Naslovnica Info Press info Održan info dan o Petom pozivu programa Interreg Euro-MED

Održan info dan o Petom pozivu programa Interreg Euro-MED

Info dan o Petom pozivu za dostavljanje predloga strateških teritorijalnih projekata u okviru Programa transnacionalne saradnje Interreg Euro-MED održan je 24. juna 2024. godine u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ u Podgorici, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova.

Na događaju su predstavljeni način i uslovi prijavljivanja, kao i informacije od važnosti za potencijalne partnere iz Crne Gore.

Interreg Euro-MED je program transnacionalne saradnje među državama evropskog Mediterana, čiji je cilj da doprinese zelenoj tranziciji, održivom razvoju i izgradnji klimatski neutralnog i otpornog društva, kroz saradnju i pronalaženje rješenja za zajedničke izazove.

Kroz ovaj program se uz podršku Evropske unije finansiraju projekti koji mogu dati konkretne odgovore na četiri programske misije – Inovativna ekonomija, Očuvanje prirodnih resursa, Zelena područja za život i Održivi turizam.

Peti poziv otvoren je za sve javne institucije i neprofitne organizacije, koje u saradnji sa partnerima iz 14 zemalja evropskog Mediterana mogu prijaviti zajedničke projekte kojima se obrađuju teme upravljanja otpadom i nestašice vode u ruralnim, planinskim ili ostrvskim područjima. Poziv se odnosi na programske prioritete Pametniji i Zeleniji Mediteran, kao i na sve četiri programske misije.

Postupak prijavljivanja odvija se kroz dva koraka. U prvom koraku, zainteresovani korisnici su dužni da dostave sažetak projekta do 26. septembra 2024. godine u 13 časova. Nakon toga, aplikanti čiji projekti budu pozitivno ocijenjeni u prvom koraku podnose punu prijavu u periodu od 7. januara do 28. februara 2025. godine.

Okvirni budžet opredijeljen za Peti poziv iznosi 35 miliona eura, a pravo prijavljivanja imaju javne ustanove i neprofitne organizacije sa sjedištem u 14 zemalja evropskog dijela Mediterana.

Pored Crne Gore, u programu Interreg Euro-MED učestvuju još i Bugarska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Italija, Kipar, Malta, Portugal, Slovenija i Španija kao članice EU, te Albanija, Bosna i Hercegovina,  Sjeverna Makedonija kao države kandidati za članstvo u EU.

Saopštenja

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...

Održan implementacioni seminar za korisnike Drugog poziva programa Interreg Euro-MED

0
U Podgorici je održan implementacioni seminar za korisnike projekata koji su podržani kroz Drugi poziv programa Interreg Euro-MED. Crnogorske institucije i organizacije su i u...

Intervju ministarke Gorčević za Vijesti

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ocijenila je da ne očekuje da će Zagreb kočiti pregovore Podgorice s Evropskom unijom (EU) zbog toga što je crnogorski...

Zenović za EWB: Održavanje tempa i posvećenosti ključno je za evropsku integraciju Crne Gore

0
Crna Gora je postala prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i...

Gorčević sa Pasonom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja  

0
Crna Gora nakon dobijenog pozitivnog IBARa ulazi u završnu, ali istovremeno i najzahtjevniju fazu pregovora za koju će joj biti potrebna politička, tehnička i...