-2022: Informisan građanin donosi najbolje odluke za sebe i svoju zemlju

Dosadašnji tok pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, a posebno ostvareni rezultati, promijenili su i nastavljaju da mijenjaju crnogorsko društvo u skladu sa vrijednostima i standardima koje baštine članice Unije.

Srž evropske integracije su reforme kroz koje prolazi cijelo društvo s ciljem dostizanja standarda u vladavini prava, ekonomskom i ukupnom razvoju. Crna Gora nije u tom procesu da bi ispunila uslove Evropske unije i štrikirala odrađene zadatke.Ključni cilj procesa evropske integracije se ogleda u transformaciji društva kako bi ono bolje odgovaralo potrebama svojih građana.

Pregovori su, sami po sebi, tehnički proces, građanima, često, nezanimljiv i stran. Međutim, posljedice tog procesa su važne jer utiču na kvalitet naših života, oblikujući našu današnjicu i gradeći našu budućnost.
Zato je, složićemo se, jednako važno da, kao što smo uspješni u usklađivanju zakonodastva, jačanju kapaciteta, sprovođenju propisa i ostvarivanju mjerljivih rezultata, građanima objasnimo šta mi to radimo, zbog čega, kakve efekte će promjene donijeti, odnosno kako će se to odraziti na njihove živote.

U Crnoj Gori već godinama imamo stabilnu podršku građana za proces pristupanja EU, koja prema posljednjem istraživanju iznosi 65,9%, dok pozitivan stav prema EU ima 67,4 % građana. Takođe, posljednje istraživanje pokazuje da stepen informisanosti građana, u različitoj mjeri, prelazi 80%. Međutim, kada govorimo o stepenu razumijevanja, tu imamo još dosta prostora za rad i unapređenje.

Upravo zato, od početka pristupnih pregovora nastojimo da građanima približimo proces, osvijetlimo koristi koje on donosi i obaveze koje su njegov prateći dio, kao i da ih informišemo o promjenama koje će se dogoditi na putu do punopravnog članstva i nakon toga.

Dosadašnja dinamika procesa evropske integracije i kompleksnost reformskog procesa, uslovile su potrebu za izradom strategijskog pristupa u informisanju javnosti o evropskoj integraciji Crne Gore. Tokom prethodnih deceniju i po, donijeta su tri strategijska dokumenta za informisanje javnosti o procesu evropske integracije Crne Gore.

Sprovođenje komunikacijskih strategija je osnažilo saradnju Vlade sa Skupštinom, lokalnim samoupravama, civilnim društvom, akademskom i poslovnom zajednicom i medijima. Ta saradnja je iznjedrila značajne partnerske projekte i zajedničke aktivnosti koje su naišle na pozitivan prijem kod građana i doprinijele unapređenju informisanja, ali i interesovanju građana za proces evropske integracije.

Tokom proteklih godina smo realizovali veliki broj aktivnosti s ciljem unapređenja znanja građana o procesu pristupanja EU. Informativna kampanja u okviru projekta „Evropa u tvom gradu“, obišla je sve crnogorske opštine, organizovali smo brojna predavanja za osnovce, srednjoškolce, studente, kvizove znanja, s ciljem promocije vrijednosti Evropske unije, radionice, konferencije i forume čiji je cilj podsticanje javne debate o obavezama, odgovornostima i koristima koje proističu iz članstva.

Pospiješili smo i saradnju s medijima. Posebno smo ponosni na realizaciju TV dokumentaraca o EU, fokusiranih na životne priče koji crnogorskim građanima na najprijemčiviji način pokazuju prednosti, ali i odgovornosti koje donosi članstvo u EU.
Vodimo računa i o specifičnosti ciljnih grupa. Zato smo, za mlađu populaciju, kreirali veb platformu EU4ME i pojačali prisustvo na društvenim mrežama, kako bi lako dostupne i razumljive informacije o EU, došle do svakog građanina.
Četvrta Strategija informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2019-2022, je prilagođena aktuelnom trenutku u procesu pristupanja i savremenim komunikacionim kanalima, pa će doprinijeti da građani budu još bolje informisani o evropskoj integraciji, najopsežnijem reformskom procesu u istoriji Crne Gore.

Njenom primjenom ćemo nastojati da informacije dođu do svih ciljnih grupa, kroz prilagođene forme i kanale. Usmjerićemo se na teme i pitanja koja građane najviše zanimaju. Komuniciraćemo razumljivim, sadržajnim jezikom koji će izazivati interesovanje ljudi.

Jako je važno da naši mladi ljudi, posebno srednjoškolci i studenti budu upoznati sa programima EU koji su im na raspolaganju, da znaju koje mogućnosti im se pružaju za nastavak školovanja, usavršavanje i mobilnost. Kao budući građani EU, moramo znati koja prava i obaveze ćemo sjutra imati na tržištu rada, kako bismo se za njih na vrijeme pripremili. Slično je sa našim preduzećima i poljoprivrednim proizvođačima koji se spremaju za izlazak na tržište i konkurenciju na evropskom nivou. Vrijeme do stupanja u članstvo je vrijeme za rad na sebi i pripremu za mogućnosti i obaveze koje će nas danom pristupanja dočekati.

Činjenica je da samo dobro informisan građanin može da donosi racionalne odluke šta želi za sebe i svoju zemlju.

Stoga ćemo primjenom novog dokumenta obezbijediti okvir u kome će se poboljšati stepen informisanosti i razumijevanja procesa pristupanja Evropskoj uniji, kroz otvoren i inkluzivan pristup i sa iskrenom namjerom da poboljšamo komunikaciju i unaprijedimo informisanost o ovom važnom procesu.

Izvor: Časopis EUROKAZ

Autorka: Nada Vojvodić, pomoćnica generalnog sekretara Vlade Crne Gore i rukovodilac Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji

 

Saopštenja

EUSAIR Facility Point organizuje konkurs za najbolji novinarski prilog/članak

0
EUSAIR (Strategija EU za Jadransko-jonski region), jedna od četiri makroregionalne strategije EU, ujedinjuje 10 zemalja koje nastoje da pronađu rešenja za zajedničke izazove. Zemlje...

Novaković Đurović: Sport doprinosi izgradnji društva po evropskim vrijednostima

0
„Posebno zadovoljstvo je biti u društvu naših vrhunskih sportista i sportiskinja koji su nas toliko puta obradovali i učinili ponosnim. Bez dileme oni ostaju...

Laboratorija za marikulturu otvorena u Kotoru zahvaljujući IPA fondovima

0
U Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u Kotoru svečano je otvorena nova laboratorija za marikulturu. Izgradnja laboratorije i njeno kompletno opremanje realizovani...

Novaković Đurović sa osnovcima: Vjerujem da će vaše generacije ostvariti san da žive u...

0
Vi kao pripadnici mlađe generacije imate sreću što živite u ovako lijepoj državi, ali nam treba vaša pomoć da je sačuvamo i poboljšamo za...

Za prekograničnu saradnju Srbije i Crne Gore 8,4 miliona podrške EU

0
Kroz programski okvir IPA III, koji obuhvata period od 2021. do 2027. godine, za Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora biće obezbijeđena sredstva...