Naslovnica Info Press info Održan 16. sastanak Podobora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku između...

Održan 16. sastanak Podobora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku između Evropske unije i Crne Gore

Crna Gora neće samo ostati na svom putu, već će intenzivirati napore i reforme u svim oblastima, fokusirati se na izgradnju konsenzusa o glavnim pitanjima sa posebnim akcentom na vladavinu prava i ekonomsko upravljanje, istaknuto je na 16. sastanku Podobora između Evropske unije i Crne Gore za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku održan je danas u Podgorici.

„Ohrabreni smo porukama koje smo dobili sa najviših adresa EU koje zaista potvrđuju da su vrata EU za Crnu Goru otvorena, možda sada više nego ikada, posebno imajući u vidu da imamo novu Vladu koja će pokazati punu, nepodijeljenu pažnju prema obavezama EU”, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona je ukazala da sastanak Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku odmah nakon godišnjeg Izvještaja EK o Crnoj Gori stvara solidnu platformu za sveobuhvatnu diskusiju i omogućava nam da se na pravi način informišemo o svim realizovanim aktivnostima, ali i da razjasnimo predstojeće prioritete.

„Naš ekonomski prioritet za naredni period svakako predstavlja puno sprovođenje programa „Evropa Sad 2“, koji će kroz poboljšanje ekonomskih i fiskalnih parametara postaviti jasan put ka svjetlijoj i zdravijoj ekonomskoj budućnosti. To će se prvenstveno snažno odraziti na stabilizaciju javnih finansija i ekonomsku diverzifikaciju, što će rezultirati daleko boljim rejtingom u narednom Izvještaju EK“, naglasila je ministarka Gorčević.

Ministarka se osvrnula na ostvareni napredak i preostale obaveze u poglavlju 17 – Ekonomska i monetarna politika, 18 – Statistika, 32 – Finansijski nadzor i 33 – Finansijske i budžetske odredbe.

Sastankom su kopredsjedavale državna sekretarka u Ministarstvu finansija Bojana Bošković i Sindi van den Bogert, zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnoj direkciji za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije (DG NEAR).

Zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u DG NEAR van den Bogert istakala je da je proces proširenja visoko na agendi EU i da Crna Gora treba da iskoristi zamah da ubrza reforme i podstakne proces pristupanja. Ona je istakla važnost novog Plana rasta za Zapadni Balkan koji je osmišljen da se zapadni Balkan približi EU podsticanjem suštinskih reformi i podrškom zemljama Zapadnog Balkana u cilju većeg razvoja njihove ekonomije. EU želi da vidi reforme u crnogorskim institucijama i podržava Crnu Goru da se fokusira na izgradnju konsenzusa o najbitnijim pitanjima,na ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 kao ključnom uslovu za napredak.

Državna sekretarka Bošković je istakala da je odlično da nova Vlada krene sa novim paketom proširenja, koji uključuje ne samo Izvještaj o zemlji, već i Novi plan rasta za zapadni Balkan.

„Preporuke u Izvještaju i prioriteti definisani Planom rasta savršena su polazna osnova za pedantno i ambiciozno planiranje naših aktivnosti u godinama koje su pred nama. Već se intenzivno pripremamo za implementaciju ovih preporuka i naš budući rad će biti usmjeren na ispunjavanje prioriteta postavljenih Planom i Izvještajem, kao i preporukama sa ovog sastanka Pododbora i Zajedničkim zaključcima Ministarskog dijaloga”, rekla je Bojana Bošković.

Šef Jedinice za zemlje kandidate i potencijalne kandidate u DG ECFIN Uve Štam je ocijenio pozitivnim ekonomska kretanja u protekloj godini, posebno imajući u vidu ekonomski rast, sve veći priliv stranaca i dobru turističku sezonu, ali je ukazao na potrebu strateškog razmatranja i fokusa na održivost crnogorske ekonomije i moguće rizike. Pitanje od najvećeg interesa i značaja su, kako je ukazao, javne finansije, stoga je važno usmjeriti napore ka osmišljavanju dobre i kredibilne fiskalne strategije koja će adresirati moguće rizike, dati podsticaj imenovanju članova Fiskalnog savjeta, te ponovio podršku Evropske komisije u tom smjeru.

Foto i video: https://flic.kr/s/aHBqjB3u51

Saopštenja

Dodijeljene nagrade za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević uručila je nagrade novinarkama koje su pobijedile na konkursu za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore. Konkurs...

Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju: Crna Gora nastavila sa napretkom u svim oblastima

0
“Napravili smo značajan napredak u usklađivanju našeg zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU. Crna Gora je usvojila brojne reforme kako bi unaprijedila regulatorni okvir koji...

Poziv mikro i malim preduzećima za prekograničnu saradnju u okviru projekta EmBRACE

0
Ministarstvo evropskih poslova obavještava zainteresovanu javnost da je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) raspisala Prvi javni poziv za dostavljanje predloga projekata...

Zenović: Intenziviramo aktivnosti na ispunjenju završnih mjerila u sektorskim poglavljima sa ciljem privremenog  zatvaranja...

0
“Crna Gora ulaže kontinuirane napore u pravcu usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim propisima u oblastima saobraćaja, energetike, životne sredine i klimatskih promjena, te regionalne...

Sjutra Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju

0
Petnaesti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održaće se 20. juna 2024. godine u Briselu. Sastanak će, sa...