Naslovnica Info Press info Pobjednici kviza „Koliko znaš o EU?“, posjetili Vladu

Pobjednici kviza „Koliko znaš o EU?“, posjetili Vladu

„Kroz Ipa fondove i brojne programe, građani Crne Gore već sad osjećaju koristi od procesa pristupanja, a te koristi i mogućnosti će biti daleko veće kad postanemo članica EU“, poručili su danas učenici osmih i devetih razreda osnovnih škola koji su učestvovali u online kvizu „Koliko znaš o EU?“.

U kvizu koji je organizovao Generalni sekretarijat Vlade – Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, učestvovalo je 60 učenika, a najbolji su bili Mina Vrbica, učenica osmog razreda Osnovne škole „Štampar Makarije“ iz Podgorice, Luka Dubanek, učenik devetog Osnovne škole „Milan Vuković” iz Herceg Novog i Dimitrije Boljević, učenik devetog razreda Osnovne škole „Sutjeska” iz Podgorice.

Njih troje, kao i još desetoro najbolje plasiranih učesnika kviza, danas su primili generalni sekretar Vlade Boris Marić, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i koordinatorka rada Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković Đurović i državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova Milena Žižić.

Učenike je, takođe, pozdravio i predsjednik Vlade dr Dritan Abazović.

Generalni sekretar Vlade je upoznao osnovce sa  funkcionisanjem Vlade, radom sjednica i ciljevima kojima Vlada teži. Istakao je da su oni napredna, generacija tehnološkog napretka i budući građani EU. Pozvao je učenike da prate rad Vlade i proces evropske integracije, postavljaju pitanja i budu aktivni građani.

 „Veliko je zadovoljstvo bilo danas družiti se sa našim osnovcima. Pokazali su veliko znanje kada je u pitanju proces pridruživanja EU, oduševili nas i svojom ambicijom i svojim interesovanjem za ovaj proces. To su pokazali i velikim učešćem u našem online kvizu “Koliko znaš o EU?”. Zaista je bio jedan divan dan. Ono što mogu da poručim je da će se Ministarstvo evropskih poslova svakako u perspektivi, u okviru svojih aktivnosti potruditi da ima što više akivnosti sa osnovcima. Jer i današnji dan je potvrdio da na mladima, bez dileme, ostaje svijet, i da će oni nositi dalje ovaj proces“, kazala je ministarka Novaković Đurović.

Osnovci su, kao glavne prednosti članstva u EU istakli mogućnost školovanja na prestižnim fakultetima u državama članicama EU, putovanja bez granica, veća finansijska sredstva iz EU fondova koji će Crnoj Gori biti na raspolaganju nakon stupanja u članstvo, pogodnosti za proizvođače poljoprivrednih proizvoda koji će svoje proizvode plasirati na evropskom trištu, bolje standarde i demokratiju i generalno, mogućnosti za napredovanje i bolji život svih građana.

Učenike je zanimalo da saznaju šta Vlada radi na jačanju sajber sigurnosti, koji su izazovi na putu prema članstvu u EU, kao i koliko je Vlada otvorena prema inicijativama za participaciju građana u donošenju odluka.

Prvonagrađena Mina Vrbica je kazala da je bilo lijepo iskustvo posjetiti Vladu. „Mislim da bi trebalo da se organizuje više ovakvih kvizova i da mladima pokažemo i da nauče nešto više o Evropskoj uniji“, rekla je Vrbica.

Luka Dubanek koji je osvojio drugo mjesto na kvizu je iznio zadovoljstvo organizacijom događaja.

„Današnji događaj mi se veoma svidio i sala za sjednice Vlade mi se jako sviđa. Ono što sam gledao na televiziji ranijih godina, sad sam i uživo vidio. Svidjela mi se ova mala sjednica i značajno mi je što sam čuo mišljenja mojih vršnjaka o pristupanju Crne Gore u EU“, poručio je Dubanek.

Foto i video: https://flic.kr/s/aHBqjAkmod

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

Saopštenja

Poziv mikro i malim preduzećima za prekograničnu saradnju u okviru projekta EmBRACE

0
Ministarstvo evropskih poslova obavještava zainteresovanu javnost da je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) raspisala Prvi javni poziv za dostavljanje predloga projekata...

Zenović: Intenziviramo aktivnosti na ispunjenju završnih mjerila u sektorskim poglavljima sa ciljem privremenog  zatvaranja...

0
“Crna Gora ulaže kontinuirane napore u pravcu usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim propisima u oblastima saobraćaja, energetike, životne sredine i klimatskih promjena, te regionalne...

Sjutra Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju

0
Petnaesti sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održaće se 20. juna 2024. godine u Briselu. Sastanak će, sa...

Ivanović: IBAR je cilj, ali i obavezna stanica, koja određuje nastavak evropskog puta

0
Ministar vanjskih poslova dr Filip Ivanović govorio je poslova o važnoj ulozi Ministarstva vanjskih poslova za dobijanje pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23...

Peti poziv za projekte u okviru programa Interreg Euro-MED

0
Program transnacionalne saradnje Interreg Euro-MED objavio je Peti poziv za dostavljanje predloga strateških teritorijalnih projekata. Ovim pozivom obuhvaćene su dvije teme: smanjenje i upravljanje otpadom,...