Naslovnica Press info Press IPA Otvoren Četvrti Forum EUSAIR-a: EUSAIR dobar mehanzam za prevazilaženje regionalnih izazova

Otvoren Četvrti Forum EUSAIR-a: EUSAIR dobar mehanzam za prevazilaženje regionalnih izazova

Evropska unija je prepoznala važnost regiona kao pokretača inovacija i rasta zasnovanog na ciljevima Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR), poručeno je na otvaranju četvrtog EUSAIR Foruma i ocijenjeno da Crna Gora svojim razvojem na najbolji način promoviše evropske vrijednosti.

Četvrti Forum Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR), koji zajednički organizuju Crna Gora i Evropska komisija uz podršku strateškog projekta EUSAIR Facility Point, otvoren je danas u Budvi. Forum, koji se održava pod sloganom „Integracija ljudi, razvoj regiona“ otvorili su crnogorski premijer Duško Marković i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav.

Predsjednik crnogorske Vlade naveo je da je Crna Gora predsjedavanje EUSAIR-om prihvatila kao izazov, ali i dodatnu odgovornost, svjesna da Strategija predstavlja mehanizam za snaženje procesa evropske integracije, što je za našu državu posebno važno, s obzirom na ključnu fazu u procesu integracije u kojoj se nalazi.

EUSAIR 4.1

„Kao mediteranska država vjerujemo da je Jadransko-jonsko morsko područje jedno od naših najvećih priodnih ekonomskih i razvojnih resursa. Istovremeno, kao država kandidat cijenimo značajnim što je EU prepoznala važnost našeg regiona kao pokretača inovacija i rasta i mosta među ljudima i zemljama, i stavila ga među prioritete svoje agende“, naveo je Marković.

Iako, kako je rekao, sve zemlje regiona imaju različite ekonomske pokazatelje, svi treba da imaju isti cilj, koji i Strategija promoviše, a to je ravnomjerno razvijena regija koju karakteriše ekonomski i socijalni rast. Istakao je da Crna Gora svojim razvojem na najbolji način potvrđuje evropske vrijednosti, kao buduća EU članica i odgovoran susjed u regionu kom pripada.

Ambasador Orav je istakao da je Crna Gora prva zemlja, koja nije EU članica, a koja je predsjedavala EUSAIR-om bez kopredsjedavanja Evropske komisije, dodajući da je siguran da će taj podsticaj biti nastavljen predstojećim predsjedništvom Srbije.

 SVP6897

„Čestitam EUSAIR zajednici jer je postigla toliko svojih ciljeva tokom ovih pet produktivnih godina. To će sigurno zadržati visoke ambicije EUSAIR-a i pomoći u prevazilaženju prepreka. Zajednički regionalni izazovi mogu se prevazići kroz četiri EUSAIR stuba usmjerena na plavi rast, povezivanje transportne i energetske mreže, kvalitet životne sredine i razvoj održivog turizma“, rekao je on.

Iz Brisela su se, putem video linka, obratili evropski komesari za regionalnu politiku i za pomorsku politiku i ribarstvo, Korina Kretu i Karmenu Vela.

Kretu je čestitala crnogorskoj Vladi na uspješnom predsjedništvu Strategijom i fokusiranju na plavom rastu i turizmu. „Zahvaljujući Crnoj Gori, ovo je prvi put da Strategijom predsjedava zemlja koja nije članica, što odražava volju Evropske komisije da podrži susjedne zemlje. Strategija je već zrela i sigurna sam da će vaša iskustva i ekspertiza rezultirati uspješnim sporazumima za novi Ipa period i spremni smo da vas podržimo u ovom procesu“, dodala je ona.

Vela je izrazio punu posvećenost Strategiji i njenim ciljevima. „Teško je povjerovati da je Strategija pokrenuta još 2014, veliki smo put preši za ovih pet godina. Ciljevi ostaju isti, a to je promocija ekonomskog i socijalnog prosperiteta i rasta u regionu i srećan sam što predloženi projekti olakšavaju put ka tom cilju“, naveo je on.

Foto Budva 2

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović istakao je da Forum privrednih komora, gradova i univerziteta Jadransko-jonske makroregije predstavlja efikasan mehanizam saradnje koji doprinosi pozitivnom trendu razvoja konkurentne i ekološki održive ekonomije i bržoj evropskoj integraciji čitavog regiona.

„Kroz rad Foruma, koji danas okuplja 46 komora i 1.800.000 preduzeća, pokazali smo spremnost da se fokusiramo na konkretne projekte koji će donijeti benefite Jadransko-jonskoj makroregiji. Forum komora, gradova i univerziteta će nastaviti da se bavi ključnim izazovima ovog područja, od nedovoljno razvijenih transportnih veza i komunalne infrastrukture, sezonskog karaktera turizma, prekomjernog ribolova i rizika zagađenja mora, do neadekvatnih administrativnih kapaciteta za zajedničko programiranje i realizaciju regionalnih projekata“, rekao je Golubović.

Kako je rekao, Crna Gora prerasta u vodeću kruzing destinaciju s impozantnim kapacitetima crnogorskih luka, a ekspanzija turizma mora biti u skladu sa zahtjevom za održivim razvojem, posebno u dijelu koji se odnosi na očuvanje morskih i priobalnih ekosistema i zaštitu kulturne baštine.

Rudolf Niesler, direktor za pametni i održivi rast i sprovođenje programa iz Evropske komisije, ocijenio je da je Crna Gora vođenjem Strategije pokazala posvećenost regionalnoj saradnji, ističući da Strategija ima fundamentalnu političku vrijednost i potencijal da pokrene integracije, ekonomski rast i razvoj u regionu.

Mirjana Čagalj, predsjednica Foruma Jadransko-jonskih privrednih komora, smatra da je regija bogata i da može pružiti mnogo svima, dok je predsjednik UniAdrion-a, Danilo Nikolić, uz ocjenu da visoko obrazovanje, istraživanje i inovacije imaju važnu ulogu u razvoju država, naglasio da vlade svih zemalja Jadransko-jonskog regiona treba da prepoznaju važnost ulaganja u ove oblasti.

Ida Simonella, generalni sekretar Foruma Jadransko-jonskih gradova, rekla je da je Forum aktivno podržao usvajanje Strategije. Eleni Marianou, generalni sekretar Konferencije primorskih regiona, navela je da saradnja sa brojim regionima – preko Baltičkog, Sredozemnog, Crnog mora, Jadrana – znači da vjeruju u saradnju, a da aktivno učešće zainteresovanih strana dovodi do realizacije ciljeva.

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Gorčević u Petnjici i Beranama: Bićemo glas svih opština na putu ka EU

0
„Iako ulazimo u završnu fazu pregovaračkog procesa, pred nama je još dosta posla na sprovođenju zahtjevnih reformi. Ministarstvo evropskih poslova će biti podrška opštinama,...

Pljevlja obilježavaju Dan planete Zemlje u okviru projekta “EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje”

0
U okviru projekta ,,EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje“, Opština Pljevlja planira da u sklopu aktivnosti podržanih projektom obilježi 22. april -  Dan planete Zemlje. Dan planete Zemlje obilježava...

Zenović – Miler: Dovršiti aktivnosti za IBAR, a onda zatvoriti spremna poglavlja

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović se tokom posjete Briselu sastao sa šefom Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu...

Evropski dan u Petnjici i Beranama

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 22. aprila 2024. godine u radnoj posjeti  opštinama Petnjica i Berane. Posjeta je dio projekta...

Zenović sa članovima COELA-e: CG je spremna za narednu fazu pregovora i može da...

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović i ambasador Petar Marković, šef Misije Crne Gore pri EU, sastali su se danas u...