Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Pejović: Usklađivanje sa evropskim propisima smanjiće utaju poreza

Pejović: Usklađivanje sa evropskim propisima smanjiće utaju poreza

Usklađivanje s evropskim propisima i razmjena poreskih informacija s nadležnim institucijama EU, doprinijeće efikasnijoj kontroli naplate i smanjenju izbjegavanja plaćanja i utaje poreza, ocijenio je državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač, Aleksandar Andrija Pejović.

On je, povodom otvaranja pregovora u Poglavlju 16 – Porezi, agenciji Mina-business kazao da će usklađivanje propisa u toj oblasti dovesti i do značajnog povećanja budžetskih prihoda i smanjenja nezaposlenosti.

Prema njegovim riječima, koristi od ovog poglavlja za Crnu Goru biće višestruke nakon stupanja u članstvo.

“Tako na primjer, naši građani će prilikom zapošljavanja u državama članicama EU uživati iste poreske olakšice koje ima i matični radnik. Značajna korist u sklopu ovog poglavlja se odnosi na liječenje s obzirom na to da su, prema propisima EU, bolnička i medicinska njega oslobođene od plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) za građane Unije”, naveo je Pejović.

On je dodao da će i uvoz polovnih vozila nakon pristupanja biti oslobođen plaćanja PDV-a.

Prednosti članstva će osjetiti i crnogorske kompanije kroz niže administrativne troškove za preduzetnike i smanjenje statističkih formalnosti, što će unaprijediti njihove aktivnosti unutar EU.

“Jednostavno, poslovanje će biti jednako bilo gdje na teritoriji članica EU”, kazao je Pejović.

Prema njegovim riječima, ocjene Evropske komisije iz svih dosadašnjih izvještaja nedvosmisleno govore o tome da je stepen usklađenosti crnogorskog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU u ovoj oblasti na zadovoljavajućem nivou.

“Upravo stoga smo i već otvorili poglavlje”, rekao je Pejović.

Ministarstvo finansija i Poreska uprava, kako je dodao, predano rade kako bi crnogorsko zakonodavstvo što prije uskladili s pravnom tekovinom.

“Tako smo, u prvom kvartalu ove godine donijeli sedam zakona iz ove oblasti kojima se regulišu porezi na dodatu vrijednost, dohodak fizičkih lica, nepokretnosti, obavezno socijalno osiguranje, poreska administracija, takse na pristup određenim uslugama od opšteg interesa, upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja i na kafu”, podsjetio je Pejović.

On je kazao da slijedi dalji rad na usklađivanju zakonodavstva s evropskim propisima kako bi sistem u narednom periodu počeo funkcionisati na evropski način i prije pristupanja Crne Gore EU.

“Takođe, nastavićemo s izgradnjom i jačanjem institucija da bismo bolje sprovodili evropske obaveze i standarde”, poručio je Pejović.

U tom pravcu, kako je dodao, slijedi rad na daljem usklađivanju s propisima EU u oblasti PDV-a, akciza i direktnih poreza.

“Kad je riječ o administrativnim kapacitetima nastavićemo rad na jačanju infrastrukture i efikasne naplate poreskih obaveza. U tom dijelu je planirano uspostavljanje Centralne kancelarije za vezu i Kancelarije za razmjenu podataka u oblasti akciza”, saopštio je Pejović.

On smatra da će, možda, najizazovnije u okviru ovog poglavlja biti razvoj informacionog sistema Poreske uprave jer uporedna praksa zemalja članica govori da je za razvoj Sistema za razmjenu podataka u oblasti PDV-a potrebno oko 7,7 miliona EUR.

“Radi se o samo jednom u nizu informatičkih sistema koje je potrebno razviti najkasnije šest mjeseci prije datuma pristupanja EU, kako bi bili spremni za test usklađenosti, odnosno pokretanje serija dogovorenih probnih scenarija s Evropskom komisijom i s organima drugih država članica”, rekao je Pejović.

Izvor: Mina Business

Saopštenja

Francuska podržava kredibilnu evropsku perspektivu Crne Gore

0
„Nakon tri dana intenzivnih sastanaka sa zvaničnicima Francuske, na temu evropske perspektive Crne Gore, dobili smo snažne poruke podrške geostrateškoj orijentaciji Crne Gore, snažnom...

Lista predstavnika NVO koji su predloženi za člana/icu Radne grupe za pregovaračko poglavlje 14...

0
Na osnovu člana 8 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija...

2,6 miliona eura za korisnike Poziva u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora –...

0
Vrijedne prekogranične inicijative koje Crna Gora i Republika Albanija zajednički realizuju od 2008. godine, kroz Program koji finansira Evropska unija, ukazuju na uspješnost sveukupnog...

Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka EU

0
Francuska pozdravlja geostratešku orijentaciju Crne Gore ka Evropskoj uniji i opredijeljena je da podrži suštinsku reformu vladavine prava i pripremu zemlje za kompleksne obaveze...

Svečanost povodom uručivanja sertifikata korisnicima projekata Drugog poziva u okviru Programa Crna Gora-Albanija

0
Kancelarija za evropske integracije, u saradnji sa Ministarstvom za Evropu i vanjske poslove Republike Albanije i Direktoratom za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći...