Naslovnica Info Press info Od EU 9,5 miliona eura za podršku zdravstvenom sektoru u borbi protiv...

Od EU 9,5 miliona eura za podršku zdravstvenom sektoru u borbi protiv COVID-19

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa i glavna pregovaračica Zorka Kordić potpisale su danas Sporazum o finansiranju podrške EU zdravstvenom sektoru u borbi protiv COVID-19. Ova bespovratna pomoć Unije, vrijedna 9,5 miliona eura, usmjerena je na pružanje podrške zdravstvenom sektoru nakon završetka trenutne zdravstvene krize i na jačanje njegove otpornosti za suočavanje sa sličnim prijetnjama u budućnosti. Ona obuhvata ulaganje u infrastrukturu, opremu i ljudske kapacitete crnogorskog zdravstvenog sistema za kontrolu bolesti i rješavanje pitanja zdravstvene bezbjednosti.

Ambasadorka Popa je naglasila da će danas ugovorena podrška EU donijeti dugoročne koristi crnogorskom zdravstvenom sistemu i kvalitetu zdravstvenih usluga koje se nude građanima. „Ova će zdravstvena kriza – koliko god da je izazovna – proći, ali će ostati klinike i laboratorije. S pogledom na budućnost, želimo da nastavimo da unapređujemo crnogorski zdravstveni sistem, približavajući ga evropskim standardima. To je ono što Crna Gora zaslužuje i što je suština procesa integracije: poboljšanje kvaliteta života građana“, kazala je ambasadorka EU.

Glavna pregovaračica, Zorka Kordić, je poručila da je evropska perspektiva Crne Gore osnažena strukturiranom, ciljanom i vrijednom podrškom zdravstvenom sistemu Crne Gore istakavši da je EU među prvima prepoznala potrebu da pomogne u ovom dijelu, ali i u dugoročnijem suočavanju sa ekonomskim i društvenim posljedicama pandemije.

“Zajedno sa EU gradimo održiv zdravstveni sistem: od ukupno opredijeljenih 15,5 miliona eura obuhvaćenih Finansijskim sporazumom za program IPA 2018 biće finansirano 7 aktivnosti čija realizacija će podići kvalitet usluga na evropski nivo i osigurati zadovoljstvo naših građana zdravstvenim uslugama”, poručila je Kordić.

Ona je istakla da proces pristupanja EU ima transformativni karakter i služi reformama društva i unapređenju institucija, znanja i vještina, dok realizacijom ovakvih projekata, činimo proces opipljivim i dugoročno korisnim za građane.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović naglasila je da je pandemija još jednom upozorila čovječanstvo da niko nije siguran, ako svi nismo sigurni.

„I da upravo u tom smislu, ruka podrške i pomoći koju još jednom dobijamo od Evropske unije, dodatno govori u prilog koliko su jedinstvo i zajedništvo važni u rješavanju ovog globalnog problema. Upravo iz tih razloga želim da naglasim značaj ovakve vrste pomoći u smislu budućeg rada, sazrijevanja i stasavanja zdravstvenog sistema Crne Gore. Pandemija je tu, ali će jednog dana pandemija proći i ostaće sve što nam je ovom prilikom dodijeljeno kroz jednu veliku solidarnost i veliku podršku Evropske unije“, navela je Borovinić-Bojović.

Ovim sporazumom o finansiranju predviđena je nabavku PCR opreme sposobne za analizu velikog broja respiratornih uzoraka za detekciju COVID-19, što će povećati državne kapacitete za testiranje i detekciju koronavirusa.

Biće izgrađeni brojni objekti za smještaj medicinskih struktura važnih za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti i za liječenje pacijenata. Za izgradnju Klinike za infektivne bolesti i dermato-venerologiju, Evropska unija je opredijelila ukupno 8,5 miliona eura, uključujući 4 miliona eura iz ovog paketa i 4,5 miliona eura iz prethodno dodijeljenih sredstava. Sredstva EU će se koristiti takođe i za izgradnju Centra za kontrolu i prevenciju infektivnih bolesti s Operativnim centrom za hitne slučajeve i prvom laboratorijom 3. nivoa biološke bezbjednosti, dok će se obnoviti i opremiti nekoliko mikrobioloških laboratorija.

Kao neposredna podrška Crnoj Gori u rješavanju tekuće pandemije, sredstva se dodjeljuju i za sprovođenje efikasne i koordinirane strategije komunikacije i angažovanja zajednice, kako bi se odgovorilo na COVID-19 i ublažio njegov uticaj. Pored toga, EU će, zajedno sa UNICEF-om, raditi na poboljšanju sistema upravljanja vakcinama, osiguravanju kontinuiteta usluga imunizacije i povećanju pokrivenosti imunizacijom.

Danas ugovoreni paket podrške od 9,5 miliona eura dio je većeg programa EU, vrijednog 53 miliona eura bespovratne finansijske pomoći koju EU pruža Crnoj Gori. Značajan dio programa podrške, odnosno 40,5 miliona eura, dodjeljuje se kao direktna budžetska podrška za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije i podrška socijalnom i ekonomskom odgovoru državnih vlasti. Prvu ratu budžetske podrške, u vrijednosti od 28 miliona eura, EU je uplatila u novembru 2020. U okviru istog programa, tokom 2020. godine je obezbijeđeno 100 respiratora, 10 digitalnih rendgen aparata i više od 2 miliona komada zaštitne opreme, kao pomoć zdravstvenim radnicima da ostanu bezbjedni dok se brinu o onima kojima je potrebna njega.

Sve države Zapadnog Balkana, uključujući i Crnu Goru, pridružile su se inicijativi COVAX kako bi osigurale pristup vakcinama nabavljenim po dogovorenoj cijeni. Osim toga, u decembru 2020, Unija je izdvojila 70 miliona eura iz pretpristupnih fondova EU za kupovinu vakcina za Zapadni Balkan, kroz niz ugovora o preprodaji zaključenih s državama članicama EU, odnosno sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava. Komisija se u svom saopštenju od 19. januara 2021. obavezala da će uspostaviti i posebni EU mehanizam za podjelu vakcina, s posebnom pažnjom posvećenom Zapadnom Balkanu.

DELEGACIJA EVROPSKE UNIJE U CRNOJ GORI

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Poziv mikro i malim preduzećima za prekograničnu saradnju u okviru projekta EmBRACE

0
Ministarstvo evropskih poslova obavještava zainteresovanu javnost da je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) raspisala Prvi javni poziv za dostavljanje predloga projekata...

Zenović: Intenziviramo aktivnosti na ispunjenju završnih mjerila u sektorskim poglavljima sa ciljem privremenog  zatvaranja...

0
“Crna Gora ulaže kontinuirane napore u pravcu usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim propisima u oblastima saobraćaja, energetike, životne sredine i klimatskih promjena, te regionalne...

Sjutra Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju

0
Petnaesti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održaće se 20. juna 2024. godine u Briselu. Sastanak će, sa...

Ivanović: IBAR je cilj, ali i obavezna stanica, koja određuje nastavak evropskog puta

0
Ministar vanjskih poslova dr Filip Ivanović govorio je poslova o važnoj ulozi Ministarstva vanjskih poslova za dobijanje pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23...

Peti poziv za projekte u okviru programa Interreg Euro-MED

0
Program transnacionalne saradnje Interreg Euro-MED objavio je Peti poziv za dostavljanje predloga strateških teritorijalnih projekata. Ovim pozivom obuhvaćene su dvije teme: smanjenje i upravljanje otpadom,...