Naslovnica Instrument pretpristupne podrške Pozivi za projekte Objavljen Prvi poziv za IPA Jadransko-jonski program (IPA ADRION)

Objavljen Prvi poziv za IPA Jadransko-jonski program (IPA ADRION)

IPA Jadransko-jonski program (IPA ADRION) objavio je Prvi poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru finansijske perspektive 2021-2027.

Poziv će trajati od 4. aprila do 30. juna 2023. godine, a otvoren je za organizacije i institucije koje kroz partnerstvo žele da doprinesu razvoju Jadransko-jonskog regiona. Ukupni budžet opredijeljen za ovaj poziv iznosi oko 65 miliona eura.

Minimalan broj partera na projektu je 6 a preporučeni maksimum 12, pri čemu najmanje tri partnera moraju biti iz država korisnica Instrumenta pretpristupne podrške (IPA), a tri iz država ERDF-a. Po prvi put u okviru IPA Jadransko-jonskog programa, vodeći partneri mogu biti kako iz država ERDF-a tako i iz država korisnica IPA fondova.

Maksimalni budžet projekta iznosi 1,5 miliona eura EU doprinosa, a trajanje može biti najviše 36 mjeseci.

Pozivom će biti obuhvaćena sva tri prioriteta Programa, i to:

  • Prioritet 1 – Podrška pametnijem Jadransko-jonskom regionu
  • Prioritet 2 – Podrška zelenijem Jadransko-jonskom regionu otpornijem na klimatske promjene
  • Prioritet 3 – Povezanija Evropa uz bolju mobilnost

Predlozi projekata podnosiće se putem novog sistema JEMS, a Zajednički sekretarijat Programa će pripremiti posebne smjernice za njegovo korišćenje. Detaljan opis ciljeva i sadržaja Poziva, prihvatljivih aktivnosti, sastava partnerstava i budžeta biće dostupni na sajtu Programa.

Prvi poziv biće zvanično predstavljen 19. aprila 2023. godine u Sarajevu, a Ministarstvo evropskih poslova će za korisnike iz Crne Gore organizovati info dan krajem aprila ili početkom maja ove godine.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...