Naslovnica Info Press info Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom i BiH

Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične saradnje Interreg IPA VI-A IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027.

Kako je saopšteno sa sastanka Odbora za nadgledanje Programa, koji je održan u Mostaru, ukupna vrijednost učešća crnogorskih institucija i organizacija u projektima iznosi oko 12,5 miliona, od čega oko 10,5 miliona predstavljaju bespovratna sredstva Evropske unije.

Od 29 projekata, tri crnogorske institucije sprovodiće projekte kao vodeći partneri, i to Opština Tuzi (projekat To 0 Waste), Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore (projekat BLUECONNECT) i Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ u Baru (projekat PATODIGITAL).

Ostali subjekti iz Crne Gore učestvuju kao projektni partneri. U okviru specifičnog cilja koji se odnosi na istraživanje i inovacije, podržani su već pomenuti Institut za biologiju mora i Privredna komora (projekat BLUECONNECT), zatim Univerzitet Crne Gore – Pomorski fakultet (MARROBO), Opština Tuzi (CROSSMART), Univerzitet Crne Gore – Pomorski fakultet i Fond za inovacije (ROBONETCBC), ICT Cortex (CBC GAIN) i IPC Tehnopolis (CODES).

U oblasti prilagođavanja klimatskim promjenama i prevencije rizika od katastrofa, podršku su dobili Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju i Agencija za zaštitu životne sredine (SMART-Water), Vodovod i kanalizacija Herceg Novi (WATERLINK), Agencija za zaštitu životne sredine (AllerShield), JP Morsko dobro (ClimBeach) i Ministarstvo unutrašnjih poslova – Direktorat za zaštitu i spašavanje (LADY).

U projektima iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite, sredstva su dobili Institut za javno zdravlje i Dom zdravlja Tivat (Before Time), Dom zdravlja Tivat (RISE-UP), Zavod za hitnu medicinsku pomoć (RACE 2), Udruženje roditelja djece s teškoćama u razvoju Podgorica (HEARTS), te Opšta bolnica Bar za projekte DIGIHEALTH i pomenuti PATODIGITAL, u kojem je ova zdravstvena ustanova vodeći partner.

Kada je u pitanju oblast turizma i kulture, u podržanim projektima učestvuju Opština Bar i Opština Ulcinj (GIFTSnet), Prijestonica Cetinje (REVERS), Morsko dobro (GREENPULSE), Turistička organizacija Herceg Novi (SUSTOUR) i Nacionalni parkovi Crne Gore i Centar za zaštitu i proučavanje ptica (PA.CON II).

Na prethodnom sastanku Odbora za nadgledanje odobreni su projekti usmjereni na dva specifična cilja. U oblasti energetske efikasnosti i smanjenja emisije gasova staklene bašte podršku su dobili IPC Tehnopolis (projekat SMART DeCARB), Opština Tivat (APOLLO) i Opština Herceg Novi (SINERGY), a u oblasti prelaska na cirkularnu ekonomiju koja efikasno koristi resurse pomenuta Opština Tuzi (To 0 Waste), Opština Ulcinj (R10D3), Opština Zeta i Čistoća d.o.o. Podgorica (RECIRCLE), te Komunalno Kotor (CircleAware).

U okviru Prvog poziva ukupno su odobrena 33 projekta (24 na posljednjem sastanku), u čijoj realizaciji učestvuju 142 partnera iz sve tri države. Kompletna lista odobrenih projekata može se preuzeti ovdje. Očekuje se da će projekti početi sa realizacijom u drugoj polovini ove godine.

Program Interreg VI-A IPA program Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora predstavlja nastavak prethodnog, veoma uspješnog programa prekogranične saradnje između tri države, a sprovodi se u sklopu finansijskog okvira 2021-2027. Programsko područje u Crnoj Gori obuhvata Glavni grad Podgoricu, Prijestonicu Cetinje, te opštine Bar, Budva, Danilovgrad, Herceg Novi, Kotor, Nikšić, Tivat, Tuzi, Ulcinj i Zeta.

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...