Naslovnica Press info Press IPA Novi podsticaj saradnji u oblasti Južnog Jadrana kroz fondove EU

Novi podsticaj saradnji u oblasti Južnog Jadrana kroz fondove EU

Kroz projekte finansirane putem trilateralnog Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020, crnogorske institucije i organizacije iskoristile su oko 20 miliona eura bespovratnih sredstava EU, što predstavlja gotovo četvrtinu ukupnih sredstava opredijeljenih kroz ovaj program u okviru finansijske perspektive IPA II.

To je saopštio Bojan Vujović, generalni direktor Direktorata za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Crne Gore, govoreći na svečanosti u Bariju povodom završetka pomenutog programa i početka novog programa prekogranične saradnje između Italije, Albanije i Crne Gore, koji nosi naziv Interreg IPA Južni Jadran.

Na događaju koji je bio otvoren za javnost, Vujović je istakao da se saradnja između italijanskih regija Pulja i Molize, Albanije i Crne Gore pokazala veoma uspješnom, jer je iznjedrila ukupno 101 projekat, od kojih je njih 86 uključilo institucije i organizacije iz Crne Gore kao projektne partnere.

„Ovi projekti imali su za cilj rješavanje različitih izazova u ovom regionu, počev od jačanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, promocije turizma i kulture, unapređenja zaštite životne sredine i energetske efikasnosti, do i razvoja održivih saobraćajnih rješenja“, kazao je Vujović.

Kako je dodao, tokom programskog okvira IPA III za period 2021-2027, u okviru programa Interreg IPA Južni Jadran na raspolaganju će biti 81 milion eura sredstava Evropske unije, kojima će se podržati prekogranični projekti usmjereni na bolje društvo, ekonomiju, inovacije i istraživanje, životnu sredinu i upravljanje.

„Veze između Italije, Albanije i Crne Gore su snažne i neraskidive. Ubijeđen sam da ćemo nastaviti da ih njegujemo i kroz novi program i zajedno radimo na izgradnji prosperiteta za sve nas koji živimo u dinamičnom području Južnog Jadrana“, poručio je Vujović.

Na događaju u Bariju, koji je održan pod motom „Od Italije, Albanije i Crne Gore do programa Interreg IPA Južni Jadran“, predstavljeno je i pet strateških projekata, koji će institucije iz tri države sprovesti tokom programskog perioda 2021-2027.

Crnogorske institucije biće vodeći partner na dva strateška projekta. Ministarstvo kulture i medija biće vodeći partner u strateškom projektu „Kreativni Južni Jadran“, koji će se baviti razvojem kulture i kreativnih industrija, dok će Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore biti vodeći partner u strateškom projektu „Kompetentni Južni Jadran“, koji će se baviti razvojem kompetencija za plavu ekonomiju.

Događaj je zaključen najavom Poziva za standardne projekte, koji se očekuje do kraja 2023. godine.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Online kviz za osnovce povodom Evropskog dana jezika

0
Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore nastavlja sa obilježavanjem Evropskog dana jezika – 26. septembra. Tim...

Reforme u EU obezbijedile bi Crnoj Gori lakši put do članstva

0
Reforma Evropske unije (EU) pružila bi Crnoj Gori novu perspektivu i dašak entuzijazma da će Unija biti spremna u srednjem roku za prijem novih...

Oglas za nacionalnu kontaktnu osobu u Ministarstvu evropskih poslova u okviru Interreg Euro-MED i...

0
Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore, u svojstvu Nacionalnog tijela u okviru Interreg Euro-MED programa i Nacionalne URBACT tačke u okviru URBACT IV programa, poziva...

Novi podsticaj saradnji u oblasti Južnog Jadrana kroz fondove EU

0
Kroz projekte finansirane putem trilateralnog Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020, crnogorske institucije i organizacije iskoristile su oko...

Vebinari posvećeni Drugom pozivu za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa Dunavskog regiona

0
Program Dunavskog regiona objaviće 2. oktobra 2023. godine Drugi poziv za dostavljanje predloga projekata. Poziv će trajati do 29. februara 2024. godine i biće otvoren...