Naslovnica Info Press info Nova Vlada zagovara evropski, ekološki i demokratski sistem vrijednosti

Nova Vlada zagovara evropski, ekološki i demokratski sistem vrijednosti

„U susret Rezoluciji Evropskog parlamenta o Crnoj Gori, izuzetno cijenimo sugestije i preporuke koje mogu doprinijeti napretku Crne Gore u procesu evropske integracije, a samim tim i dobijanju završnih mjerila u poglavljima 23 i 24, što je svakako jedan od prioriteta nove Vlade“, istakla je potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova, Jovana Marović.

Ona se danas sastala sa delegacijom članova Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta i tom prilikom poručila da je podrška Evropskog parlamenta od velikog značaja za sprovođenje reformi i demokratizaciju društva na putu Crne Gore ka EU.

Marović je poručila da nova Vlada zagovara evropski, ekološki i demokratski sistem vrijednosti, te da će sve aktivnosti biti usmjerene na izgradnju strukture koja neće biti zavisna od političkih promjena, već profesionalna i usmjerena na dostizanje standarda života ekvivalentnog onom u krugu porodice evropskih država.

Kada su u pitanju reforme u oblasti vladavine prava, jasno je ukazala da postoji volja za političkim dijalogom i da su pokrenute konsultacije kako bi se postigao najširi mogući konsenzus oko ključnih prioriteta u ovoj oblasti.

„To što u Vladi imamo političke partije različitih programskih opredjeljenja a koje kao vezivno tkivo spaja proces evropske integracije jasno ukazuje na stepen posvećenosti svih aktera ovom najvažnijem spoljnopolitičkom cilju“, istakla je Marović.

Ona je takođe upoznala sagovornike sa najvažnijim prioritetima na putu ka EU, koji između ostalog podrazumijevaju ubrzanje reformi u oblasti vladavine prava, odnosno ključna imenovanja u sudstvu i tužilaštvu, reforme izbornog sistema kao i reformu javne uprave u cilju izgradnje moderne administracije koja će biti sposobna da odgovori obavezama koje proističu iz članstva Crne Gore u EU. U tom smislu, naglasila je da je podrška Parlamenta i ostalih aktera u društvu od značaja za sve reformske aktivnosti u procesu integracije.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta, Dejvid Mekalister je naglasio da Crna Gora može da računa na punu podršku Evropskog parlamenta uprkos svim izazovima, te da poseban fokus treba staviti na kontinuirano sprovođenje reformi. „Od suštinskog značaja je jasna politička volja i konsenzus o najvažnijim pitanjima na evropskom putu, imajući u vidu da je Crna Gora najnaprednija država u regionu kada je u pitanju proces pregovora“, kazao je Mekalister.

On je iskazao uvjerenje da će Crna Gora postati  članica Evropske unije i prenio da će Evropski parlament nastaviti da pruža podršku u ostvarenju tog cilja.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta, Željana Zovko je ukazala na značaj očuvanja institucionalne memorije u ovom procesu, imajući u vidu da je sada potrebno dati novi zamah sprovođenju reformskih aktivnosti. Takođe, ukazala je i na važnost zaštite kulturnog nasljeđa, te iskazala uvjerenje da će nova Vlada i u toj oblasti pokazati veliki stepen razumijevanja za očuvanje multikulturalnosti Crne Gore.

Tomas Vajc, izvjestilac u sjenci za Albaniju i Crnu Goru je ponovio nedvosmislenu podršku evropskom putu Crne Gore, i naglasio važnost dovršetka započetih institucionalnih i izbornih reformi,  istakavši da će te Evropski parlament kroz svoju ekspertsku i savjetodavnu podršku nastaviti da hrabri i pomaže napredak Crne Gore.

Sagovornici su takođe razmijenili mišljenja o važnosti boljeg i efektivnijeg programiranja IPA III fondova, i saglasili se da ja poseban fokus potrebno staviti na uvezivanje napretka u oblasti vladavine prava sa programiranjem, ali i na povećanje vidljivosti dostupnosti i korišćenja fondova koji u krajnjem doprinose  vladavini prava, reformi državne uprave, reformi privrede i opštoj dobrobiti svih građana i građanki.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Prevođenje evropskog zakonodavstva najveći prevodilačko-pravni poduhvat u crnogorskoj istoriji

0
Novi zamajac koji je dobila evropska integracija Crne Gore ponovo je u fokus stavio i proces pripreme crnogorske verzije pravne tekovine Evropske unije, korpusa...

Gorčević sa Dimitrovim: Ukoliko nastavi započetom dinamikom Crna Gora može da postane sledeća članica...

0
„Prevazilaženje najvećih izazova i sprovođenje nakompleksnijih reformi u oblasti vladavine prava su prioritet ove Vlade, što potvrđujemo konkretnim rezultatima. Imenovanja u pavosuđu su bila...

Zenović: Realna očekivanja da Crna Gora 2028. bude članica EU

0
Crna Gora sada ima povoljnu političku i geostratešku dinamiku da bude prva naredna članica Evropske unije i to treba treba iskoristiti, istakao je glavni...

Gorčević sa Žugićem: Drago mi je da se Žabljak vrijedno priprema za članstvo u...

0
“Drago mi je što sam se danas na Žabljaku uvjerila da se ova opština vrijedno priprema za buduće članstvo u EU, kako kroz jačanje...

Evropski dan na Žabljaku

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 26. februara 2024. godine u radnoj posjeti  Žabljaku. Posjeta je dio projekta EU4ME - Podrška...