Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Otvaranje pregovaračkog poglavlja 12 predstavlja jasan signal EU da se politika proširenja...

Otvaranje pregovaračkog poglavlja 12 predstavlja jasan signal EU da se politika proširenja nastavlja

Otvaranje pregovaračkog poglavlja 12 – Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitonsanitarni nadzor, kao jednog od dva iz oblasti poljoprivrede koja je Crna Gora nedavno otvorila u Briselu, predstavlja jasan signal EU da se politika proširenja nastavlja. Konkretno, pregovori u poglavlju 12 predstavljaju put do uspostavljanja stabilnog i pouzdanog sistema bezbjednosti hrane, u korist potrošača i proizvođača u Crnoj Gori.

Ovo je danas zaključeno nakon susreta potpredsjedika Vlade prof. dr Petra Ivanovića sa evropskim komesarom za zdravlje i bezbjednost hrane Vytenis Andriukaitisom koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Sagovornici su, kao su kazali u izjavi za medije, razgovarali o uslovima koje Crna Gora u ovom veoma zahtjevnom poglavlju treba da ispuni, o mogućnostima unapređenja saradnje posebno podršci EU za obrazovanje mladih ljudi iz Crne Gore, kako bi se izazovi u oblasti bezbjednosti hrane uspješnije savladali.

Potpredsjednik Vlade Petar Ivanović zahvalio se komesaru na, kako je kazao, ličnoj podršci za otvaranje pregovaračkog poglavlja 12, kao i ukupnoj podršci koju je dao Crnoj Gori tokom prethodne tri i po godine.

„U veoma važnom momentu za EU, otvaranje dva pregovaračka poglavlja (12 i 13) sa Crnom Gorom i jedno sa Turskom, predstavlja jasnu poruka EU da je važno nastaviti proces proširenja, ne samo za EU, već i za zemlje kandidate“, kazao je Ivanović.

Govoreći o oblasti bezbjednosti hrane, potpredsjednik Ivanović je istakao da su današnji razgovori sa komesarom bili korisni i produktivni, jer su išli u pravcu sagledavanja najboljeg modela da Crna Gora dobije stabilan i pouzdan sistem bezbjednosti hrane.

ivanovic komesar1

„Crna Gora je mala zemlja i ima prirodna ograničenja, stoga sam vrlo zahvalan na korisnim sugestijama koje sam dobio, kao i na otvaranju mogućnosti za nastavak saradnje i upoznavanje sa održivim rješenjima primjenjivim u malim sistemima“, kazao je Ivanović.

On je dodao da je sa komesarom razovarao i o zatvarajućim mjerilima za poglavlje 12, o čemu će se razgovori formalno nastaviti krajem septembra. „Ali već sada znamo šta će EK tražiti od nas da bi zatvorili poglavlje 12. Da bi bili uspješni na tom putu veoma važno je da ovorimo što je moguće više prostora za mlade ljude. Nadam se da je oblast bezbjednosti hrane dovoljno atraktivna i da neće izostati podrška koju je komesar najavo kada je u pitanju podrška nastavku obrazovanja mladih ljudi. Na tome se komesaru unaprijed zahvaljujem“, rekao je potpredsjednik Ivanović.

Evropski komesar Vytenis Andriukaitis izrazio je zadovoljstvo posjetom Crnoj Gori. Posebno se zahvalio, kako je kazao, potpredsjedniku Vlade, bivšem ministru poljoprivrede i prijatelju Petru Ivanoviću na izuzetno dobrim razgovorima.

„Razgovarali smo o mnogim pitanjima, posebno o otvaranju pregovora u poglavlju 12, što pokazuje da proces pristupanja i dalje teče i to je potvrda evropske perspektive Crne Gore i ostalih država kandidata. Tema razgovora bila su mjerila i mogućnosti za unapređenje saradnje i podrške mladim ljudima“, kazao je Andriukaitis.

On je podsjetio na snažnu podršku Evropske komisije Crnoj Gori i tom prilikom još jednom prenio poruku ohrabrenja evropskom putu Crne Gore od komesara Hana.

„Pozdravljamo sporazum o slobodnim izborima i očekujemo da Crna Gora nastavi sa reformom u procesu evropskih integracija, kao i da će ispuniti obaveze vezane za vladavinu prava. Optimistično gledamo u budućnost“, poručio je evropski komesar.

ivanovic komesar2

U organizaciji potpredsjednika Ivanovića evropski komesar danas je pojsetio Kuću meda u Danilovgradu, gdje se upoznao sa projektom koji je višestruko značajan za razvoj pčelarstva i poljoprivrede Crne Gore. Prema riječima potpredsjednika, to je bila prilika da se visoki predstavnik EU upozna sa detaljima vezanim za nastanak Kuće meda, proizvodnim linijama i programima koji se realizuju i koji se planiraju.

“Kuća meda je značajan i originalan crnoigorski proizvod. Komesar je upoznat sa aktivnostima na poboljšanju kvaliteta meda i podizanja konkuretnosti ovog sektora, ali i sa indirektnim benefitima vezanim rast broja pčela i opstanak biljnog svijeta, kao imkoristi koje takav pristup ima za pčelarstvo“, kazao je Ivanović.

Komesar je u Kući meda razgovarao sa pčelarima, predstavnicima Saveza pčelarskih organizacija, koji su posebno istakli da je podrška i saradnja koju su tokom predhodne tri i po godine imali sa Ministarstvom poljoprivrede bila presudna za razvoj i perspektivu ovog sektora u Crnoj Gori. Pčelari su posebno istakli važnost edukacije i mogućnost da kroz studijske posjete zemljama EU unaprijede znanje i počnu na pčelarstvo da gledaju kao na šansu za ostvarivanje profita.

Služba za odnose s javnošću Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Saopštenja

U Ulcinju promocija zaštićenih morskih područja

0
Ministarstvo evropskih poslova i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma organizuju u srijedu, 6. jula 2022. godine promociju Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR)...

Marović i Grubišić: Ostvariti mjerljive rezultate iz vladavine prava

0
Hrvatska ostaje značajan partner Crnoj Gori u procesu evropske integracije u narednom periodu, poručeno je na sastanku potpredsjednice Vlade i ministarke evropskih poslova, Jovane Marović sa ambasadorom...

Marović sa Ajhorst: Crna Gora fokusirana na realizaciju prioriteta u oblasti vladavine prava

0
„Crna Gora je svjesna političkog momenta i stoga maksimalno fokusirana na realizaciju prioriteta u oblasti vladavine prava, bez prečica, uz očekivanje da će EU...

Razgovor predsjednika i članova Vlade sa studentima crnogorskih univerziteta

0
Povodom Desete godišnjice pristupnih pregovora s EU, Generalni sekretarijat Vlade i Ministarstvo evropskih poslova, organizuju razgovor predsjednika i članova Vlade sa studentima crnogorskih univerziteta pod...

Vlada usvojila Drugi prilog Izvještaju EK

0
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Drugi prilog Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2022. godinu. Prilog Izvještaju se, u skladu sa utvrđenom praksom,...