Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Objavljivanje Izvještaja pravi trenutak da svi sagledaju svoju ulogu u procesu

Objavljivanje Izvještaja pravi trenutak da svi sagledaju svoju ulogu u procesu

Evropska komisija je u ovogodišnjem Izvještaju dala precizne i detaljne smjernice za što kvalitetnije ispunjavanje obaveza iz pristupanja Evropskoj uniji i pravi je trenutak da svaki član crnogorskog društva sagleda svoju ulogu u procesu evropske integracije i svojim radom doprinese dostizanju članstva u EU, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

Glavni pregovarač je danas, uz članove Pregovaračke grupe, predstavnicima crngorskih medija predstavio nalaze Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori. Radni doručak sa novinarima povodom predstavljanja Izvještaja EK za Crnu Goru organizovao je Generalni sekretarijat Vlade, u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer.

brifing 5

Drljević je podsjetio je da ovogodišnji izvještaj EK daje ocjenu ostvarenog napretka, kako u dijelu ispunjavanja političkih i ekonomskih kriterijuma za članstvo u EU, tako i u pogledu sposobnosti preuzimanja obaveza iz članstva u 33 pregovaračka poglavlja.

„EK je evidentirala ostvarene rezultate i napredak Crne Gore u procesu pristupanja, ali i dala precizne i detaljne smjernice u pravcu nastavka što kvalitetnijeg ispunjavanja obaveza iz pristupnog perioda, s naglaskom na oblasti u kojima je potrebno uložiti dodatne napore kako bi efekti reformi dali željene rezultate“, rekao je Drljević.

Istakao je da su u većini pregovaračkih poglavlja prepoznati rezultati i napredak ostvaren tokom izvještajnog perioda, dodajući da je crnogorska strana spremna za otvaranje posljednjeg, 8. poglavlja, dobijanje mjerila za zatvaranje poglavlja 23 i 24, kao i privremeno zatvaranje više poglavlja u kojima je ispunjenjem postavljenih završnih mjerila ostvarena unutrašnja spremnost.

„Ocjene iz Izvještaja će nam služiti kao smjernice za dalji reformski rad čiji je krajnji cilj dostizanje evropskog kvaliteta života u Crnoj Gori. Objavljivanje Izvještaja EK predstavlja pravi trenutak za sve članove našeg društva, da sagledaju svoju ulogu u procesu evropske integracije i svojim posvećenim radom doprinesu dostizanju članstva Crne Gore u EU“, poručio je glavni pregovarač.

Novinare je zanimalo kako će se institucije odnositi prema preporukama sadržanim u Izvještaju, kao i komentar pregovarača na ocjene o slobodi izražavanja i planu za prevazilaženje svih izazova istaknutih u Izvještaju kad je u pitanju profesionalizam i efikasnost pravosuđa.

brifing 4

Pregovarač za poglavlja 23 i 24, Marijana Laković, zadovoljna je napretkom u višegodišnjoj reformi pravosuđa, ističući da su Nacrtom strategije za reformu pravosuđa planirane mjere koje su u skladu sa preporukama EK kad je ta oblast u pitanju.

„Kad je u pitanju sloboda izražavanja, Vlada je u izvještajnom periodu uložila napore u cilju unapređenja stanja, između ostalog izmjenama seta medijskih zakona čije se usvajanje očekuje do kraja ove godine. Posvećenost policije kao i pravosudnih institucija ogleda se u činjenici da od četiri napada na novinare tri su okončana pravosnažnim osuđujućim presudama, dok se nadamo se, brzo očekuje sudski epilog napada na novinarku Oliveru Lakić. EK je u izvještaju istakla i slabost medijske samoregulacije. To pitanje nije na Vladi, već na vama, predstavnicima medijske zajednice, a Vlada će pružiti punu podršku u rješavanju ovog pitanja, bez ikakvog miješanja u nezavisnost samoregulacije“, poručila je Laković.

Glavni pregovarač je, odgovarajući na pitanje o trajanju procesa pregovora, rekao da je zadovoljan urađenim, ali da je nezahvalno prognozirati datum učlanjenja države u EU.

brifing 3

„Čeka nas još mnogo posla do učlanjenja. Nama je važno da perspektiva članstva postoji, a sam datum pristupanja zavisiće ne samo od nas, već i od situacije u EU i njenim članicama. Svjesni smo da se razna dešavanja, poput Bregzita, migrantske krize i unutrašnje konsolidacije u EU, odražavaju na politiku proširenja. Na dešavanja u Uniji ne možemo uticati, ali možemo nastaviti sa našim reformskim aktivnostima i usmjeriti sve naše kapacitete u tom pravcu”, zaključio je Drljević.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Glavni pregovarac Aleksandar Drljevic – predstavljanje izvjestaja Evropske komisije za Crnu Goru OBRACANJE

Konferencija za medije povodom predstavljanja Izvjestaja Evropske komisije za Crnu Goru KADROVI

 

Saopštenja

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...

Održan info dan projekta EmBRACE: Prilika za saradnju preduzeća iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine...

0
U Podgorici je održan info dan povodom predstavljanja projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness) usmjerenog na podsticanje saradnje mikro i malih preduzeća...

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...