Naslovnica Info Press info Odabrano šest najboljih radova na konkursu „Ja sam Evropa“

Odabrano šest najboljih radova na konkursu „Ja sam Evropa“

Osnovci Đorđije Nišavić, Andrija Mišović i Amina Selami nagrađeni su na konkursu za učenike crnogorskih osnovnih i srednjih škola „Ja sam Evropa“, dok su među srednjoškolcima najbolje radove poslali Anja Radulović, Andrija Zeković i Lejla Srdanović.

Generalni sekretarijat Vlade je, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, a u okviru projekta EU4ME, koji finansira Evropska unija, raspisao konkurs za učenike crnogorskih osnovnih i srednjih škola povodom obilježavanja Mjeseca Evrope, a zaintresovani osnovci i srednjoškolci su, putem video zapisa pokazali zašto su oni već dio Evrope, kao i koje vrijednosti dijele sa svojim vršnjacima iz zemalja Evropske unije. Na konkurs, koji je bio otvoren od 4. do 18. maja, stigla je ukupno 141 prijava, a najbolje radove odabrao je stručni žiri, koji su činili crnogorska rediteljka Sara Stijović, profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti Relja Eraković i crnogorski glumac Omar Bajramspahić.

Prvo mjesto u kategoriji osnovaca osvojio je Đorđije Nišavić, učenik V razreda škole „Vladimir Nazor“ iz Podgorice, čiji rad, prema ocjeni žirija, ima zaokruženu strukturu i ideju, sa jednostavnim, preciznim i kreativnim pristupom temi. „Đorđije je na lijep način, shodno njegovom uzrastu, pokazao koje su to vrline života u jednoj velikoj porodici država kakva je Evropa, i na koji način svako dijete, ali i osoba bilo kojeg uzrasta, može upoznati ostale kulture evropskih zemalja“, smatra stručni žiri.

Andrija Mišović, učenik IV razreda osnovne škole „Dušan Đukanović“ iz Nikšića, je svojim izuzetno kreativnim radom u video formi pokazao, na najljepši način – duhom i maštom, da se sva djeca Evrope razumiju prosto time što su djeca, ali i prikazao da su strani jezici tu da se uče i da ih koristimo za druženje sa prijateljima iz cijelog svijeta.

Amina Selami, učenica VIII razreda podgoriške škole „Marko Miljanov“ je svoju ljubav prema plesu prenijela na sve nas, pokazavši nam zbog čega su timski rad i vrijedan trud zajednička karakteristika svoj djeci Evrope i svijeta. „Svojim pokretom i plesom ukazala nam je na osnovne vrijednosti porodice i zajednice, ali nas je podsjetila na to da djeca moraju biti voljela da bi i ona sama voljela“, smatraju članovi žirija.

Učenica III razreda Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice, Anja Radulović, osvojila je prvo mjesto u kategoriji srednjoškolaca zbog snažne poruke koju je sugestivno poslala, kao i promovisanja pravih vrijednosti društva, i crnogorskog i evropskog u transnacionalnom pogledu.

Andrija Zeković, učenik I razreda podgoričke Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“, podsjećajući nas na muziku kao jezik koji je jednak i razumljiv u bilo kojem dijelu Evrope i svijeta, podstiče nas na razgovor – bio on vođen muzikom ili riječima.

Treće mjesto osvojila je učenica I razreda Srednje mješovite škole „Baćo Bešić“ iz Plava, Lejla Srdanović, koja nas je, ukazujući na značaj i ljepotu prirode sjevera Crne Gore i njenog velikog uticaja na stanje duha i tijela osobe, približila zemlji i zdravlju – onome što nas sve spaja, bez obzira gdje na kontinentu živjeli.

Autori šest najboljih radova (po tri u kategorijama osnovci i srednjoškolci) biće nagrađeni laptopom, tabletom i pametnim satom.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Održan sedamnaesti sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora između EU i Crne Gore (ZKO)

0
Uoči Samita EU-Zapadni Balkan, Evropski ekonomski i socijalni odbor (EESC) sastao se sa crnogorskim civilnim društvom 7. decembra 2023. kako bi ocijenio napredak Crne...

Pristupanje EU nije prolazna politička odluka, već generacijski izbor

0
Proces evropskih integracija nije prolazna politička odluka, već generacijski izbor koji oblikuje naše društvo, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na panelu „EU...

Gorčević sa Ropkeom: Vlada otvorena za saradnju i unapređenje ambijenta za rad NVO

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, sastala se danas u Briselu sa predsjednikom Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta, Oliverom Ropkeom, i njegovim saradnicima. Na sastaku su razmijenjena mišljenja o...

Info dan o Drugom pozivu Programa Dunavskog regiona

0
U četvrtak 14. decembra 2023. godine, Ministarstvo evropskih poslova organizuje info dan o Drugom pozivu za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa Dunavskog regiona. Info...

Online kviz “KOLIKO ZNAŠ O EU?”

0
Ministarstvo evropskih poslova, u okviru sprovođenja Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2023- 2026. godine, tradicionalno, svake godine u decembru organizuje online...