Naslovnica Info Press info Novaković Đurović: EU da postavi jasnu viziju proširenja i rokove za prijem...

Novaković Đurović: EU da postavi jasnu viziju proširenja i rokove za prijem novih članica

“EU treba da postavi jasne rokove za prijem novih članica i da jasno stavi do znanja da za zemlje kandidate ne postoje alternative za pristupanje. Na taj način će se osigurati kredibilitet i jasnoća procesa proširenja”, poručila je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i koordinatorka radom Ministarstva evropskih poslova, Ana Novaković Đurović.

Ministarka je učestvovala na dvanaestom godišnjem Forumu EU Strategije za Dunavski region koji je održan na Brdu kod Kranja, u Sloveniji. U okviru Foruma, ministarka je, takođe učestvovala na Panelu na visokom nivou “EU Strategija za Dunavski region i proces proširenja EU”.

“Vlada Crne Gore je fokusirana na sprovođenje tekućih reformi koje će rezultirati boljim kvalitetom života svih naših građana. U tom pravcu, snažan naglasak stavljamo na zaštitu životne sredine i borbu protiv klimatskih promjena. Posvećeni smo sprovođenju međunarodnih mjera koje će Crnu Goru brendirati kao istinski ekološku državu, u skladu sa našim Ustavom i odlučni da nastavimo da razvijamo našu zemlju u skladu sa principima zelene ekonomije, čiste energije i zaštite životne sredine”, kazala je Novaković Đurović.

Na sastanku ministara država zaduženih za sprovođenje Strategije, Novaković Đurović je istakla da makroregionalne strategije igraju ključnu ulogu u procesu proširenja EU promovišući regionalnu saradnju, jačanje upravljanja, podsticanje ulaganja u infrastrukturu i jačanje regionalne kohezije.

Podsjetila je da je Crna Gora prioritete i ciljeve Strategije ugradila u svoje nacionalne politike i planove, kao i da su domaće strategije usklađene sa ciljevima Strategije.

“Strategija podstiče zelenu i digitalnu tranziciju u Crnoj Gori omogućavajući usklađivanje sa standardima i politikama EU. Njena primjena pruža mogućnosti Crnoj Gori da unaprijedi svoje ekološke propise, investira u obnovljive izvore energije i zelenu infrastrukturu, razvija digitalnu infrastrukturu i sisteme e-uprave, promovišući ekonomski rast, održivost životne sredine i digitalizaciju”, kazala je ona.

Ona je poručila da održivi ekonomski razvoj u velikoj mjeri zavisi od ulaganja u infrastrukturne projekte koji se odnose na transport, energiju i zaštitu životne sredine, te da je ključni aspekt za to adekvatno i predvidivo finansiranje koje uključuje i zemlje pristupnice na ravnopravnoj osnovi.

Govoreći o potrebi da se i sama EU pripremi za nova proširenja, ministarka je kazala da je važno da proces pristupanja i u narednom periodu bude zasnovan na individualnim zaslugama i postignućima svake od država. Istakla je da je važno stvoriti uslove za postepenu, ali brzu integraciju u različitim sektorskim oblastima, omogućiti zemljama kandidatima da učestvuju na jedinstvenom tržištu EU, da imaju pristup strukturnim fondovima EU i da imaju pristup mehanizmima prilagođavanja klimatskim promjenama, uključujući finansijski instrumenti Evropskog zelenog dogovora.

Na Forumu su, osim predstavnika Evropske komisije, ucestvovali predstavnici vlada Mađarske, SR Njemačke, Češke, Hrvatske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Slovenije, Slovačke, Srbije, Rumunije, Ukrajine, Moldavije i Crne Gore.

Foto i video: https://flic.kr/s/aHBqjAZGEE

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...

Održan info dan projekta EmBRACE: Prilika za saradnju preduzeća iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine...

0
U Podgorici je održan info dan povodom predstavljanja projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness) usmjerenog na podsticanje saradnje mikro i malih preduzeća...