Naslovnica Crna Gora i EU Mladi i EU Pobjednicima konkursa „Druže moj Evropski“ uručene nagrade

Pobjednicima konkursa „Druže moj Evropski“ uručene nagrade

Pobjednicima konkursa za osnovce i srednjoškolce „Druže moj Evropski“ uručene su danas nagrade za najbolje video zapise, kojima su poslali poruku svojim vršnjacima iz EU i pokazali im da sa njima dijele iste vrijednosti, kao i da se već osjećaju dijelom Evrope.

Rijalda Šahman, učenica petog razreda OŠ „Mustafa Pećanin“ iz Rožaja, Stefan Đurišić, učenik petog razreda, OŠ „Kekec“ iz Sutomora, Anđelija Đurković, učenica sedmog razreda OŠ „Anto Đedović“ iz Bara, Novak Koprivica, učenik prvog razreda gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića, Ksenija Vujović, učenica šestog razreda OŠ “Oktoih“ iz Podgorice i Ognjen Krivokapić, učenik sedmog razreda OŠ „Braća Ribar“ iz Nikšića, pripremili su i objavili najinteresantnije video poruke, koje su dobile najveći broj „lajkova“ publike.

Autori šest najboljih radova, nagrađeni su pametnim satovima.

Generalni sekretarijat Vlade je, u okviru projekta EU4ME, koji finansira EU, raspisao konkurs za učenike crnogorskih osnovnih i srednjih škola povodom obilježavanja Mjeseca Evrope. Zainteresovani osnovci i srednjoškolci su, putem video zapisa pokazali zašto su oni već dio Evrope, kao i koje vrijednosti dijele sa svojim vršnjacima iz zemalja EU.

Učenicima su nagrade uručile glavna pregovaračica, Zorka Kordić i šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa.

„Vašim zanimljivim, iskrenim i toplim porukama upućenim drugarima iz EU, podsjetili ste sve nas na najvažnije vrijednosti Evropske unije zbog kojih i želimo da Crna Gora postane dio te velike porodice. Na jednostavan ali kreativan, topao i iskren način, kako to samo djeca umiju, pokazali ste ne samo vašim vršnjacima u Crnoj Gori i EU nego i nama odraslima, da naša država odavno pripada Evropi sa kojom dijelimo iste vrijednosti, i da mi, predanim radom, treba da vama, novim naraštajima, osiguramo svijetlu evropsku budućnost“, kazala je glavna pregovaračica.

Dodala je da odrasli, koji svakodnevno rade na tome da Crna Gora postane sljedeća članica EU, mogu puno da nauče iz dječijih poruka i da su upravo oni glavni razlog zbog kojeg želimo da Crna Gora bude dio Evropske unije. „Rezultati onoga što danas radimo u procesu pristupnih pregovora i buduće članstvo u EU, omogućiće vama kvalitetniji i sadržaniji život i pružiti prilike koje imaju vaši vršnjaci u Norveškoj, Njemačkoj, Francuskoj ili Italiji“, kazala je Kordić.

„Vrlo sam srećna što sam ovdje danas sa vama. Pogledala sam vaše video poruke evropskim drugarima i jako su me inspirisale i dirnule. Već sada, tako mladi, znate šta su evropske vrijednosti poštovanja, tolerancije i jednakosti. Već sada znate da to što smo različiti nas samo čini jačim“, poručila je ambasadorka Popa.

Kako je kazala najvažniji dio njenog posla je da učini da svi u Crnoj Gori iskreno i predano dijele evropske vrijednosti. Da shvate da je to jedan od najvažnijih razloga zbog kojeg Crna Gora treba da postane član Evropske unije.

„Sigurna sam da bi vaši evropski drugari bili oduševljeni porukama koje ste im poslali i potrudićemo se da stignu do njih. Vi ste budućnost ove zemlje, ali i Evrope. Vi ćete, zajedno sa vašim evropskim drugarima, kojima ste sada slali poruke, stvarati bolju i pravedniju Evropsku uniju“, kazala je ambasadorka.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Novaković Đurović: Sport doprinosi izgradnji društva po evropskim vrijednostima

0
„Posebno zadovoljstvo je biti u društvu naših vrhunskih sportista i sportiskinja koji su nas toliko puta obradovali i učinili ponosnim. Bez dileme oni ostaju...

Laboratorija za marikulturu otvorena u Kotoru zahvaljujući IPA fondovima

0
U Institutu za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u Kotoru svečano je otvorena nova laboratorija za marikulturu. Izgradnja laboratorije i njeno kompletno opremanje realizovani...

Novaković Đurović sa osnovcima: Vjerujem da će vaše generacije ostvariti san da žive u...

0
Vi kao pripadnici mlađe generacije imate sreću što živite u ovako lijepoj državi, ali nam treba vaša pomoć da je sačuvamo i poboljšamo za...

Za prekograničnu saradnju Srbije i Crne Gore 8,4 miliona podrške EU

0
Kroz programski okvir IPA III, koji obuhvata period od 2021. do 2027. godine, za Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora biće obezbijeđena sredstva...

Objavljena brošura o programima prekogranične i teritorijalne saradnje

0
Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore objavilo je dvojezičnu brošuru o programima prekogranične i teritorijalne saradnje u kojima učestvuje Crna Gora tokom programskog okvira IPA...