Naslovnica Info Press info Pejović: Kotor ima odličnu poziciju da dobije više novca od Evropske unije

Pejović: Kotor ima odličnu poziciju da dobije više novca od Evropske unije

Kotor ima odličnu poziciju da dobije više novca od Evropske unije (EU), ocijenio je državni sekretar za evropske integracije Aleksandar Andrija Pejović, nakon sastanka sa predsjednikom te opštine, Aleksandrom Stjepčevićem.

Pejović sa saradnicima boravi danas u radnoj posjeti Kotoru, gdje će posjetiti Gimnaziju, a u crkvi Svetog Pavla govoriće na javnoj debati o mogućnostima učešća u programima prekogranične i transnacionalne saradnje.

On je podsjetio da je Kotor Uneskov grad kulture.

“To je dobra pretpostavka da, zajedno sa ostalim gradovima iz EU, uspostavi što bolju kulturnu mrežu, sagleda mogućnosti da na odličnoj osnovi pronađe ne samo bolje kontakte u EU, nego i da dobije što više novca, jer se to cijeni u svim evropskim lokalnim zajednicama”, smatra Pejović.

On je istakao da mu je zadovoljstvo što je u posjeti gradu i opštini koja se, kako je kazao, pokazala kao izuzetno aktivna u privlačenju evropskih sredstava.

“Tome u prilog govori činjenica da je Kotor do sada obezbijedio čak 18 projekata koji se tiču IPA programa i da je bio veoma značajan nosilac raznih aktivnosti, kroz saradnju u nacionalnim i prekograničnim programima”, naveo je Pejović.

{eventgallery event=”foo” max_images=4 thumb_width=75\}

On je podsjetio da je Crna Gora prošle godine ušla u novu finansijsku perspektivu EU.”Imamo na raspolaganju nove prekogranične programe ali i dva nova trilateralna. Jedan ćemo realizovati sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom, a drugi sa Italijom i Albanijom”, najavio je Pejović.

On je naveo da, na putu evropskih integracija, lokalne uprave imaju niz obaveza u poglavljima koja su veoma teška.

“Posebno bih istakao poglavlje 27 koje se bavi zaštitom životne sredine. To nisu samo oblasti koje nam se nude u smislu usvajanja evropskih standarda, nego i koštaju mnogo i zahtijevaju brojne aktivnosti na lokalnom nivou, kako bismo do ulaska u EU ispunili sve obaveze i postali zemlja članica koja ispunjava sve što se od nje očekuje”, kazao je Pejović.

On smatra da, dosadašnji rezultati prilagođavanja evropskim standardima, najbolje govore sami za sebe.

“Otvorili smo skoro polovinu pregovaračkih poglavlja, od kojih smo dva zatvorili. Ove godine planiramo da se dotaknemo i onih težih poglavlja kao što su zaštita životne sredine, onih koji se odnose na poljoprivredu, ribarstvo i zahtijevaju značajnu pripremu”, kazao je Pejović.

On je kazao da je Crna Gora na dobrom putu i da je ovo treća godina pregovaranja.

“Čeka nas još dosta posla, a i kada zaključimo pregovore nastavićemo sa prilagođavanjem evropskim standardima. Činjenica je da je oblast vladavine prava u centru naših pregovaranja i prva smo zemlja koja na ovaj način pregovara sa EU”, .

“Akcione planove koje smo donijeli prije godinu i po smo nedavno ažurirali”, kazao je Pejović.

On je rekao da su planovi u Briselu na razmatranju, navodeći da se nada da će, nakon dobijanja odgovora Evropske komisije naredne sedmice, biti usvojeni na sjednici Vlade.

“Zapravo, sad sve zavisi od Brisela”, dodao je Pejović.

On je kazao da je Akcioni plan za 23. poglavlje najsveobuhvatniji dokument koji je jedna država do sada uradila u pregovaračkom procesu.

“On nudi odgovor na brojna pitanja. To nije stvar koja se može riješiti za par mjeseci, radi se o jednom procesu u kojem smo mi nedavno imali veoma značajna postignuća i to upravo donošenjem seta zakona koji se tiču antikorupcije”, naveo je Pejović.

Sljedeća stepenica je, kako je dodao, da Vlada donese i paket pravosudnih zakona na čelu sa najvažnijim – Zakonom o specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

On smatra da će to stvoriti dodatne uslove da se, u ovoj godini, krene u unaprjeđenje rada institucija na osnovu novih zakonskih rješenja, ali i da se sve više postižu praktični rezultati koje Evropa traži.

Stjepčević je istakao da je kotorska Opština prepoznata kao aktivni učesnik u međunarodnim projektima koje finansira EU.

“Pitanje učešća lokalnih uprava u projektima prekogranične saradnje je od velikog značaja za definisanje doprisnosa naše opštine procesu evropskih integracija, pa današnju posjetu ambasadora Pejovića smatram veoma važnom”, kazao je Stjepčević.

On je kazao da će biti nastavljeno sa aktivnostima u cilju doprinosa kako društvenom tako i ekonomskom razvoju opštine, što će, kako je naveo, omogućiti i približavanje evropskim standardima.

Izvor: Mina

Saopštenja

Održana radionica o pripremi predloga projekata u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija–Crna Gora 2021–2027

0
Radionica na temu  „Priprema predloga projekata u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija–Crna Gora 2021–2027“ održana je 11. juna, 2024. godine u Sjenici. U okviru...

Švedski političar koji je spasio bebu iz Morače izabran za poslanika Evropskog parlamenta

0
Švedski političar Adnan Dibrani, porijeklom sa Kosova, izabran je za poslanika Evropskog parlamenta kao kandidat Socijaldemokrata. Dibrani je već tri mandata proveo u švedskom...

Crna Gora sve bliža cilju – članstvu  u EU

0
„Ova Vlada je ozbiljno shvatila svoj zadatak i volju građana da Crna Gora postane sljedeća članica EU. U prethodnom periodu smo bili fokusirani na...

38 miliona eura za projekte u okviru programa Interreg IPA Južni Jadran

0
Za zajedničke projekte institucija i organizacija iz Italije, Albanije i Crne Gore biće opredijeljeno 38 miliona eura, od čega 31 milion čine bespovratna sredstva...

Božović: Intenziviraćemo rad na ispunjenju obaveza iz evropske agende

0
„Vlada Crne Gore nastavlja još intenzivniji rad s ciljem ispunjenja svih obaveza definisanih evropskom agendom. Veliki dio najzahtjevnijih obaveza iz poglavlja 23 i 24...