Naslovnica Info Press info Pažin: Crna Gora je napredovala u procesu evropskih integracija na normativnom planu

Pažin: Crna Gora je napredovala u procesu evropskih integracija na normativnom planu

Crna Gora je napredovala u procesu evropskih integracija na normativnom planu, ocijenio je ministar pravde, Zoran Pažin, i poručio da će taj Vladin resor u narednom periodu biti fokusiran na implementaciju i evaluaciju zakonodavnog i istitucionalnog okvira.

On je to kazao na sjednici Odbora za evropske integracije na kom su poslanici, većinom glasova, usvojili Drugi polugodišnji izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period jul – decembar prošle godine.

Ministri vanjskih poslova i evropskih integracija, unutrašnjih poslova i pravde, Igor Lukšić, Raško Konjević i Pažin, naglasili su napredak koji je Crna Gora postigla u integracijama, dok poslanici opozicionih partija tvrde da napredak nije dovoljan, posebno kada su u pitanju pregovaračka poglavlja 23 i 24.

Pažin je ukazao na potencijalni rascjep između teorije i prakse.

Prema njegovim riječima, evaluacija i implementacija već donešenih mjera jednako je važna kao njihovo prvobitno donošenje.

“Suština je u narednom periodu implementirati postojeći zakonodavni okvir”, rekao je Pažin.

On je ocijenio da je na normativnom planu dostignut nivo koji je, u pojednim slučajevima, iznad evropskog.

“Ono što će biti fokus Ministarstva pravde u narednom periodu je implementacija”, poručio je Pažin.

 10

Lukšić je naveo da je zadovoljan onim što je učinjeno u procesu pristupanja EU, naglašavajući da je Crna Gora pozitivan primjer za region.

“Crna Gora nastavlja da bude pozitivan primjer u regionu”, rekao je on, objašnjavajući da je ona jedina država koja vodi aktivne pregovore sa EU.

Lukšić je naglasio da Crna Gora, dajući veliki doprinos regionalnoj saradnji, stvara uslove za prosperitet cijelog regiona.

To su, kako je naveo, i ocjene međunarodnih aktera.

Lukšić je kazao da Crna Gora privodi kraju fazu stvaranja institucionalnog i zakonodavnog okvira, što bi, kako je naveo, trebalo da omogući sprovođenje donijetih mjera i ostvarivanja drugog dijela koji se tiče bilansa rezultata.

Prema njegovim riječima, to je nešto što svakako zahtijeva više vremena, kao i složene aktivnosti.

 9

Poslanica Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić je, navodeći da zakonodavni i institucionalni okvir jesu važni, kazala da su sada mjerljivi rezultazi u rukama institucija nadležnih za sprovođenje.

“Sada su mjerljivi rezultati u rukama Tužilaštva, ANB-a, MUP-a i sudova”, rekla je ona, objašnjavajući da su oni tu da odgovore izazovima koji su pred njima.

 5

Predsjednik Odbora, Slaven Radunović, kazao je da smatra da i dalje nema dovoljno mjerljivih rezultata u poglavljima 23 i 24, a posebno, kako je ukazao, u poglavlju 23.

Poslanici su na današnjoj sjednici Odbora završili i raspravu o Stepenu realizacije preporuka usvojenih na devetom sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

Pažin je, komentarišući prvu preporuku POSP-a kojom se podsjeća na ravnotežu u poglavljima 23 i 24 i sprovođenje akcionih planova za ta poglavlja, kazao da je donošenjem ustavnih promjena, ali i usvajanjem zakona, urađeno sve što je moglo biti urađeno na normativnom planu.

On je ukazao na značaj “ekonomskog razvlašćivanja kriminala” u procesu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Pažin je rekao da je ustavnim i zakonskim izmjenama predviđena mogućnost pokretanja pitanja odgovornosti, ukoliko nema dovoljno rezultata.

Na koji način će se ti postupci voditi, kako je kazao, odredili su poslanici usvajanjem odgovarajućih zakona i njihovih izmjena.

“Ako ne bude rezultata postavićemo pitanje odgovornosti”, rekao je Pažin.

Komentarišući navode pojedinih poslanika da nema vidljivog napretka, on je kazao da bi Crna Gora sada već bila članica EU da je sve urađeno, “ali da nema napretka se ne slažem”.

Crna Gora je, kako je naglasio Pažin, postigla upravo onoliki napredak koji se očekuje za fazu pregovora u kojoj se nalazi.

 3

Konjević je naveo da je Crna Gora postigla dovljan napredak, a potvrda za to su, kako je naveo, ocjene međunarodnih tijela.

Sada je, kako smatra, potrebno da se donose pravosnažne odluke, ali i da nadležne institucije otvaraju nove procese.

Konjević je, komentarišući tvrdnje opozicionara, da nema dovoljno napretka u poglavljima 23 i 24, ukazao na ocjene organa EU, navodeći da su za njega ocjene EK “unaprijed prihvatljive”.

“Da li je napredak onakav kakav bi svi mi ovdje željeli – nije. Da je tako mi bismo sjutra ušli u EU, ali to je proces koji traje”, kazao je Konjević.

Crna Gora do sada, kako je objasnio, nije imala prekid u pregovorima i to znači da su “zadovoljni kako taj proces teče”.

Zamjenica vrhovnog državnog tužioca, Stojanka Radović, kazala je da je zakonodavni okvir dobar, ali da je neophodno dalje raditi na implementaciji.

Ona je, komentarišući navode poslanika da nema dovoljno rezultata u radu Vrhovnog državnog tužilaštva, kazala da to nije tačno. “Ne bih se složila sa tim da nema dovoljno rezultata u radu Tužilaštva u bori protiv korupije i organizovanog kriminala”.

Radović je ukazala na značaj saradnje Tužilaštva sa MUP-om i sudskim organima u toj oblasti, navodeći da se u toj instituciji i na tome radi.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Obrad Stanišić naglasio je da značaj pregovora u poglavljima 23 i 24 nije naglašen specijalno zbog Crne Gore.

On je naveo da poslanici opozicionih partija “priželjkuju” aktiviranje klauzule balansa, jer bi to, kako je naveo, dovelo Crnu Goru u položaj koji bi otežao njene evroatlantske integracije i dobijanje poziva za članstvo u NATO-u.

Kako je rekao Stanišić, priča o tome se najviše potencira u Crnoj Gori, a ne ni u jednom od organa EU.

On je rekao da je neophodno jačati borbu protiv korupcije, dodajući da za to postoji “snažna politička volja”.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...

Održan implementacioni seminar za korisnike Drugog poziva programa Interreg Euro-MED

0
U Podgorici je održan implementacioni seminar za korisnike projekata koji su podržani kroz Drugi poziv programa Interreg Euro-MED. Crnogorske institucije i organizacije su i u...

Intervju ministarke Gorčević za Vijesti

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ocijenila je da ne očekuje da će Zagreb kočiti pregovore Podgorice s Evropskom unijom (EU) zbog toga što je crnogorski...

Zenović za EWB: Održavanje tempa i posvećenosti ključno je za evropsku integraciju Crne Gore

0
Crna Gora je postala prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i...

Gorčević sa Pasonom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja  

0
Crna Gora nakon dobijenog pozitivnog IBARa ulazi u završnu, ali istovremeno i najzahtjevniju fazu pregovora za koju će joj biti potrebna politička, tehnička i...