Naslovnica Crna Gora i EU NVO i EU Novaković Đurović: Naš cilj je da bude više žena na pozicijama odlučivanja

Novaković Đurović: Naš cilj je da bude više žena na pozicijama odlučivanja

Uključenost žena, a među njima i LBTQ žena u procesima odlučivanja, njihova zastupljenost na upravljačkim pozicijama, kao i uopšte njihovo prisustvo u javnom prostoru Crne Gore, ne smije da bude deklarativna nego moramo raditi na tome da promjene u ovoj oblasti budu suštinske, a ravnopravnost zagarantovano pravo, poručeno je sa konferencije „LBTQ žene i rodne politike u procesu pristupanja EU“.

Otvarajući konferenciju, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i koordinatorka rada Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković Đurović je kazala da je ova tema značajna jer ona pokazuje koliko smo se suštinski transformisali i kao društvo sazreli na putu dostizanja evropskih standarda i vrijednosti.

Podsjetila je da u aktuelnom sastavu Skupštine Crne Gore, 27 % mandata imaju žene, a da u Vladi ministarske pozicije pokrivaju 3 žene, odnosno 17% saziva, što, kako je kazala pokazuje da je potrebno još dosta rada kako bi rodne politike na suštinski način zaživjele u praksi.

Novaković Đurović je istakla da u pregovaračkoj strukturi od 648 članova, 422 su žene i 226 muškaraca. Od 30 predstavnika NVO-a u pregovaračkoj strukturi, 18 su žene i 12 su muškaraci. Takođe, od ukupno 27 radnih grupa sa imenovanim ŠRG, žene su šefice 17 radnih grupa, odnosno 63%.

“U radnim grupama se najviše radi, pa ne čudi da je i najviše žena. Međutim, što su pozicije više i veći je nivo donošenja odluka, broj žena se smanjuje. Naš cilj je da, ako ne možemo da postignemo da žena na odlučujućim pozicijama bude više, makar da napravimo balans, pa da ih bude jednako kao i muškaraca“, poručila je Novaković Đurović.

Ona je podsjetila na preduzete aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti, posebno naglasivši Nacionalnu strategiju za rodnu ravnopravnost i Zakon o istopolnom životnom partnerstvu, čija je primjena počela polovinom 2021. godine, i istakla da je veoma važno da u svim IPA projektima koje finansira EU princip rodne ravnopravnosti bude integrisan, odnosno da aktivnosti treba da doprinesu unapređenju učešća žena u svim javnim politikama i demokratizaciji društva.

“Kao koordinatorka Ministarstva evropskih poslova, želim istaći da je taj resor, kao uostalom i cijela Vlada, opredijeljeno da doprinese jačanju rodne ravnopravnosti u našem društvu. Želimo da damo konkretan dorinos u dijelu jačanja strategijskog i zakonodavnog okvira, ali i realizaciji drugih konkretnih aktivnosti koje vode jačanju svijesti o značaju ovog pitanja i dostizanju evropskih standarda rodne ravnopravnosti, kroz implementaciju unutrašnjih rodnih mehanizama”, poručila je Novaković Đurović.

Foto i video: https://flic.kr/s/aHBqjAkB7a

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...