Naslovnica Crna Gora i EU Mladi i EU Pobjednicima konkursa „Druže moj Evropski“ uručene nagrade

Pobjednicima konkursa „Druže moj Evropski“ uručene nagrade

Pobjednicima konkursa za osnovce i srednjoškolce „Druže moj Evropski“ uručene su danas nagrade za najbolje video zapise, kojima su poslali poruku svojim vršnjacima iz EU i pokazali im da sa njima dijele iste vrijednosti, kao i da se već osjećaju dijelom Evrope.

Rijalda Šahman, učenica petog razreda OŠ „Mustafa Pećanin“ iz Rožaja, Stefan Đurišić, učenik petog razreda, OŠ „Kekec“ iz Sutomora, Anđelija Đurković, učenica sedmog razreda OŠ „Anto Đedović“ iz Bara, Novak Koprivica, učenik prvog razreda gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića, Ksenija Vujović, učenica šestog razreda OŠ “Oktoih“ iz Podgorice i Ognjen Krivokapić, učenik sedmog razreda OŠ „Braća Ribar“ iz Nikšića, pripremili su i objavili najinteresantnije video poruke, koje su dobile najveći broj „lajkova“ publike.

Autori šest najboljih radova, nagrađeni su pametnim satovima.

Generalni sekretarijat Vlade je, u okviru projekta EU4ME, koji finansira EU, raspisao konkurs za učenike crnogorskih osnovnih i srednjih škola povodom obilježavanja Mjeseca Evrope. Zainteresovani osnovci i srednjoškolci su, putem video zapisa pokazali zašto su oni već dio Evrope, kao i koje vrijednosti dijele sa svojim vršnjacima iz zemalja EU.

Učenicima su nagrade uručile glavna pregovaračica, Zorka Kordić i šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa.

„Vašim zanimljivim, iskrenim i toplim porukama upućenim drugarima iz EU, podsjetili ste sve nas na najvažnije vrijednosti Evropske unije zbog kojih i želimo da Crna Gora postane dio te velike porodice. Na jednostavan ali kreativan, topao i iskren način, kako to samo djeca umiju, pokazali ste ne samo vašim vršnjacima u Crnoj Gori i EU nego i nama odraslima, da naša država odavno pripada Evropi sa kojom dijelimo iste vrijednosti, i da mi, predanim radom, treba da vama, novim naraštajima, osiguramo svijetlu evropsku budućnost“, kazala je glavna pregovaračica.

Dodala je da odrasli, koji svakodnevno rade na tome da Crna Gora postane sljedeća članica EU, mogu puno da nauče iz dječijih poruka i da su upravo oni glavni razlog zbog kojeg želimo da Crna Gora bude dio Evropske unije. „Rezultati onoga što danas radimo u procesu pristupnih pregovora i buduće članstvo u EU, omogućiće vama kvalitetniji i sadržaniji život i pružiti prilike koje imaju vaši vršnjaci u Norveškoj, Njemačkoj, Francuskoj ili Italiji“, kazala je Kordić.

„Vrlo sam srećna što sam ovdje danas sa vama. Pogledala sam vaše video poruke evropskim drugarima i jako su me inspirisale i dirnule. Već sada, tako mladi, znate šta su evropske vrijednosti poštovanja, tolerancije i jednakosti. Već sada znate da to što smo različiti nas samo čini jačim“, poručila je ambasadorka Popa.

Kako je kazala najvažniji dio njenog posla je da učini da svi u Crnoj Gori iskreno i predano dijele evropske vrijednosti. Da shvate da je to jedan od najvažnijih razloga zbog kojeg Crna Gora treba da postane član Evropske unije.

„Sigurna sam da bi vaši evropski drugari bili oduševljeni porukama koje ste im poslali i potrudićemo se da stignu do njih. Vi ste budućnost ove zemlje, ali i Evrope. Vi ćete, zajedno sa vašim evropskim drugarima, kojima ste sada slali poruke, stvarati bolju i pravedniju Evropsku uniju“, kazala je ambasadorka.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...

Održan implementacioni seminar za korisnike Drugog poziva programa Interreg Euro-MED

0
U Podgorici je održan implementacioni seminar za korisnike projekata koji su podržani kroz Drugi poziv programa Interreg Euro-MED. Crnogorske institucije i organizacije su i u...

Intervju ministarke Gorčević za Vijesti

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ocijenila je da ne očekuje da će Zagreb kočiti pregovore Podgorice s Evropskom unijom (EU) zbog toga što je crnogorski...

Zenović za EWB: Održavanje tempa i posvećenosti ključno je za evropsku integraciju Crne Gore

0
Crna Gora je postala prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i...

Gorčević sa Pasonom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja  

0
Crna Gora nakon dobijenog pozitivnog IBARa ulazi u završnu, ali istovremeno i najzahtjevniju fazu pregovora za koju će joj biti potrebna politička, tehnička i...