Naslovnica Info Press info OEBS pouzdan partner Crnoj Gori na putu ka EU

OEBS pouzdan partner Crnoj Gori na putu ka EU

„Misija OEBS-a će nastaviti da bude pouzdan partner i pruža svu potrebnu podršku Crnoj Gori u sprovođenju reformi koje će omogućiti dostizanje evropskih standarda i društvo pripremiti za članstvo u EU“, saopštila je v.d. šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Siv Katrine Leirtroe na sastanku sa glavnom pregovaračicom, Zorkom Kordić.

Leirtroe je ukazala na važnost sprovođenja reformi u svim oblastima od značaja za proces pristupnih pregovora, poručivši da će OEBS nastaviti da pruža ekspertsku podršku u ovim oblastima, kroz sprovođenje konkretnih projekata na polju slobode medija, unapređenja bezbjednosti i rada policije, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, borbe protiv trgovine ljudima i drugih.

Ona je istakla ulogu Crne Gore u unapređenju dobrosusjedskih odnosa u regionu i poručila da će Misija OEBS-a nastaviti da prati dešavanja u Crnoj Gori i pomaže demokratski razvoj institucija i društva u cjelini.

Glavna pregovaračica, Zorka Kordić, je zahvalila na kontinuiranoj podršci koju OEBS pruža reformskim procesima u Crnoj Gori i izrazila očekivanje za nastavak uspješne saradnje, zasnovane na strateškom partnerstvu, posebno na polju ispunjenja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, koja predstavljaju srž pregovaračkog procesa s EU.

„Temeljne i sveobuhvatne reforme, podstaknute procesom evropske integracije, koje vode sveukupnom društvenom razvoju Crne Gore, strateško su opredjeljenje ove Vlade“, poručila je Kordić.

U tom kontekstu je ukazala na prioritet koji Vlada daje reformama u oblasti vladavine prava i slobode medija te konsolidaciji opipljivih rezultata u ključnim oblastima kao što je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Kordić je istakla da preporuke OEBS-a predstavljaju svojevrsne smjernice za dalje unapređenje stanja, posebno u dijelu ispunjavanja političkih kriterijuma za članstvo u EU. U tom kontekstu je podsjetila da je Skupština Crne Gore donijela Odluku o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, kao privremenog radnog tijela, sa ciljem sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva i uspostavljanja punog povjerenja javnosti u izborni proces.

Sagovornice su razmijenile mišljenje u vezi sa prioritetnim oblastima u kojima je potrebna ekspertska podrška OEBS-a, kao i mogućnostima realizacije projekata od obostranog značaja.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...

Crna Gora ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u EU

0
Crna Gora je ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u Evropskoj uniji, što se pokazalo konsenzusom u Vladi, ali i gotovo jednoglasnim izglasavanjem IBAR...

Evropski izbori osigurali kontinuitet za podršku Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU

0
Nedavno završeni evropski izbori, na osnovu čijih rezultata će biti izabrani čelnici EU institucija u sljedećem petogodišnjem mandatu, osigurali su kontinuitet Evropskog parlamenta u...

Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za rad u...

0
Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za...

Crna Gora preuzela predsjedavanje programom Interreg Euro-MED

0
Na desetom sastanku Odbora za nadgledanje programa Interreg Euro-MED, koji je održan 12. juna u Valeti na Malti, Crna Gora je zvanično preuzela predsjedavanje...