Naslovnica Info Press info Novaković Đurović sa osnovcima: Vjerujem da će vaše generacije ostvariti san da...

Novaković Đurović sa osnovcima: Vjerujem da će vaše generacije ostvariti san da žive u čistoj, očuvanoj i zelenoj Crnoj Gori

Vi kao pripadnici mlađe generacije imate sreću što živite u ovako lijepoj državi, ali nam treba vaša pomoć da je sačuvamo i poboljšamo za sljedeće generacije, kazala je ministarka ekologije prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU)  Ana Novaković Đurović na događaju „Mentalna ekologija“.

 

Ona je, zajedno sa vizuelnom umjetnicom Milenom Živković, profesoricom književnosti Nadom Martinović i teoretičarkom umjetnosti Teodorom Trivundžom, danas razgovarala sa podgoričkim osnovcima o važnosti zaštite životne sredine.

Događaj je organizovao Generalni sekretarijat Vlade, uz podršku Ministarstva prosvjete, a u okviru obilježavanja Mjeseca Evrope.

Na događaju su učestvovali učenici osnovnih škola „Sutjeska“, „Savo Pejanović“ i „Milorad Musa Burzan“.

Ministarka je iznijela očekivanje da će ove “generacije ostvariti san da žive u čistoj, očuvanoj i zelenoj Crnoj Gori”.

„Vi ste generacije koje će pokazati i dokazati da Crna Gora može biti i ostati zelena. Kada resurse jednom uništimo ne možemo ih više povratiti, zato je važno da čuvamo čist vazduh, bistre rijeke, da ne bacamo otpad i da čuvamo prostor u kome živimo“, poručila je ministarka.

Kreatorka programa „Mentalna ekologija“, vizuelna umjetnica Milena Živković je kazala da sav vanjski ekološko-umjetnički aktivizam počinje prvo u svijesti pojedinca.

„Kroz praktične primjere i navođenje kroz proces kojim kreativno-edukativni kurs Disciplina mašte dolazi do radova, promjena i akcija – čitav projekat Mentalna ekologija nastoji da znanje o ekologiji napokon učini upotrebljivim. Umjetnost i kultura su na tom putu ekologije neodvojive“, poručila je Živković.

Ona je kazala da je zadatak umjetnika da prenese ideje na pravi način kako bi se one sprovele u djelo, i u tome su umjetnost i ekologija neodvojive.

„Ovaj projekat je igra u kojoj je važno kako se pojedinac osjeća, u kakvim je odnosima sa prijateljima. Što se bolje osjećate, to proizvodi bolju ekološku svijest“, kazala je Živković.

Ona je održala predavanje i radionicu o primjeni ekologije u svakodnevnom životu kroz nenametljivo korišćenje mnogobrojnih umjetničkih praksi istakavši da je cilj projekta da osvijesti moć mikro-akcija i bitnost pomjeranja ka ekološkom kursu kretanja svakog pojedinca.

Osnovci su, kroz kreativan rad, unaprijedili svoja znanja o značaju zaštite prirode. Pokazali su interesovanje za kreativnu vježbu „Sinesteziju“.

Foto i video: https://flic.kr/s/aHBqjAFMLw

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Gorčević u Petnjici i Beranama: Bićemo glas svih opština na putu ka EU

0
„Iako ulazimo u završnu fazu pregovaračkog procesa, pred nama je još dosta posla na sprovođenju zahtjevnih reformi. Ministarstvo evropskih poslova će biti podrška opštinama,...

Pljevlja obilježavaju Dan planete Zemlje u okviru projekta “EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje”

0
U okviru projekta ,,EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje“, Opština Pljevlja planira da u sklopu aktivnosti podržanih projektom obilježi 22. april -  Dan planete Zemlje. Dan planete Zemlje obilježava...

Zenović – Miler: Dovršiti aktivnosti za IBAR, a onda zatvoriti spremna poglavlja

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović se tokom posjete Briselu sastao sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu...

Evropski dan u Petnjici i Beranama

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine u radnoj posjeti  opštinama Petnjica i Berane. Posjeta je dio projekta...

Zenović sa članovima COELA-e: CG je spremna za narednu fazu pregovora i može da...

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović i ambasador Petar Marković, šef Misije Crne Gore pri EU, sastali su se danas u...