Naslovnica Info Press info Održan prvi Info dan o evropskim i evroatlantskim integracijama Crne Gore

Održan prvi Info dan o evropskim i evroatlantskim integracijama Crne Gore

Studenti sa sjevera države danas su se, tokom prvog Info dana o evropskim i evroatlantskim integracijama Crne Gore, informisali o naučno-istraživačkoj djelatnosti, programima razmjene, projektnim aktivnostima kroz EU i NATO programe, kao i procesima reformi.

Info dan 6

Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO organizovao je danas u Podgorici Info dan o evropskim i evroatlantskim integracijama Crne Gore, tokom kog su studenti studijskih programa Pravnog fakulteta, Ekonomskog fakulteta i Biotehničkog fakulteta iz Bijelog Polja i učiteljskog smjera Filozofskog fakulteta iz Berana, posjetili Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore (VCG).

Info dan 8

„Na ovaj način Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO, sa partnerima, kroz cjelodnevnu aktivnost omogućio je studentima da se informišu o naučno-istraživačkoj djelatnosti, programima razmjene, projektnim aktivnostima koje se realizuju kroz EU i NATO programe, kao i procesima reformi u kontekstu evropske i evroatlantske integracije Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Info dan 7

Studenti su razgovarali sa zamjenikom komandanta Vazduhoplovstva VCG, pukovnikom Namikom Arifovićem, kao i pilotom majorom Ljubinkom Petićem, koji je predstavio istorijat razvoja, lanac komandovanja i strukturu Vazduhoplovstva VCG i informisao o njihovoj glavnoj misiji i zadacima na planu kontrole i nadzora vazdušnog prostora Crne Gore.

Info dan 10

„Studenti su upoznati sa infrastrukturom i kapacitetima Centra za obuku pilota helikoptera, kao i o primjerima saradnje sa partnerskim zemljama na evropskom i evroatlantskom putu Crne Gore“, saopštio je Komunikacioni tim.

Info dan 21

Tokom Info dana, studenti iz sjevernog dijela Crne Gore posjetili su Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Operativno-komunikacioni centar 112, gdje su razgovarali sa generalnim direktorom Mirsadom Mulićem i šefovima Odsjeka za obuku i operativne aktivnosti i Operativno-komunikacionog centra 112, Milanom Radovićem i Danilom Miljevićem.

Info dan 14

Kako je saopšteno, kroz prezentaciju organizacione strukture Direktorata za vanredne situacije osnovanog 2007. godine, predstavljen je sistem zaštite i spašavanja na lokalnom i državnom nivou, kao i konkretni zadaci Direktorata u slučajevima vanrednih situacija.

Info dan 13

Mulić je ocijenio da pristupanjem Crne Gore NATO-u u sferi zaštite od vanrednih situacija zemlja osim direktne i konstantne podrške 28 zemalja članica, kao dio evroatlantske porodice naroda, dolazi u situaciju da snažnije radi na planu jačanja sopstvenog sisitema rukovođenja u slučaju vanrednih situacija i postojećih kapaciteta i resursa na svim nivoima u državi.

Info dan 16

Aktivnosti koje se realizuju u NATO Info centru predstavila je projekt koordinatorka CDT-a, Aleksandra Grdinić, koja je bila domaćin razgovora ambasadora Slovenije u Crnoj Gori, Mitje Močnika, i pomoćnika ministra nauke, Darka Petrušića, sa studentima.

Info dan 27

„Močnik je govorio o diplomatskom poslu i iskustvima Slovenije u procesu pristupanja EU i NATO-u. On je istakao važnost bezbjednosne komponente u privlačenju stranih direktnih investicija ocijenivši da sredstva idu u one zemlje koje su sigurne“, kaže se u saopštenju.

On, kako je rekao, očekuje da će pristupni protokol biti potpisan u maju, navodeći da je slovenački Parlament u svojim organima započeo proces pripreme njegove ratifikacije za koju smatra da bi, ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, trebalo da bude na dnevnom redu u septembru.

Info dan 37

Petrušić je predstavio ukratko aktivnosti Ministarstva nauke u kontekstu jačanja naučno-istraživačke kulture i kadra, bilateralne i multilateralne saradnje, te saradnje nauke i privrede.

On je, kako je saopšteno, kazao studentima da je Ministarstvo do sada sa NATO-om kroz NATO program Nauka za mir i bezbjednost realizovao šest projekata, od kojih su četiri završena, a dva su u toku.

„Na interesovanje studenata o mogućnostima razmjene i stipendiranja, gospodin Petrušić je govorio o stipendijama za izvrsnost, kriterijumima i načinima apliciranja i ohrabrio studente da se prijave i budu dio crnogorske naučno-istraživačke zajednice“, kaže se u saopštenju.

Info dan 38

Studenti su, na kraju Info dana, posjetili kompaniju „13. jul-Plantaže”, gdje je domaćin bila menadžerka sektora za vinski turizam, Dijana Milošević.

„Studentima je objašnjeno da je kompanija u oktobru 2012. godine, među prvima dobila NATO kodifikacione brojeve za čak 22 svoja proizvoda i da članstvo u kodifikacionom sistemu stvara uslove za osvajanje novih tržišta što je jedan od primarnih ciljeva Plantaža koje godišnje proizvedu 17 mil flaširanih proizvoda“, navodi se u saopštenju.

Milošević je rekla da registrovani proizvođači sada imaju mogućnost da preko Ministarstva odbrane ponude i plasiraju svoje kodifikovane proizvode NATO članicama i zemljama Partnerstva za mir, što, kako je rekla, predstavlja svojevrsnu privilegiju, besplatni marketing kojim se kvalitetno promoviše Crna Gora.

Izvor: MINA

Saopštenja

Reforma pravosuđa ključ ubrzanja evropskog puta

0
Zamora, makar u slučaju Crne Gore, nema i ne smije biti. Mislim da možemo reći da smo proces pristupanja doveli do pred završnu fazu...

Realizacija obaveza iz Dinamičkog plana važna za napredak u poglavlju 24

0
„Realizacija obaveza iz Dinamičkog plana za poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, koje su u skladu sa preporukama iz ovogodišnjeg Izvještaja EK, osiguraće...

Ocjene iz Izvještaja EK podsticaj za efikasniji rad u poglavlju 17

0
„Ocjene iz ovogodišnjeg Izvještaja Evropske komsije vidimo kao podsticaj za još efikasniji rad u narednom periodu s ciljem ispunjavanja preostalih obaveza u dijelu usklađivanja...

Nova Komisija za evropske integracije razmatrala Izvještaj EK

0
„Posljednji izvještaj Evropske komisije, kao i naše interne procjene i pripremljeni dinamički planovi za poglavlja 23 i 24, te mape puta za ostala pregovaračka...

Potvrđen nastavak svih 9 programa prekogranične saradnje za finansijsku perspektivu 2021-2027 u kojima je...

0
Kao jedinstveni instrument, programi evropske teritorijalne saradnje omogućavaju zemljama harmonizovano djelovanje u rješavanju zajedničkih izazova. Nastali na inicijativu Evropske komisije,  predstavljaju finansijsku podršku Evropske...