Naslovnica Info Press info Obilježen Svjeti dan voda

Obilježen Svjeti dan voda

Uprava za vode, u saradnji sa Fondacijom Čini dobro i uz podršku EU4ME projekta koji finansira Evropska unija, obilježila je Svjetski dan voda. Tim povodom, organizovala je svečanost u Kuslevovoj kući u Podgorici. Direktorica Uprave za vode Vesna Bajović istakla je da je riječ o datumu koji podsjeća na ključnu ulogu ovog prirodnog bogatstva i nužnost njegovog očuvanja za buduća pokoljenja.

“Kroz saradnju sa lokalnim zajednicama, drugim državnim institucijama, međunarodnim i nevladinim organizacijama, kontinuirano radimo na razvoju strategija i politika koje će osigurati da vode naše zemlje ostanu čiste, dostupne i zdrave, za sve naše građanke i građane”, kazala je Bajović.

Generalni direktor Direktorata za vodoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Željko Furtula ocijenio je da Svjetski dan voda podsjeća da voda nije neograničen resurs i da se njome mora mudro upravljati.

“Kroz naše projekte i inicijative nastojimo da zaštitimo naše vodne resurse i osiguramo da budu dostupni svima. Međutim, pred nama su brojni izazovi, kao što su negativni uticaji klimatskih promjena, zagađenje i pristup vodi”, rekao je Furtula.

U okviru svečanosti dodijeljene su nagrade za najbolje radove na literarnom konkursu, koji je Uprava za vode organizovala u saradnji sa Fondacijom “Čini dobro” za učenike i učenice osnovnih škola na temu “Voda za mir”. Prvo mjesto osvojila je Anđelka Magovčević iz OŠ “Kekec- Sutomore, drugo Anastasija Matović iz iste škole, dok je treće mjesto osvojila Zoja Zečević iz OŠ “Druga osnovna škola” Budva.

Izvršna direktorica Fondacije “Čini dobro” Marija Jovović kazala je da je edukacija mladih o značaju i zaštiti voda važna kako bi se one sačuvale.

“Sa svim prirodnim ljepotama koje Crna Gora ima i koje su nam povjerene, kroz edukaciju, brojne radionice i literarni konkurs obrazovali smo mlade i djecu i saznali šta oni misle o vodi i njenoj zaštiti”, kazala je Jovović.

 

 

 

 

 

 

U susret Danu voda, posebnu pažnju Uprava za vode je posvetila najmlađima, organizujući za učenike osnovne škole Aleksa Bećo Đilas iz Mojkovca i OŠ Radomir Mitrović iz Berana posjete fabrikama vode. Za predškolce iz Nikšića, iz vaspitne jedinice Sunce, bio je organizovan edukativni izlet na Kapetanovo jezero, što je bila prilika da se djeca na interaktivan način upoznaju sa značajem očuvanja vodnih resursa. Ove aktivnosti dobile su dodatnu snagu i vidljivost zahvaljujući podršci projekta EU4ME, koji pruža podršku Vladi Crne Gore u komuniciranju procesa evropskih integracija, i koji finansira Evropska unija.

Saopštenja

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...