Naslovnica Info Press info Novaković Đurović: EU da postavi jasnu viziju proširenja i rokove za prijem...

Novaković Đurović: EU da postavi jasnu viziju proširenja i rokove za prijem novih članica

“EU treba da postavi jasne rokove za prijem novih članica i da jasno stavi do znanja da za zemlje kandidate ne postoje alternative za pristupanje. Na taj način će se osigurati kredibilitet i jasnoća procesa proširenja”, poručila je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i koordinatorka radom Ministarstva evropskih poslova, Ana Novaković Đurović.

Ministarka je učestvovala na dvanaestom godišnjem Forumu EU Strategije za Dunavski region koji je održan na Brdu kod Kranja, u Sloveniji. U okviru Foruma, ministarka je, takođe učestvovala na Panelu na visokom nivou “EU Strategija za Dunavski region i proces proširenja EU”.

“Vlada Crne Gore je fokusirana na sprovođenje tekućih reformi koje će rezultirati boljim kvalitetom života svih naših građana. U tom pravcu, snažan naglasak stavljamo na zaštitu životne sredine i borbu protiv klimatskih promjena. Posvećeni smo sprovođenju međunarodnih mjera koje će Crnu Goru brendirati kao istinski ekološku državu, u skladu sa našim Ustavom i odlučni da nastavimo da razvijamo našu zemlju u skladu sa principima zelene ekonomije, čiste energije i zaštite životne sredine”, kazala je Novaković Đurović.

Na sastanku ministara država zaduženih za sprovođenje Strategije, Novaković Đurović je istakla da makroregionalne strategije igraju ključnu ulogu u procesu proširenja EU promovišući regionalnu saradnju, jačanje upravljanja, podsticanje ulaganja u infrastrukturu i jačanje regionalne kohezije.

Podsjetila je da je Crna Gora prioritete i ciljeve Strategije ugradila u svoje nacionalne politike i planove, kao i da su domaće strategije usklađene sa ciljevima Strategije.

“Strategija podstiče zelenu i digitalnu tranziciju u Crnoj Gori omogućavajući usklađivanje sa standardima i politikama EU. Njena primjena pruža mogućnosti Crnoj Gori da unaprijedi svoje ekološke propise, investira u obnovljive izvore energije i zelenu infrastrukturu, razvija digitalnu infrastrukturu i sisteme e-uprave, promovišući ekonomski rast, održivost životne sredine i digitalizaciju”, kazala je ona.

Ona je poručila da održivi ekonomski razvoj u velikoj mjeri zavisi od ulaganja u infrastrukturne projekte koji se odnose na transport, energiju i zaštitu životne sredine, te da je ključni aspekt za to adekvatno i predvidivo finansiranje koje uključuje i zemlje pristupnice na ravnopravnoj osnovi.

Govoreći o potrebi da se i sama EU pripremi za nova proširenja, ministarka je kazala da je važno da proces pristupanja i u narednom periodu bude zasnovan na individualnim zaslugama i postignućima svake od država. Istakla je da je važno stvoriti uslove za postepenu, ali brzu integraciju u različitim sektorskim oblastima, omogućiti zemljama kandidatima da učestvuju na jedinstvenom tržištu EU, da imaju pristup strukturnim fondovima EU i da imaju pristup mehanizmima prilagođavanja klimatskim promjenama, uključujući finansijski instrumenti Evropskog zelenog dogovora.

Na Forumu su, osim predstavnika Evropske komisije, ucestvovali predstavnici vlada Mađarske, SR Njemačke, Češke, Hrvatske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Slovenije, Slovačke, Srbije, Rumunije, Ukrajine, Moldavije i Crne Gore.

Foto i video: https://flic.kr/s/aHBqjAZGEE

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Evropski dan na Žabljaku

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 26. februara 2024. godine u radnoj posjeti  Žabljaku. Posjeta je dio projekta EU4ME - Podrška...

Podrška Švedske da Crna Gora bude sljedeća članica EU

0
Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu pokazala značajne rezultate koji mogu ubrzati njen evropski put, a Švedska će nastaviti da podržava Crnu Goru...

EUSAIR: Započeto sprovođenje tri strateška projekta

0
U Zagrebu je 21. februara održana konferencija u okviru Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), na kojoj je ozvaničen početak sprovođenja tri strateška...

Gorčević i Miler: pred Crnom Gorom šansa da postane sljedeća članica EU

0
“Osim imenovanja u pravosuđu, svjesni smo da je neophodno završiti preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji rezultata u oblasti borbe...

Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u...

0
„Apsolutni prioritet ove Vlade je da ubrza reforme i osigura članstvo Crne Gore u EU. To je naše strateško opredjeljenje zato što želimo da...