Naslovnica Info Press info OEBS pouzdan partner Crnoj Gori na putu ka EU

OEBS pouzdan partner Crnoj Gori na putu ka EU

„Misija OEBS-a će nastaviti da bude pouzdan partner i pruža svu potrebnu podršku Crnoj Gori u sprovođenju reformi koje će omogućiti dostizanje evropskih standarda i društvo pripremiti za članstvo u EU“, saopštila je v.d. šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Siv Katrine Leirtroe na sastanku sa glavnom pregovaračicom, Zorkom Kordić.

Leirtroe je ukazala na važnost sprovođenja reformi u svim oblastima od značaja za proces pristupnih pregovora, poručivši da će OEBS nastaviti da pruža ekspertsku podršku u ovim oblastima, kroz sprovođenje konkretnih projekata na polju slobode medija, unapređenja bezbjednosti i rada policije, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, borbe protiv trgovine ljudima i drugih.

Ona je istakla ulogu Crne Gore u unapređenju dobrosusjedskih odnosa u regionu i poručila da će Misija OEBS-a nastaviti da prati dešavanja u Crnoj Gori i pomaže demokratski razvoj institucija i društva u cjelini.

Glavna pregovaračica, Zorka Kordić, je zahvalila na kontinuiranoj podršci koju OEBS pruža reformskim procesima u Crnoj Gori i izrazila očekivanje za nastavak uspješne saradnje, zasnovane na strateškom partnerstvu, posebno na polju ispunjenja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, koja predstavljaju srž pregovaračkog procesa s EU.

„Temeljne i sveobuhvatne reforme, podstaknute procesom evropske integracije, koje vode sveukupnom društvenom razvoju Crne Gore, strateško su opredjeljenje ove Vlade“, poručila je Kordić.

U tom kontekstu je ukazala na prioritet koji Vlada daje reformama u oblasti vladavine prava i slobode medija te konsolidaciji opipljivih rezultata u ključnim oblastima kao što je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Kordić je istakla da preporuke OEBS-a predstavljaju svojevrsne smjernice za dalje unapređenje stanja, posebno u dijelu ispunjavanja političkih kriterijuma za članstvo u EU. U tom kontekstu je podsjetila da je Skupština Crne Gore donijela Odluku o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, kao privremenog radnog tijela, sa ciljem sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva i uspostavljanja punog povjerenja javnosti u izborni proces.

Sagovornice su razmijenile mišljenje u vezi sa prioritetnim oblastima u kojima je potrebna ekspertska podrška OEBS-a, kao i mogućnostima realizacije projekata od obostranog značaja.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

U Ulcinju promocija zaštićenih morskih područja

0
Ministarstvo evropskih poslova i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma organizuju u srijedu, 6. jula 2022. godine promociju Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR)...

Marović i Grubišić: Ostvariti mjerljive rezultate iz vladavine prava

0
Hrvatska ostaje značajan partner Crnoj Gori u procesu evropske integracije u narednom periodu, poručeno je na sastanku potpredsjednice Vlade i ministarke evropskih poslova, Jovane Marović sa ambasadorom...

Marović sa Ajhorst: Crna Gora fokusirana na realizaciju prioriteta u oblasti vladavine prava

0
„Crna Gora je svjesna političkog momenta i stoga maksimalno fokusirana na realizaciju prioriteta u oblasti vladavine prava, bez prečica, uz očekivanje da će EU...

Razgovor predsjednika i članova Vlade sa studentima crnogorskih univerziteta

0
Povodom Desete godišnjice pristupnih pregovora s EU, Generalni sekretarijat Vlade i Ministarstvo evropskih poslova, organizuju razgovor predsjednika i članova Vlade sa studentima crnogorskih univerziteta pod...

Vlada usvojila Drugi prilog Izvještaju EK

0
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Drugi prilog Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2022. godinu. Prilog Izvještaju se, u skladu sa utvrđenom praksom,...