Naslovnica Crna Gora i EU Mladi i EU Pobjednicima konkursa „Druže moj Evropski“ uručene nagrade

Pobjednicima konkursa „Druže moj Evropski“ uručene nagrade

Pobjednicima konkursa za osnovce i srednjoškolce „Druže moj Evropski“ uručene su danas nagrade za najbolje video zapise, kojima su poslali poruku svojim vršnjacima iz EU i pokazali im da sa njima dijele iste vrijednosti, kao i da se već osjećaju dijelom Evrope.

Rijalda Šahman, učenica petog razreda OŠ „Mustafa Pećanin“ iz Rožaja, Stefan Đurišić, učenik petog razreda, OŠ „Kekec“ iz Sutomora, Anđelija Đurković, učenica sedmog razreda OŠ „Anto Đedović“ iz Bara, Novak Koprivica, učenik prvog razreda gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića, Ksenija Vujović, učenica šestog razreda OŠ “Oktoih“ iz Podgorice i Ognjen Krivokapić, učenik sedmog razreda OŠ „Braća Ribar“ iz Nikšića, pripremili su i objavili najinteresantnije video poruke, koje su dobile najveći broj „lajkova“ publike.

Autori šest najboljih radova, nagrađeni su pametnim satovima.

Generalni sekretarijat Vlade je, u okviru projekta EU4ME, koji finansira EU, raspisao konkurs za učenike crnogorskih osnovnih i srednjih škola povodom obilježavanja Mjeseca Evrope. Zainteresovani osnovci i srednjoškolci su, putem video zapisa pokazali zašto su oni već dio Evrope, kao i koje vrijednosti dijele sa svojim vršnjacima iz zemalja EU.

Učenicima su nagrade uručile glavna pregovaračica, Zorka Kordić i šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa.

„Vašim zanimljivim, iskrenim i toplim porukama upućenim drugarima iz EU, podsjetili ste sve nas na najvažnije vrijednosti Evropske unije zbog kojih i želimo da Crna Gora postane dio te velike porodice. Na jednostavan ali kreativan, topao i iskren način, kako to samo djeca umiju, pokazali ste ne samo vašim vršnjacima u Crnoj Gori i EU nego i nama odraslima, da naša država odavno pripada Evropi sa kojom dijelimo iste vrijednosti, i da mi, predanim radom, treba da vama, novim naraštajima, osiguramo svijetlu evropsku budućnost“, kazala je glavna pregovaračica.

Dodala je da odrasli, koji svakodnevno rade na tome da Crna Gora postane sljedeća članica EU, mogu puno da nauče iz dječijih poruka i da su upravo oni glavni razlog zbog kojeg želimo da Crna Gora bude dio Evropske unije. „Rezultati onoga što danas radimo u procesu pristupnih pregovora i buduće članstvo u EU, omogućiće vama kvalitetniji i sadržaniji život i pružiti prilike koje imaju vaši vršnjaci u Norveškoj, Njemačkoj, Francuskoj ili Italiji“, kazala je Kordić.

„Vrlo sam srećna što sam ovdje danas sa vama. Pogledala sam vaše video poruke evropskim drugarima i jako su me inspirisale i dirnule. Već sada, tako mladi, znate šta su evropske vrijednosti poštovanja, tolerancije i jednakosti. Već sada znate da to što smo različiti nas samo čini jačim“, poručila je ambasadorka Popa.

Kako je kazala najvažniji dio njenog posla je da učini da svi u Crnoj Gori iskreno i predano dijele evropske vrijednosti. Da shvate da je to jedan od najvažnijih razloga zbog kojeg Crna Gora treba da postane član Evropske unije.

„Sigurna sam da bi vaši evropski drugari bili oduševljeni porukama koje ste im poslali i potrudićemo se da stignu do njih. Vi ste budućnost ove zemlje, ali i Evrope. Vi ćete, zajedno sa vašim evropskim drugarima, kojima ste sada slali poruke, stvarati bolju i pravedniju Evropsku uniju“, kazala je ambasadorka.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Gorčević sa Dvoržakom: Želimo Crnu Goru što prije u EU

0
„Crna Gora je u prethodna tri mjeseca potvrdila da je i najkompleksnije reforme moguće ispuniti, kada za to postoji odlučnost i posvećen rad. Želimo...

Prevođenje evropskog zakonodavstva najveći prevodilačko-pravni poduhvat u crnogorskoj istoriji

0
Novi zamajac koji je dobila evropska integracija Crne Gore ponovo je u fokus stavio i proces pripreme crnogorske verzije pravne tekovine Evropske unije, korpusa...

Gorčević sa Dimitrovim: Ukoliko nastavi započetom dinamikom Crna Gora može da postane sledeća članica...

0
„Prevazilaženje najvećih izazova i sprovođenje nakompleksnijih reformi u oblasti vladavine prava su prioritet ove Vlade, što potvrđujemo konkretnim rezultatima. Imenovanja u pavosuđu su bila...

Zenović: Realna očekivanja da Crna Gora 2028. bude članica EU

0
Crna Gora sada ima povoljnu političku i geostratešku dinamiku da bude prva naredna članica Evropske unije i to treba treba iskoristiti, istakao je glavni...

Gorčević sa Žugićem: Drago mi je da se Žabljak vrijedno priprema za članstvo u...

0
“Drago mi je što sam se danas na Žabljaku uvjerila da se ova opština vrijedno priprema za buduće članstvo u EU, kako kroz jačanje...