Naslovnica Info Press info Održan sedamnaesti sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora između EU i Crne Gore (ZKO)

Održan sedamnaesti sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora između EU i Crne Gore (ZKO)

Uoči Samita EU-Zapadni Balkan, Evropski ekonomski i socijalni odbor (EESC) sastao se sa crnogorskim civilnim društvom 7. decembra 2023. kako bi ocijenio napredak Crne Gore u procesu pristupanja, posebno u oblasti reforme javne uprave. Učesnici sastanka, koji je održan u okviru Zajedničkog konsultativnog odbora između Evropske unije i Crne Gore, su izrazili zabrinutost zbog smanjenja kapaciteta crnogorske javne uprave da odgovori na rastuće zahtjeve EU agende. Međutim, kako je istaknuto, sa novom Vladom otvara se prozor mogućnosti za napredovanje u potrebnim reformama u okviru pristupnih pregovora.

Otvarajući sastanak, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević je istakla: “Kada je Vlada iskreno posvećena otvorenom i transparentnom dijalogu, pregovaranju koje je zasnovano na interesima građana bez političkih proračuna, imamo situaciju u kojoj su zadovoljni i naši partneri i politički protivnici, tako da možemo da podijelimo odgovornost i zasluge za otvaranje nove perspektive pristupnih pregovora.”

Članovi ZKOa su istakli da je ovo prvi sastanak nakon izbora novog predsjednika EESC-a, Olivera Ropkea, koji je podnio inicijativu za otvaranje vrata EESC-a zemljama kandidatima i uključivanjem njihovih predstavnika u rad Odbora.

Pozdravljajući ovu odluku EESC, u skladu sa novom metodologijom proširenja, Gordana Đurović, kopredsjedavajuća sa crnogorske strane, kazala je: “Zajednički konsultativni odbor živi sa izazovima evropske integracije Crne Gore i doprinosi jačanju javne debate sa ključnim zainteresovanim stranama, na inkluzivan i transparentan način. Članovi ZKO-a iz Crne Gore raduju se učešću u inicijativi EESC-a “Inicijativa za kandidate u procesu proširenja (ECM) – važan korak za uključivanje civilnih društava iz država proširenja koje su srce koje kuca u projektu integracije u EU“.

Član EESC-a i kopredsjedavajući sa strane EU, Decebal-Ștefăniță Padure, rekao je: “U ovom mandatu ZKO-a, radujemo se bliskoj saradnji sa našim crnogorskim kolegama i želimo vidjeti kako zemlja postepeno napreduje ka članstvu u EU. Organizovano civilno društvo kako iz EU-a, tako i iz Crne Gore, učiniće sve što je moguće kako bi pozitivno doprinijelo ovom zajedničkom cilju”.

Povodom nedavnog izvještaja Komisije o Crnoj Gori, predsjednik EESC-a Oliver Ropke je izjavio: “Crna Gora je uvijek bila predvodnik u procesu proširenja EU. Potpuno vjerujem da će nastaviti tim putem sa novom vladom. Potrebni su nam jasni angažmani i akcije. Ovdje ne mogu dovoljno naglasiti da je za svaku funkcionalnu demokratiju ključno snažno civilno društvo. Više nego ikad, crnogorsko civilno društvo može računati na našu nepokolebljivu i aktivnu podršku.”

U okviru rasprave o obavezama u okviru Klastera 1, članovi ZKO-a su istakli važnost reforme javne uprave, posebno u saradnji sa civilnim društvom. Apelovali su na crnogorske vlasti da hitno promijene zakonodavni okvir, što je jasno odraženo u završnoj deklaraciji objavljenoj nakon sastanka.

Konkretno, članovi su tražili izmjenu Zakona o sprečavanju korupcije, koji tretira predstavnike socijalnih partnera i organizacija civilnog društva kao funkcionere isključivo zato što su formalno imenovani od strane Vlade Crne Gore. To, kako tvrde, nije u skladu s njihovom misijom da zastupaju interese organizovanih socijalnih partnera, dovodeći u pitanje njihovu autonomiju i nezavisnost kao nevladinih i neprofitnih organizacija.

Deklaracija će biti distribuirana crnogorskim vlastima i svim relevantnim institucijama EU.

Deklaraciju možete preuzeti sa linka u nastavku.

European Economic and Social Committee | (europa.eu)

Dodatne informacije:

ZKO je platforma civilnog društva uspostavljena između EESC-a i crnogorskog civilnog društva. Prvi sastanak je bio 2. oktobra 2012. Ovo zajedničko tijelo omogućava organizacijama civilnog društva s obje strane da prate pregovore o pristupanju zemlje. Takođe je platforma za raspravu o pitanjima od zajedničkog interesa i informiranje javnosti o predstojećim izazovima tokom perioda pristupanja.

Saopštenja

Objavljen oglas za 2 radna mjesta u okviru programa Interreg IPA ADRION (Bolonja, Italija)

0
Ministarstvo evropskih poslova obavještava zainteresovanu javnost da je u okviru IPA Jadransko-jonskog transnacionalnog programa (Interreg IPA ADRION) objavljen oglas za pozicije Projektni službenik (Project...

Dodatnih 3,5 miliona eura podrške EU za ključne reforme i jačanje javnog sektora

0
Podrška od 3,5 miliona eura koja je obezbijeđena iz EU fondova kroz program za Izgradnju efektivnog, održivog i transformativnog javnog sektora u Crnoj Gori...

Gorčević: Plan rasta mehanizam za pokretanje reformi i poboljšanje kvaliteta života

0
Veoma cijenimo najavljenu dodatnu podršku kroz novi Plan rasta, i verujemo da će to biti efikasan mehanizam za pokretanje reformi koje su potrebne da...

U Domu zdravlja u Budvi otvorena nova mikrobiološka laboratorija

0
Nova mikrobiološka laboratorija u Domu zdravlja u Budvi, u koju je uloženo 300 hiljada eura, unaprijediće kontrolu, prevenciju infekcija i njegu pacijenata i dokaz...

Potpisan Sporazum između EU i Crne Gore o učlanjenju u “EU4Health” program

0
Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun i komesarka za javno zdravlje i bezbjednost hrane EU Stela Kiriakides potpisali su danas u Briselu Sporazum između Evropske...