Naslovnica Info Press info Pandemija koronavirusa skrenula pažnju na heroje koji su dali doprinos u borbi...

Pandemija koronavirusa skrenula pažnju na heroje koji su dali doprinos u borbi protiv koronavirusa

Pandemija koronavirusa svim građanima ulila je nesigurnost, strah i strepnju, ali i skrenula pažnju na heroje koji su dali doprinos u borbi protiv koronavirusa.

Pripadnici službi zaštite i spašavanja dali su puni doprinos u borbi protiv širenja koronavirusa, dezinfikujući javne površine, kao i sva mjesta na kojima dolazi do većeg okupljanja građana. Od početka epidemije  koronavirusa suočili su se sa više izazova, ali i novim zadacima.

Vatrogasac spasilac u Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada, Marko Đukanović posao u toj službi obavlja gotovo deceniju, a njegov radni dan traje 12 sati.

„S obzirom da nismo znali šta možemo da očekujemo od epidemije, osjetili smo strah, koji je u našem poslu uvijek prisutan. Taj strah nas čuva i postavlja nam granicu gdje smijemo, a gdje ne smijemo“, rekao je Đukanović.

U toku epidemije, između ostalog, pripadnici službi zaštite i spašavanja su imali zadatak da upozoravaju ljude da poštuju mjere na ulicama, u parkovima.

„Dosta puta nam se desi da upozorimo čovjeka koji ide ulicom da nosi masku, on se izvini, stavi masku, mi prođemo pored njega, pogledamo u retrovizor, on automatski skine masku i ubaci je u džep i nastavi dalje“, kazao je Đukanović.

Marko se nada da će epidemija brzo da prođe.

„Važno je da se sad ne opustimo previše, da poštujemo mjere kako bismo zajedničkim snagama suzbili koronu. Kad je u pitanju vakcinacija preporučujem ljudima da se vakcinišu“, poručio je Đukanović.

Pandemija koronavirusa je promijenila život svima, posebno majkama, koje imaju više uloga u porodici i društvu. Roditelji su se suočili sa izazovima kako djecu da zabave kod kuće i da održe njihov period aktivnog učenja tokom prestanka rada vrtića i škola, prilagođavajući se novim okolnostima, među kojima su i online platforme za učenje.

Majka dvoje djece Ivana Nedović, po struci je diplomirani politikolog i zaposlena u Zajednici Opština Crne Gore, a trenutno je na porodiljskom odsustvu.

„Prvi talas epidemije smo, kao tada tročlana porodica, podnijeli jako teško. Bilo je teško objasniti ćerkici od tri godine da ne možemo izaći napolje, iako je sunčan dan. Kada smo bili u parku, teško je bilo spriječiti da se igra sa ostalom djecom i da dijeli igračke sa njima. Bilo je izazovno postići sve obaveze. Dešavale su se situacije kad sam morala da budem prisutna na online sastancima, gdje je moja ćerkica pokušavala da dobije od mene pažnju“, navela je Nedović.

Ona je kazala da je njena uloga majke udvostručena, kao i obaveze koje su uslijedile dolaskom drugog djeteta.

„Pokušavam da sve uskladim, iako su obaveze mnogo veće. Uz dobru volju i ljubav sve uspijevam da postižem. Najveći strah sam osjećala u toku trudnoće, i brinula sam šta ako se zarazim, i kako bi to moglo uticati na zdravlje moje bebe. Srećom, do toga nije došlo i sve se dobro završilo“, istakla je Nedović.

Krajem decembra 2020. godine, porodica Nedović je postala veća za jednog člana.

„Na svijet je došao na svijet naš dječak. To je svijetla tačka naše 2020. godine po čemu ćemo je pamtiti.  Pozvala bih sve da budemo odgovorni i solidarni i da poštujemo mjere koje su propisane, kao i da se vakcinišemo bez odlaganja“, poručila je Nedović.

Problemi izazvani koronavirusom nisu zaobišli ni poljoprivredne proizvođače. Nakon prvobitne zbunjenosti spremno su odgovorili i na ovu kriznu situaciju. Jer mora se proizvoditi i živjeti od svoga rada.

Poljoprivrednik iz Bijelog Polja Fadil Salković obrađuje oko četiri hektara na otvorenom, a 20 ari pod plastenicima. Uglavnom proizvodi papriku, kupus, paradajz, luk, krompir, a kupci prepoznaju dobre i svježe domaće proizvode i vraćaju se. Otac prodaje u Bijelom Polju, a supruga i ja vikendom na podgoričkoj pijaci.

„Prva dva mjeseca od početka pandemije nismo ništa radili. Ali od ovoga živimo, nemamo drugih primanja i morali smo se vratili na pijacu. Prilagodili smo se, kao i svi drugi. Prodajem samo svoju robu, trenutno luk, krompir i domaća brašna“, rekao je Salković.

Fadila je najviše plašilo da starijima ne prenese virus.

„Trudili smo se da se pridržavamo mjera, ali i supruga i ja smo se, ipak, zarazili. Prebolio sam koronavirus prije dva mjeseca, ali ostale su posljedice. Nemam ni 30 odsto snage kao nekad, a treba da radim, da sam aktivan. Uskoro ću da se vakcinišem i to bih preporučio svima, jer to je jedino rješenje“, rekao je Salković.

Video kampanja „Naši heroji“ ima za cilj da skrene pažnju na zanimanja koja su u toku epidemije koronavirusa napročito doprinijela da crnogorsko društvo ostane na svom putu, promovišući najbitnije vrijednosti EU, kao što su solidarnost i jedinstvo, a dio je projekta EU4ME koji finansira Evropska unija.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Odluka o raspodjeli sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u oblasti evroatlanskih...

0
Na osnovu člana 32b, 32đ, 32e stav 2, 32ž stav 1 Zakona o nevladinim organizacijama („Sl. list Crne Gore“ br. 39/11 i 37/17) i...

Sjutra 17. sastanak Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu, klimatske promjene i regionalnu politiku...

0
Sedamnaesti sastanak Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu, klimatske promjene i regionalnu politiku između Crne Gore i EU, održaće se 18. i 19. juna...

Intervju glavnog pregovarača Predraga Zenovića za portal CDM

0
Glavni pregovarač sa EU Predrag Zenović u razgovoru za CdM jasno poručuje – Crna Gora može 2028. godine postati članica EU, a hoće li se to...

Dodjeljene nagrade pobjednicima/ama video konkursa #MojGrad na putu ka EU

0
Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović uručio je nagrade pobjednicima i pobjednicama video konkursa #MojGrad na putu ka EU, koji je...

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...