Naslovnica Info Press info Osnovnoj školi Mrkojevići uručena donacija IT opreme i muzičkog kabineta

Osnovnoj školi Mrkojevići uručena donacija IT opreme i muzičkog kabineta

Osnovna škola „Mrkojevići“ u Baru od danas je bogatija za vrijednu opremu i muzički kabinet koji je, povodom desete godišnjice obilježavanja Dana evropske saradnje, donirala Kancelarija za evropske integracije.

Ukupna vrijednost donacije koja obuhvata 20 desktop računara, multifunkcionalni printer, interaktivnu tablu sa projektorom i klavir sa klavirskom klupicom, iznosi 17.272 eura, a sredstva su obezbijedjena kroz Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020.

Uručujući opremu, glavna pregovaračica, Zorka Kordić je kazala da je Dan evropske saradnje prvenstveno posvećen djeci i mladima, odnosno svim dobrobitima i standardima koje djeca mogu da osjete u Evropskoj uniji, te da joj je zbog toga posebno zadovoljstvo što vrijednu donaciju uručuje učenicima škole ,,Mrkojevići”.

„Kako bismo ostvarili ciljeve predviđene ovim programom, ali i drugim programima saradnje, pa samim tim i posljedično uticali na unapređenje kvaliteta života naših građana, smatramo da je uz sve ove aktuelne projektne incijative, jednako  važno omogućiti i adekvatan pristup obrazovanju za naše najmlađe, koji već u školskom uzrastu razvijaju svijest o vrijednostima evropskog prostora“, poručila je glavna pregovaračica.

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević kazao da je velika čast za Opštinu što se jubilarni Dan evropske saradnje organizuje danas u Baru, “To je svojevrsna nagrada za sve one aktivnosti koje u kontinuitetu sprovode organi lokalne uprave, naša Kancelarija za upravljanje projektima Opštine Bar, ali i sve institucije na teritoriji barske opštine koje vrijedno i naporno rade na pripremi i implementaciji evropskih projekata,” poručio je on.

“Zahvalnost i partnerima iz Hrvatske na vrijednoj donaciji osnovnoj školi u Mrkojevićima, školi koja ima sjajnu tradiciju i koja je u fokusu djelovanja lokalne uprave u kontinuitetu.” rekao je Raičević.

“Pored već intenzivnih aktivnosti koje se realizuju već godinama, a tiču se prevoza djaka ove škole koja se finansira iz lokalnog budžeta, mi smo početkom ove godine pokrenuli i značajne aktivnosti sa ciljem rješavanja višedecenijskog problema ove škole, koja je jedina škola na teritoriji Barske Opštine koja nema izgrađenu fiskulturnu salu. Opština Bar je iz budžeta obezbijedila donaciju od 150.000 eura, u kapitalnom budžetu Vlade Crne Gore su obezbijeđena sredstva za realizaciju ovog istog projekta, a već narednih dana završavaju se sve administrativne procedure u dijelu projektovanja fiskulturne sale. Očekujemo da ćemo sa izvođačkim tenderom koji će biti raspisan vrlo brzo, sa radovima krenuti što prije, kako bi djeci sa područja Mrkojevića obezbijedili i ovaj segment koji je jako značajan za razvoj psihomotoričkih slosobnosti ali i za odvijanje nastavnog procesa u ovoj školi. ” poručio je predsjednik Opštine Bar.

“Ovo je svojevrsna potvrda da EU i projekti koji se implementiraju i na ovom mikronivo imaju značajne benifite za naše društvo, naročito za najvrijednije korisnike, našu djecu. Upravo na vrijednostima na kojima počiva savremeni Bar počiva i koncept EU.” zaključio je predsjednik Raičević.

Direktor škole, Osman Grgurević je izrazio zadovoljstvo što je njihova škola jedan od domaćina obilježavanja jubilarnog Dana evropske saradnje i zahvalio glavnoj pregovaračici i Kancelariji za evropske integracije na vrijednoj donaciji. Istakao je da je ova donacija upotpunila opremljenost škole savremenim nastavnim sredstvima, te da su, osim računarske učionice i sve ostale učionice u matičnoj i područnim školama opremljene audiovizuelnom opremom čime su stvoreni uslovi da se najsavremenije nastavne metode primjenjuju u svakodnevnom radu.“

„Učenici naše škole, kroz izborni predmet Evropska unija, već stiču osnovna znanja o zajednici i sistemu vrijednosti kojem svi težimo. Ova donacija i današnje aktivnosti na najbolji mogući način učenicima praktično pokazuju benefite evropskih integracija. Vjerujem da će za njih ovo iskustvo biti podsticaj da kroz buduće obrazovanje nastave da se usavršavaju i jednog dana budu u poziciji da sami grade i promovišu evropski sistem vrijednosti“, kazao je Grgurević.

Uručenju donacije su prisustvovale VD generalne direktorice za predškolsko vaspitanje, osnovnu školu i inkluzivno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Slavica Ilinčić, kao i VD direktorice Direktorata za efikasnu implementaciju dobre javne uprave Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, Milijana Vukotić Jelušić.

„Osmjesi na licima djece govore o značaju današnjeg dana i o važnosti ove donacije kojim je obezbijeđeno 20 računara i još tabli. Ministarstvo prosvjete je prepoznalo značaj ove donacije jer je i naš cilj da djeca budu učesnici u razvoju informacione tehnologije. U toku su radovi na sanaciji krova u ovoj školi vrijedni 20 hiljada eura”, kazala je Slavica Ilinčić.

„Posebno nam je drago što smo danas u Mrkojevićima i što je na ovaj značajan datum proslave Evropske saradnje poseban fokus stavljen na djecu i na informatičko opismenjavanje. To su sve stožeri digitalne transformacije i želim da kažem da će Ministarstvo javne uprave digitalnog društva i medija biti partner lokalnim zajednicama u ovakvim aktivnostima u kojima su u fokusu djeca“, poručila je Milijana Vukotić Jelušić.

U sklopu obilježavanja Evropskog dana saradnje, glavna pregovaračica je učestvovala u likovnoj radionici i razgovarala sa  učenicima OŠ „Mrkojevići. Takođe, organizovana je posjeta projektu Fortitude u Starom gradu Bar.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Potrebno uložiti dodatne napore za usklađivanje s pravnom tekovinom EU do kraja 2023

0
„Poglavlje 1- Sloboda kretanja robe pokriva jednu od četiri osnovne slobode na kojima počiva EU i u tom dijelu je potrebno da svi relevantni...

Kordić u Briselu: Strateška vanjskopolitička orijentacija Crne Gore jasna

0
„Strateška vanjskopolitička orijentacija Crne Gore jasna i zasnovana na punoj usklađenosti sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU“, kazala je glavna pregovaračica, Zorka Kordić. Ona je...

Iskoristiti podršku država članica za ubrzanje procesa pristupanja

0
“Crna Gora konkretnim rezultatima pokazuje da je njeno mjesto u EU. U narednom periodu je važno intenzivirati reformske procese u državi i iskoristiti podršku...

Sprovođenje evropske agende je goruće pitanje crnogorskog društva

0
„Proces proširenja se mora osnažiti, kako u državama Zapadnog Balkana, tako i unutar same EU, na način da postane opipljiviji za građane i poslovnu...

U centru svih predloga politika građani i kreiranje usluga koje će im efikasno koristiti

0
Reforma javne uprave značajna je za evropsku perspektivu, profesionalna, racionalna i odgovorna javna uprave obezbijediće i visok kvalitet usluga građanima, koji su u centru...