Naslovnica Press info Press IPA Pejović: Imali smo na raspolaganju 245 miliona eura za pet komponenti IPA...

Pejović: Imali smo na raspolaganju 245 miliona eura za pet komponenti IPA fondova

Od 2007. do 2013. godine Crna Gora je imala na raspolaganju 245 miliona eura za pet komponenti IPA fondova, kaže državni sekretar za evropske integracije i nacionalni koordinator za pretpristupnu podršku Aleksandar Andrija Pejović.

“Do sada su korišćena sredstva iz dvije komponente i to podrška izgradnji institucija i prekogranična saradnja. Kroz prvu su odobrena 102 nacionalna projekta za usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa EU i izgradnju institucija. Od dostupnih 165 miliona eura u okviru ove komponente, do sada je ugovoreno 90 odsto, a isplaćeno 76 procenata, što je potvrda da institucije i organizacije u Crnoj Gori imaju znanja i kapaciteta za uspješno sprovođenje projekata”, kaže Pejović za Pobjedu.

U dijelu prekogranične saradnje Crna Gora je učestvovala u osam programa, pet bilateralnih sa Albanijom, BiH, Hrvatskom, Kosovom i Srbijom, Jadranskom i dva transnacionalna: ,,Jugoistočna Evropa” i „Mediteranski program”.

“Kroz ove programe odobreno je 179 projekata u oblasti ekonomske saradnje, zaštite životne sredine, turizma, poljoprivrede, kulture, obrazovanja, zapošljavanja, socijalne kohezije, kao i mali infrastrukturni projekti, ukupne vrijednosti 27,6 miliona eura”, objašnjava Pejović.

Podgorica uspješna

Glavni grad je sproveo četiri projekta, koji su djelimično finansirani iz sredstava IPA-e. U projektu Zajedničko plasiranje turističkih proizvoda na međunarodnom tržištu (Podgorica i Škrelj u Albaniji), koji je realizovan 2012. i 2013. godine, Crnoj Gori je odobren grant od 165.274 eura, odnosno 85 odsto njenog učešća. Iste godine realizovan je projekat ,,Kapinfud“, vrijedan 53.983 eura, od čega je EU finansirala 43.349 eura.

Od 2013. do 2015. projekat „Rehabilitacija i resocijalizacija korisnika psihoaktivnih supstanci u Crnoj Gori“, koji je u toku, košta 619.699, od čega EU učestvuje sa 384.379 eura (62 odsto), a tom periodu započet je projekat ,,Remida“, koji je u toku.

Od ukupne vrijednosti projekta 73.240 eura, EU učestvuje sa 85 procenata ili 62.254 eura. Ovaj novac još nije potrošen i pitanje je koliki će iznos do kraja projekta biti iskorišten.

Primjer Danilovgrada

U Danilovgradu je 2009. godine osnovan tim za upravljanje projektima IPA-e, kojem je prošlo 90 odsto projekata.

“Članovi ovog tima do sada su učestvovali u kreiranju, apliciranju i implementaciji 79 projekata ukupne vrijednosti 3,58 miliona eura. Od toga 67 projekata NVO, ukupne vrijednosti 628.476 eura, 12 projekata lokalne uprave i javnim preduzećima čiji je osnivač opština Danilovgrad za 12 projekata vrijednih 2,8 miliona”, rekao je Pobjedi koordinator projekata IPA za opštinu Danilovgrad Darko Mrvaljević.

Što se korišćenja tih fondova tiče, na teritoriji te opštine realizovan je niz projekata ukupne vrijednosti 24,68 miliona, dok je bespovratna podrška iznosila 10,66 miliona.

Kuća vina na Cetinju

Zanimljiv primjer je Cetinje, koje je 2011. uspostavilo posebno odjeljenje za evropske integracije, čija je ključna djelatnost izrada projekata za fondove IPA. Proporcionalno broju stanovnika, Cetinje je bila vodeća opština za pretpristupnu podršku.

Uprava Cetinja je obezbijedila novac za realizaciju predstojećih projekata čija ukupna vrijednost iznosi više od 4,5 miliona eura, a najznačajnija je rekonstrukcija kanalizacione mreže za čiju je prvu fazu potrebno 3,2 miliona eura rekao je Pobjedi savjetnik gradonačelnika Cetinja Miloš Prelević.

Dodao je da je od IPA fondova nabavljeno specijalno vozilo za intervencije na kanalizacionoj mreži, projekat vrijedan

250.000 eura, a ove godine je u Njegoševom parku otvorena ,,Vinska kuća“ kao jedinstven turistički sadržaj.

Pejović ističe da će za period 2014-2020, takozvanoj IPA II, Crna Gora imati na raspolaganju 270 miliona eura, odnosno deset odsto više.

Jedna od glavnih razlika u odnosu na IPA I (2007-2013) jeste da se podrška usmjerava na sektore, a ne na komponente, kao do sada.

“Radi se o osam sektora: demokratija i upravljanje, vladavina prava i temeljna prava, životna sredina i klimatska akcija, saobraćaj, konkurentnost i inovacije, obrazovanje, zapošljavanje i socijalne politike, poljoprivreda, regionalna i teritorijalna saradnja. Od osam prioritetnih sektora šest je prepoznato u programu za 2014. i biće finansirano kroz 17 akcijskih dokumenata ukupne vrijednosti 39,2 miliona eura “, ističe Pejović.

Nikšić iskoristio šest miliona

Nikšić je od 2008. godine do danas iskoristio šest miliona iz fondova IPA, a najznačajniji projekat je proširenje i rekonstrukcija kanalizacione mreže, vrijedna 3,5 miliona eura. Za umrežavanje malih aerodroma u jadranskom području ukupno je utrošen milion eura, od čega je 85 odsto iz fondova IPA rekla je Slobodanka Roganović, rukovodilac službe predsjednika opštine Nikšić i dodala da je u okviru ovog projekta realizovan niz aktivnosti kao što su Para-ski prvenstvo Crne Gore i radionica o bezbjednosti u savremenom padobranstvu.

Rekonstruisana je i crpna stanica Duklo, što je koštalo 459.123 eura, od čega je 60 odsto obezbijedila Evropska unija kaže Roganović i dodaje da je vodovod novcem iz fondova IPA-e uradio geografsko-informacioni sistem vodovodne i kanalizacione mreže, vrijedan 49.000 eura i završio projekat smanjivanja gubitaka u mreži, koji je koštao 188.000 eura.

U toku je izgradnja kontrolnog tornja i upravne zgrade na aerodromu Kapino Polje, u okviru projekta

“Prekogranično aero-umrežavanje, koji se finansira iz CBC programa IPA Adriatik u iznosu od 85 procenata planiranog budžeta. Budžet za opštinu Nikšić je 700.000 eura”, rekla je Roganović.

Izvor: Pobjeda

Saopštenja

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...

Održan info dan projekta EmBRACE: Prilika za saradnju preduzeća iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine...

0
U Podgorici je održan info dan povodom predstavljanja projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness) usmjerenog na podsticanje saradnje mikro i malih preduzeća...

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...