Naslovnica Info Press info Održan info dan o Četvrtom pozivu programa Interreg Euro-MED

Održan info dan o Četvrtom pozivu programa Interreg Euro-MED

U Podgorici je danas održan info dan povodom Četvrtog poziva za dostavljanje predloga projekata u okviru programa transnacionalne saradnje Interreg Euro-MED.

Info dan je privukao veliki broj predstavnika institucija i organizacija iz svih krajeva Crne Gore, koji su iskazali interesovanje za učešće u ovom pozivu. Predstavnici Ministarstva evropskih poslova predstavili su uslove Poziva i odgovarali na pitanja potencijalnih korisnika.

Četvrti poziv otvoren je do 12. juna 2024. godine u 13 časova, a okvirni budžet opredijeljen za projekte u okviru ovog poziva iznosi 44 miliona eura.

Poziv se odnosi na programske prioritete Pametniji i Zeleniji Mediteran, kao i na sve četiri programske misije: inovativna ekonomija, očuvanje prirodnih resursa, zelena područja za život i održivi turizam.

Interreg Euro-MED je mediteranski program transnacionalne saradnje čiji je cilj da doprinese tranziciji ka klimatski neutralnom i otpornom društvu, te da smanji uticaj globalnih promjena na resurse Mediterana. U njemu učestvuje 14 država evropskog dijela Mediterana, i to: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Kipar, Malta, Portugal, Slovenija, Sjeverna Makedonija i Španija. Kao instrument kohezione politike Evropske unije, Interreg Euro-MED je snažno usmjeren na zelenu tranziciju Mediterana.

Interreg Euro-MED se nadovezuje na prethodni Interreg Mediteranski program iz perioda 2014-2020, u okviru kojeg su crnogorske institucije i organizacije sprovele 28 projekata ukupne vrijednosti od oko 2,6 miliona eura.

Do sada su u okviru aktuelnog programa sprovedena 3 poziva, a partneri iz Crne Gore učestvuju 16 od ukupno 64 odobrena projekta. Ukupna finansijska vrijednost ovih 16 projekata za crnogorske partnere iznosi 3 miliona eura.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...