Naslovnica Info Press info Obilježen Svjetski dan potrošača „Imamo potrošačka prava, koristimo ih!“

Obilježen Svjetski dan potrošača „Imamo potrošačka prava, koristimo ih!“

Povodom obilježavanja 15. marta, Svjetskog dana zaštite prava potrošača, Ministarstvo ekonomskog razvoja i Ministarstvo evropskih poslova, uz podršku projekta EU4ME, organizovali su danas Info dan pod sloganom „Imamo potrošačka prava, koristimo ih!“.

Događaj je organizovan u Tržnom centru Big fashion, gdje su predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i drugih institucija relevantnih za ovu oblast – Tržišne inspekcije, Centralne banke Crne Gore, i Turističke organizacije Crne Gore, razgovarali sa građanima/kama o potrošačkim pravima i značaju efikasne primjene Zakona o potrošačima.

Generalna direktorica u Ministarstvu ekonomskog razvoja Jasna Vujović je kazala da je u pripremi novi zakon o zaštiti potrošača koji će biti u potpunosti usklađen sa evropskim propisima u ovoj oblasti, posebno onim koji se odnose na pravila o isticanju cijene, nepoštenim poslovnim praksama, nepoštenim ugovornim odredbama i prodaji na daljinu.

„Ministarstvo ekonomskog razvoja posvećeno radi na unapređenju položaja potrošača u Crnoj Gori na način što najnovije potrošačko zakonodavstvo iz EU transponuje u naš pravni sistem. Ono što je trenutno aktuelno u Ministarstvu eknomskog razvoja je novi zakon o potrošačkim kreditima. Njime ćemo ukinuti naknade za troškove prijevremene otplate i troškove obrade kod stambenih kredita, što će uticati na porast životnog standarda građana Crne Gore“, kazala je Vujović.

Ona je istakla da je novim zakonom o zaštiti potrošača uređena oblast saobraznosti digitalnih roba i digitalnih usluga. Takođe je istakla da će novi zakon omogućiti inspektorima da vrše „prikrivenu trgovinu“, tj. trgovinu pod tajnim identitetom radi pribavljanja dokaza o kršenju prava potrošča.

U razgovoru sa građanima, Vujović je pojasnila da potrošačka prava podrazumijevaju dostupnost najnužnijih roba i usluga, hrane, odjeće, obuće, stambenog prostora, vode, električne energije, gasa, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

Kako je istakla, Zakon o zaštiti potrošača, garantuje zaštitu od proizvoda opasnih i štetnih po zdravlje i bezbjednost života potrošača. Zakonom je definisano da potrošači imaju pravo da budu informisani i pravo na slobodan izbor između više proizvoda po prihvatljivijim cijenama sa garancijom kvaliteta.

„Pravo da se čuje glas potrošača, kao i pravo na obeštećenje za lažno prikazivanje karakteristika proizvoda, za robe lošeg kvaliteta i nezadovoljavajući način pružanja usluga, kao i upoznavanje potrošača sa osnovnim pravima i odgovornostima učesnika na tržištu i o načinima za ostvarivanje prava i pružanje pravne pomoći za zaštitu potrošača, te pravo na zdravu životnu sredinu, ključni su elementi koje garantuje Zakon o zaštiti potrošača, a kojim Crna Gora želi da uvede i primijeni evropske standarde u ovoj veoma važnoj oblasti“, poručila je Vujović.

Inspektorka Slobodanka Vuković iz Uprave za inspekcijske poslove je kazala da je zaštita potrošača zakonska i ustavna kategorija i da svi moramo preduzeti mjere iz ove oblasti da se ovaj zakon primijeni u cjelosti na terenu.

Ona je istakla da ima dosta problema, ali da građani imaju povjerenja u Upravu za inspekcijske poslove koja svakodnevno dobija inicijative građana i po njima postupa prioritetno.

„Bili bismo zadovoljni kada bismo ispred sebe imali zadovoljnog potrošača, ali daleko smo od toga. Obzirom da imamo dosta nepravilnosti, da smo samo iz korpusa zaštite potrošača izrekli milion i dvjesta sedamdeset hiljada vrijednosti prekršajnog naloga, tako da bi u tom dijelu stanje bilo potpuno bolje kada bi svi poštovali odredbe zakona o zaštiti potrošača“, kazala je Vuković.

Ona je istakla da se potrošači najviše žale zbog nesaobraznosti uređaja sa ugovorom o prodaji, te da se mora raditi na edukaciji svih, kako bi znali koja su prava potrošača i na koji način da ih ostvare.

„Konkretno, trgovac je u obavezi, u svakom maloprodajnom objektu da istakne obavještenje o načinu i mjestu prigovora. On je dužan da najkasnije u roku od osam dana odgovori o prigovoru, da se izjasni o svemu tome, da to uvede u evidenciju i da pruži odgovor. Ukoliko nije zadovoljan, potrošač može svoje pravo ostvariti u vansudskom, sudskom postupku i kod Uprave za inspekcije poslove“, kazala je Vuković.

Posjetiocima info pulta je podijeljen podijeljen promotivni materijal sa QR-om koji će ih voditi do sajta www.potrosac.me , na kojem se mogu detaljno informisati o svojim pravima koja su zagarantovana Zakonom o zaštiti potrošača.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA/MINISTARSTVO EKONOMSKOG RAZVOJA

Saopštenja

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...

Evropski đir u Petnjici: Dijelimo viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice...

0
Dijelimo zajedničku viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice Evropske unije. Bogatim i raznovrsnim programom u Divan bašti, kojim su dominirala djeca,...