Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Održana konstitutivna sjednica RG 23:  Moramo pokazati punu posvećenost, političku volju i...

Održana konstitutivna sjednica RG 23:  Moramo pokazati punu posvećenost, političku volju i stručne kapacitete

„Moramo ozbiljno da radimo i da izvučemo maksimum iz sebe i pokažemo punu posvećenost i političku volju i stručne kapacitete da mi možemo da guramo u ovome naprijed. Znam da u ovom poglavlju ima određenih problema, kao i svugdje, jedan dio njih neće zavisiti od ove radne grupe, vezan za političko pregovaranje ili za Parlament. Ne mislim da treba da prebacujemo odgovornost, iako u objekivnom smislu ona ponekad ne stanuje kod nas kao izvršne vlasti, pridružene sa pravosuđem, već u rukama političara i Parlamenta. Ali to nama ne treba da zasmeta ili da nas sabotira, niti na bilo koji način uspori da vršimo i odrađujemo ono što je do nas“, poručio je ministar unutrašnjih poslova, Sergej Sekulović na konstitutivnoj sjednici Radne grupe za poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna prava, koja je danas održana.

Konstitutivnoj sjednici prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova, Sergej Sekulović i glavna pregovaračica, Zorka Kordić.

Na sjednici su razmatrane aktuelnosti u pregovaračkom procesu s EU, sa osvrtom na primjenu Nove metodologije i nedavno održanu Međuvladinu konferenciju.

Ministar je poručio da je ovo pitanje naše budućnosti i da od strane Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde i ljudskih prava postoji puna posvećenost poglavljima 23 i 24.

Kako je kazao, postoji nekoliko stvari koje su notifikovane kao crne tačke, jedan dio se preklapa sa djelokrugom poslova MUP-a, pogotovo prošireno oduzimanje imovinske koristi, ali i dio koji je vezan za sudstvo u smislu disciplinske i etičke odgovornosti, slobode medija u dijelu istražnih radnji i represije. „Tu moramo da pokažemo konkretne rezultate jer bez toga ne možemo naprijed“, kazao je Sekulović.

„Ja na svim sastancima sa EU partnerima govorim o završnim mjerilima i ponavljam i danas. Ne zato što očekujemo da nam progledate kroz prste ili da nam nešto pomognete, a mi ne zaslužujemo. Nama završna mjerila trebaju za podizanje morala i energije čitave administracije. Potrebno nam je nešto konkretno da nam da vjetar u leđa, i ja mislim da bi ta završna mjerila to donijela“, kazao je ministar.

Glavna pregovaračica, Zorka Kordić je ukazala na potrebu sinergije između onoga što se dešava u poglavljima 23 i 24, kao sprege zadataka koji su međusobno komplementrarni i uključuju angažovanje svih nas.

Kazala je da Radna grupa za poglavlje 23 treba da služi i za jednu širu konsultaciju kad su u pitanju sva strateška dokumenta, svi propisi vezano za ovu materiju, treba da bude platforma za razmjenu mišljenja koja će značiti da Radna grupa ima vlasništo nad određenim stvavovima i ima mogućnost da se približi različitim akterima.

“Ovdje nemamo projekat Vlade nego je to projekat cijelog društva, imamo različite aktere, koji možda nekad imaju različita mišljenja, a to je nešto što proces čini vrijednim, i nekad i kompleksnim, ali svakakao bogatim. Zato je potrebno da iskoristimo priliku da damo neku novu vrijednost ovom, radu”, kazala je Kordić.

Ona je istakla da je Kancelarija za evropske integracije pripremila dokument o procjeni stanja u privremenim mjerilima koji može koristiti kao alat za usmjerenje daljeg rada, istakavši da je važno u narednom periodu pokazati proaktivnost i intenzivnije angažovanje, kako unaprijediti sve javne politike i kako dovesti EK do trenutka kad će pripremiti izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila.

“Taj trenutak će biti trenutak političke volje pojedinih država članica. Da bi imali argument da to tražimo prevođenje privremenih u završna mjerila, moramo u praksi ispunjavati naše obaveze, biti jasni i struktuirirani oko onoga što želimo2, kazala je glavna pregovaračica.

Ona je poručila da je važno ikoristiti slovenačko predsjedavanje EU da pokažemo da je proces teče i da se zadaci obavljaju, kao I da se Evropskom komisijom postigne dogovor oko prioritetnih stvari. U tom kontekstu je istakla da je pripremljen nacrt Duinamičkog plana sa obavezama iz poglavlja 23 i 24, do kraja godine.

Šef Radne grupe, Bojan Božović je predstavio prioritetne aktivnosti s ciljem ispunjenja privremenih mjerila u pregovaračkom poglavlju 23.

Istakao je da će Vlada, na osnovu temeljnog sagledavanja obaveza iz privremenih mjerila, preporuka posljednjeg sastanka Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost, kao i posljednjeg Non-pejpera o stanju u poglavljima 23 i 24 u Crnoj Gori, pripremiti Dinamički plan aktivnosti za to poglavlje.

Kako je kazao, Radna grupa za 23. poglavlje ima 51 člana, od čega su 45 predstavnici državnog sektora, dok su šest članova predstavnici nevladinog sektora. Odlukom o obrazovanju Radne grupe imenovani su koordinatori za podoblasti u okviru poglavlja 23, za oblast pravosuđa, prevencije korupcije, represije korupcije, temeljnih prava i za mjere iz nadležnosti sudstva.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Gorčević razgovarala sa ambasadorima Slovenije i Španije

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević imala je danas odvojene sastanke sa ambasadorkom Slovenije i ambasadorom Španije u Crnoj Gori, Bernardom Gradišnik i  Raúlom Bartoloméom...

Uspješna saradnja Crne Gore i Međunarodne organizacije za migracije u okviru poglavlja 24

0
„Crna Gora i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uspješno sarađuju u oblasti integrisanog upravljanja granicom, borbi protiv ilegalnih migracija, organizovanog i prekograničnog kriminala, doprinoseći,...

Gorčević razgovarala sa Meken: Nastavak podrške Ujedinjenog Kraljevstva u dostizanju najviših evropskih standarda

0
Ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević, razgovarala je danas sa britanskom ambasadorkom, Don Meken. Ministarka Gorčević je zahvalila ambasadorki Meken na izuzetnoj podršci te države u...

Vlada najavila redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu

0
Vlada će uspostaviti redovne konsultacije sa civilnim sektorom o pregovaračkom procesu, najavila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na danas održanom prvom sastanku sa predstavnicima nevladinog...

Saradnja Vlade i Savjeta Evrope važna na putu ka članstvu u EU

0
„Vlade Crne Gore i Kancelarije Savjeta Evrope bilježe odličnu saradnju na sprovođenju projekata i aktivnosti usmjerenih na dalju demokratizaciju i razvoj društva. Nastavak podrške...