Naslovnica Info Press info Pejović: Crna Gora ne želi da bude usamljena na putu ka EU

Pejović: Crna Gora ne želi da bude usamljena na putu ka EU

Ministar evropskih poslova Crne Gore, Aleksandar Andrija Pejović, poručio je da se Crna Gora, iako predvodnik u regionu u procesu pristupanja EU, zalaže za dinamičnu integraciju svih država Zapadnog Balkana. U razgovoru za Vijesti.ba, Pejović ocjenjuje da naša država nije ostrvo koje treba da bude dio EU, a druge države ne, i ukazuje na značaj što skorijeg pristupanja čitavog regiona EU.

VIJESTI.BA: Prisustvovali ste Regionalnom Samitu lidera socijaldemokrata u Sarajevu, čiji je domaćin bio SDP BiH. Prema Vašem mišljenju, kakva je budućnost socijaldemokratije u Evropi i regiji, imajući u vidu jačanje nacionalističkih stranaka?

PEJOVIĆ: Istorija socijaldemokratije je duga, traje skoro 200 godina i prošla je kroz razne faze. Vidjeli smo sukobe unutar same lijeve ideje između komunizma i socijaldemokratije. Ne mislim da dolazimo do kraja vremena, već da prolazimo kroz razne etape.

Kada posmatramo izborne procese u Evropi, vidimo da dolazi do nove tendencije da pokreti preuzimaju neke od ideja upravo socijaldemokratije. Posljednjih godina došlo je do spajanja onoga što su desne i lijeve ideje prema centru, što je izazvalo potrebu za nekin novim energijama. To smo vidjeli na primjeru Francuske, Italije, pa i Španije i Grčke.

Međutim, na Balkanu i dalje imamo klasične podjele, s tim što moramo imati na umu da se kod nas prava podjela na ljevicu i desnicu nikada nije desila. Vjerujem da treba da istrajemo principima i idealima onoga što je zalaganje za socijalnu pravdu. To je ono što treba da bude vodilja svih lijevih partija u regiji.

VIJESTI.BA: Poručili ste da je Crna Gora predvodnik u regiji kada su u pitanju EU integracije. Kako u tom kontekstu ocjenjujete poziciju BiH?

PEJOVIĆ: Prvenstveno želim da naglasim da mi očekujemo da se u Predstavničkom domu BiH ratifikuje sporazum između BiH i Crne Gore o saradnji u evropskim integracijama, a koji smo ministra spoljnjih poslova BiH Igor Crnadak i ja potpisali u februaru u Podgorici. Crna Gora je taj sporazum ratifikovala.

Čim se ovaj sporazum ratifikuje u vašoj zemlji, bićemo u prilici da osnujemo komitet, tačnije jedno zajedničko tijelo gdje bismo razgovarali o svim temama i oblastima koje interesuju Sarajevo u oblasti EU integracija.

To je vrlo konkretno, jer pored političke podrške koju dajemo, mislim da možemo pomoći kada je u pitanju vladavina prava i sve ono što je Crna Gora već uradila u poglegu otvaranja gotovo 30 poglavlja. Mislim da smo stekli veliku ekspertizu i znanje koje možemo prenijeti.

Politički, Crna Gora, iako je predvodnik u regiji po pitanju EU integracija, zalaže se da imamo dinamičnu integraciju svih država regije. Ne mislimo da je Crna Gora ostrvo koje treba da bude dio EU, a druge države ne. Smatramo da će svima biti bolje, ako svi budemo brže napredovali i budemo postali dio tog prostora.

Vjerujem da BiH treba da sagleda svoje mogućnosti u novim porukama iz Brisela. Treba da sagleda šta će biti u strategiji za proširenje u februaru 2018. godine, te da se dobro pripremi za samit u maju. Taj samit će, prvi put nakon 15 godina, okupiti lidere Zapadnog Balkana i 28 lidera EU.

Ne mogu dovoljno istaći koliko je to značajna prilika jer se nakon 15 godina zapadnobalkanski lideri susreću sa svim liderima EU. Stoga smatram da sve zemlje treba dobro da se pripreme kako bismo dobili što bolji rezultat, kao i što jasniju političku obaveznost EU da pronađe način kako da sve nas na Zapadnom Balkanu što prije integriše u Uniju.

VIJESTI.BA: NATO integracije vrlo su otvoreno pitanje u BiH. Dio političke javnosti podržava taj proces, dok drugi dio tvrdi da se po tom pitanju treba pratiti stav Srbije. Kako posmatrate ovako polarizovane stavove unutar BiH?

PEJOVIĆ: Prije desetak godina, kada je Crna Gora otvarala MAP i priču o članstvu NATO-u, tada je podrška integraciji u ovaj vojni savez u BiH bila mnogo veća nego danas. Crna Gora imala je problem što je među ljudima imala vrlo nisku podršku za članstvo u NATO-u, ali smo dosta radili i razgovarali.

Stoga smatram da je to pravi put i za BiH. Dakle, dijalog u kojem će se jasno predočiti koje su prednosti učlanjenja u Alijansu. Nije to samo pitanje da ćete biti u jednoj renomiranoj međunarodnoj organizaciji, to je stvar sigurnosti i stabilnosti za državu. Imate sigurne granice, te garanciju da ćete sa vojno i ekonomski najrazvijenijim državama biti u istom klubu.

Prednosti su razne, između ostalog, NATO donosi i ono što možda nije vidljivo – unaprjeđenje oružanih snaga. Crna Gora prolazi kroz proces modernziacije, nabavke novih helikoptera, koje očito ne bismo provesti da nismo u sklopu onoga što je NATO ideja kako da unaprijedimo svoje vojne snage.

Dodatni razlog za članstvo u NATO, bitan kako za Crnu Goru, tako i za BiH, jeste ekonomija. Mi već vidimo porast stranih investitora, te da smo sigurnija turistička destinacija. Stoga ponavljam, BiH treba da razvije dijalog o prednostima koje donosi članstvo u NATO-u. U tom slučaju, prestaće da važe neki dnevnopolitički stavovi o tome da li je članstvo u ovom savezu važno ili ne.

VIJESTI.BA: Ipak, RS usvojila je u Skupštini Rezoluciju o vojnoj neutralnosti. Kako ocjenjujete ovaj potez entitetskih vlasti?

PEJOVIĆ: U modernom svijetu, neutralnost je vrlo ranjiv koncept, posebno na Balkanu. Vojnu neutralnost uvijek možete proglasiti, ali to ne znači da će vam to mnogo pomoći u slučaju nekog konflikta ili sukoba. Vjerujem da se kroz dijalog koji sam pomenuo treba otvoriti pitanje šta je najbolje za BiH. Kada se to pitanje otvori, političari bi se mogli dogovarati o planu kako da se prevaziđe razlika u stavovima.

Iako se Srbija zalaže za vojnu neutralnost, svjesna je činjenice da je potrebno da sarađuje. Nedavno su održane vojne vježbe sa Amerikancima. Ne možete sebe posmatrati kao izolovano ostrvo u globalnom svijetu. Crna Gora je u polarizaciji političkih i društvenih snaga upravo kroz dijalog i stalne razgovore o prednostima koje članstvo u NATO-u donosi, došla do rješenja da smo danas članica i da imamo značajnu podršku članstvu u ovom vojnom savezu.

Vijesti.ba

Saopštenja

Dvanaesti sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost

0
Dvanaesti sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost između predstavnika Crne Gore i Evropske komisije održaće se 22. i 23. marta 2023. u Podgorici,...

3,2 miliona eura podrške Evropske unije za prekograničnu saradnju Crne Gore i Kosova

0
Deset novih prekograničnih projekata podržano je od strane Evropske unije kroz IPA Program prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo sa 3,2 miliona eura. Zajedničke...

Premijer Abazović na Kolegijumu za pregovore: Vraćamo poziciju glavnog pregovarača

0
„U što skorijem roku ćemo unaprijediti mehanizme za koordinaciju procesa pristupanja EU, vratiti poziciju glavnog pregovarača i zaokružiti formiranje pregovaračke strukture. To je ključno...

Objavljen Četvrti poziv za podnošenje predloga projekata

0
Danas je objavljen Četvrti poziv za podnošenje predloga projekata u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014-2020. Rok za dostavljanje predloga projekata...

Vujović: Projektima odgovoriti na zajedničke izazove zemalja učesnica EUSAIR

0
U daljem sprovođenju Strategije Evropske unije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) potrebno je da se tehnička podrška više usmjeri na pripremu predloga projekata koji su...