Naslovnica Info Press info Novom nacionalnom strategijom održivog razvoja akcentovani prioriteti u okviru integracije EU

Novom nacionalnom strategijom održivog razvoja akcentovani prioriteti u okviru integracije EU

Nacrt nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine, koji daje sveobuhvatnu ocjenu postojećeg stanja u oblastima od značaja za Crnu Goru, treba da omogući balans između ekoloških, ekonomskih i socijalnih ciljeva, saopštio je ministar turizma, Branimir Gvozdenović.

On je danas na okruglom stolu o tom dokumentu, koji je organizovan u Privrednoj komori (PKCG), kazao da je osnovni princip nacionalne strategije održivog razvoja da proizvodnja dobara i pružanje usluga ključnih za unaprijeđenje ukupnog blagostanja svake generacije zahtijeva četiri osnovna resursa – ljudske, društvene, prirodne i ekonomske.

“To su ključni nacionalni resursi koji moraju biti održivi, čuvajući pravo na razvoj svakoj narednoj generaciji”, rekao je Gvozdenović.

On je ocijenio da se radi o strateškom dokumentu koji prioritetno tretira nacionalne potrebe.

“Ključna je stvar bila da globalne ciljeve prenesemo u naš nacionalni okvir. Naša je procjena da smo više od dvije trećine svih tih ciljeva prenijeli sa osnovnim zadatkom da to realizujemo do 2030. godine, što je jedan izuzetno ambiciozan cilj”, saopštio je Gvozdenović.

Novom nacionalnom strategijom održivog razvoja, kako je dodao, posebno su akcentovani prioriteti u okviru integracije Crne Gore u Evropsku uniju, sa aspekta zaštite sredine i vođenja sektorskih politika, demokratije i vladavine prava.

Gvozdenović je saopštio da je Ministarstvo paralelno pripremilo tri ključna strateška dokumenta, koja je u isto vrijeme stavilo na javnu raspravu.

“To su strategija održivog razvoja i aproksimacije i Prostorni plan obalnog područja. Smatramo da je izuzetno važno što smo u jednom istom momentu otvorili javnu raspravu i pokušali da animiramo ukupne kapacitete u Crnoj Gori, kako bi jasno definisali viziju razvoja za naredni period”, naveo je Gvozdenović.

Nacionalnom strategijom održivog razvoja, kako je saopštio, uspostavlja se kvalifikaciona analiza održivosti razvoja Crne Gore, što uključuje i primjenu četiri sistemska indikatora – ekološkog otiska, produktivnosti resursa, indeksa ljudskog razvoja i potrošnje prostora.

“Crnogorski bruto domaći proizvod mogao bi da se udvostruči neposredno nakon isteka perioda implementacije strategije održivog razvoja. Kada je riječ o ekonomskim resursima u kontekstu održivog razvoja, mjere nacionalne strategije posebno se odnose na sektor poljoprivrede, turizma, saobraćaja, energetike i industrije”, rekao je Gvozdenović.

pkcg

Predstavnik PKCG, Stanko Zloković, kazao je da dokument sveobuhvano i sistemski povezuje zaštitu životne sredine s ekonomskim razvojem i socijalnim pitanjima.

“Nacionalna strategija je usmjerena na dugoročno djelovanje na ključnim područjima na kojima se temelje i strateški pravci razvoja Crne Gore, kao što su prirodni resursi, rast energetske efikasnosti, obrazovanje i ljudski resursi, povezivanje prostora”, naveo je Zloković.

On je saopštio da domaći pravni i finansijski okvir nedovoljno podstiče zalaganje poslovnog sektora za održivi razvoj.

“Nacionalna strategija održivog razvoja pruža odgovore i na ključna pitanja čime se i kako približiti evropskoj i svjetskoj ekonomiji”, dodao je Zloković.

On smatra da posebno naporno ulagati u razvoj onih ekonomskih grana koje su se sa aspekta održivog razvoja dokazale kao naproduktivnije kao što su organska proizvodnja, održivi ekološki turizam, zelena gradnja i održiva arhitektura, energija iz obnovljivih izvora.

“Korišćenjem domaćih resursa i tehnologija u proizvodnji električne i toplotne energije možemo ostvariti novi razvojni ciklus kroz obnovljive izvore energije”, rekao je Zloković.

On je dodao da sjever Crne Gore ima strateške predispozicije za prehrambenu i drvoprerađivačku industriju, kao i da turizam i njegovi specifični oblici mogu biti dragocjeni.

Vodeći ekspert u nacionalnom timu koji je pripremao Nacrt naconalne strategije održivog razvoja, Gordana Đurović, saopštila je da se radi o sveobuhvatnom dokumentu.

“Govorimo o četiri stuba nacionalnih reursa Crne Gore. Značajan akcenat je i na finansiranju i na upravljanju odnosno monitoringu primjene takvog dokumenta”, kazala je Đurović.

Kada se govori o globalnim smjernicama, ona je navela da je realan pristup da Crna Gora ne može sve ciljeve u potpunosti da preuzme, iako je neke već ostvarila.

“Izazov je bio usvajanje novih indikatora kojima se prate strategije održivog razvoja danas”, rekla je Đurović.

Kada su u pitanju ekonomski resursi, ona je saopštila da se Crna Gora sada nalazi u postepenom povratku na putanju rasta, koji obećava da će se kroz realizaciju planiranih razvojnih projekata i održavanjem stope između 3,5 i četiri odsto u srednjem roku stvoriti prostor za povećanje budžeta za održivi razvoj.

“Kada su u pitanju prirodni resursi, puno je novih metodologija primijenjeno u obradi prirodnih resursa, kao kapitala Crna Gore”, zaključila je Đurović.

Javna rasprava o Nacrtu nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine, trajaće do 22. aprila.

Izvor: Agencija Mina-business

Saopštenja

EU DIGITALNI COVID SERTIFIKAT – NOVA KARTA ZA PUTOVANJA

0
Pandemija COVID-19 gotovo dvije godine na negativan način oblikuje život stanovnika Evrope i svijeta, definišući nova pravila ponašanja praćena restriktivnim mjerama koje su primorale...

Kordić sa šefovima radnih grupa za pregovore: Visoka podrška članstvu u EU je priznanje...

0
„Šefovi radnih grupa za 33 poglavlja pregovora i njihovi timovi su okosnica procesa pregovora s EU, a priznanje za njihov kontinuirani rad dolazi i...

Stabilna visoka podrška članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji

0
Građani su zadržali visok stepen podrške članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji, pokazuju rezultati istraživanja koje je za potrebe Generalnog sekretarijata Vlade sprovela Agencija...

Predstavljanje rezultata istraživanja javnog mnjenja „Stavovi građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja Crne...

0
Generalni sekretarijat Vlade, u srijedu 28. jula u 10.00 sati, u EU info centru organizuje konferenciju za medije, na kojoj će biti predstavljeni rezultati...

Lista predstavnika NVO koji su predloženi za člana/icu Radne grupe za pregovaračko poglavlje 10...

0
Na osnovu člana 8 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija...