Naslovnica Crna Gora i EU Mladi i EU Sa srednjoškolcima iz Podgorice i Cetinja razgovarano o makro-regionalnim strategijama EU

Sa srednjoškolcima iz Podgorice i Cetinja razgovarano o makro-regionalnim strategijama EU

U sklopu obilježavanja Nedjelje makro-regionalnih strategija EU predstavnici Kancelarije za evropske integracije i Minstarstva ekonomskog razvoja razgovarali su srednjoškolcima iz Podgorice i sa Cetinja  o učešću Crne Gore u makro-regionalnim strategijama EU i njihovom uticaju na razvoj turizma, energetike, saobraćaja, zaštitu životne sredine.

Savjetnica glavne pregovaračice – rukovoditeljka sektora za evropske fondove, Irena Bošković upoznala je učenike turističkih smjerova Srednje škole za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“ sa makroregionalnim strategijama u kojima učestvuje Crna Gora – Strategijom EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) i Strategijom EU za Dunavsku regiju (EUSDR), oblastima u kojima se sprovode, njihovim ciljevima i korisnicima.

Ona je pojasnila da ove dvije makro-regionalne strategije prepoznaju glavne oblasti koje je neophodno da države koje u njima učestvuju zaštite, očuvaju, unaprijede, promovišu i valorizuju.

“Takođe, Crnoj Gori su na raspolaganju i fondovi EU kroz različite programe podrške, od programa prekogranične saradnje, preko velikih investicionih programa, do programa u oblasti kulture, nauke, obrazovanja, zapošljavanja. Ovi programi nude različite mogućnosti za finansiranje projekata institucijama, organizacijama, NVO sektoru, a postoje i posebni fondovi koji su namijenjeni baš mladima”, objasnila je Bošković.

Načelnica odsjeka za horizontalna i strategijska pitanja, Tatjana Bošković je đacima Srednje stručne škole Cetinje pojasnila značaj obilježavanja nedjelje makro-regionalnih strategija EU i kazala da je ove godine poseban akcenat stavljen na Strategiju za Dunavski region koja je prošle godine proslavila 10 godina postojanja.

“Makro-regionalni pristup je važan jer se određena pitanja ne mogu rješavati nezavisno, odnosno pristup u određenim oblastima mora biti jedinstven i usklađen na nacionalom i makro-regionalnom nivou kako bi imali dugoročne benefite za naše i buduće generacije”, kazala je Bošković.

Maja Kovačević, samostalna savjetnica iz Ministarstva ekonomskog razvoja i predstavnica Crne Gore u radnim grupama za turizam u okviru EUSAIR i EUSDR naglasila je da je povezivanje kroz makro-regionalne strategije bitno za Crnu Goru zbog razmjene iskustava, ideja, ali što je najvažnije, znanja u oblasti korišćenja evropskih fondova za bolju diverzifikaciju u turizmu, te uopšte podsticanje razvoja turizma.

“U konačnom, Strategija je politika, a u turizmu je veoma važno prevesti politike u konkretne akcije na terenu i kreirati jedinstven doživljaj za turiste”, poručila je Kovačević.

Ona je, na konkretnim primjerima, objasnila učenicima koje su koristi makro-regionalnih strategija za mlade ljude, posebno one kojima je turizam buduća profesija. Pozvala ih je da se informišu i uključe u sve naredne aktivnosti i iskoriste prilike koje im se kroz ovakve programme nude, te činjenicu da se u skorije vrijeme insistira na većoj inkluziji mladih u turizmu.

Učenicima je naročito bilo zanimljivo formiranje savjeta mladih za Dunavski i Jadransko-jonski region, čije bi uspostavljanje omogućilo populaciji mladih od 18-35 godina ubrzane procese razmjene informacija i učenja, kao i izgradnju kapaciteta i saradnju za mlade u okviru navednih regiona. Savjeti za mlade će donijeti brojne koristi za mlade (putovanja, edukacije, razmjene mišljenja…) Zanimalo ih je i kako se povezati sa institucijama i organizacijama iz regiona, kako bi mogli sarađivati na zajedničkim projektima.

KANCELARIJA ZA EVROPSKE INTEGRACIJE

MINISTARSTVO EKONOMSKOG RAZVOJA

Saopštenja

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...

Održan info dan projekta EmBRACE: Prilika za saradnju preduzeća iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine...

0
U Podgorici je održan info dan povodom predstavljanja projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness) usmjerenog na podsticanje saradnje mikro i malih preduzeća...