Naslovnica Info Press info Pobjednicima kviza „Koliko znaš o EU?“ uručene nagrade

Pobjednicima kviza „Koliko znaš o EU?“ uručene nagrade

Pobjednicima online kviza „Koliko znaš o EU?“, danas su uručene nagrade.

Kviz je organizovalo Ministarstvo evropskih poslova, u okviru projekta „EU4ME“ koji finansira Evropska unija, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauka i inovacija.

U takmičenju je učestvovalo 130 učenika  osmog i devetog razreda osnovne škole koji su na 15 pitanja dali 1950 odgovora.

Prvo mjesto na kvizu je osvojila Nikolina Vojvodić, učenica 9. Razreda OŠ “Vuk Karadžić” iz Podgorice, drugo mjesto je zauzeo Arnes Drpljanin, učenik 9. razreda OŠ “Nedakusi” iz Bijelog Polja, dok je trećeplasirana Ksenija Dubravčević, učenica 9. razreda OŠ “Njegoš” iz Kotora.

Njima su nagrade  – vaučere za kupovinu sportske opreme, uručile ministarke evropskih poslova i prosvjete, nauke i inovacija, Maida Gorčević i Anđela Jakšić- Stojanović.

Ministarka Gorčević je čestitala pobjednicima na znanju koje su pokazali i istakla zadovoljstvo što je  u kvizu učestvovao veliki broj osnovaca iz škola koje su u sjevernom, centralnom i južnom regionu Crne Gore. Ona je kazala da evropske integracije ne bi imale smisla bez mladih, pametnih i radoznalih ljudi i pozvala ih da nastave da uče, unapređuju svoja znanja i vještine jer će, kako je kazala, oni biti generacija koja će imati privilegiju da uživa u svim prednostima članstva.

„Kada Crna Gora postane sljedeća članica Evropske unije, vi ćete imati priliku da jednostavno i lako putujete, studirate ili radite u bilo kojoj evropskoj zemlji. Da bi maksimalno iskoristili sve prilike koje će biti pred vama, ja vas podstičem da nastavite ovim putem, da istražujete i učite o evropskim temama i pripremite se za sve ono lijepo što nas čeka kada i zvanično postanemo dio evropske porodice“, poručila je ministarka Gorčević.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović čestitala je učenicima i učenicama na izuzetnom znanju koje su pokazali o Evropskoj uniji, naglašavajući da je punopravno članstvo u EU ključni strateški cilj Crne Gore. Ona je dodala da svako ulaganje u mlade ljude predstavlja najbolju investiciju u budućnost naše zemlje. Ministarka Jakšić-Stojanović je izrazila nadu da će dobitnici nagrada nastaviti da proširuju svoja znanja o EU i da će upravo oni biti ključni nosioci kreiranja boljeg i ljepšeg društva za sve nas. Istakla je i podršku EU kao ključnog partnera Crnoj Gori u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija, te obećala predan rad u tom pravcu u narednom periodu.

Nikolina, Arnes i Ksenija su sa ministarkama razgovarali o motivima učešća na kvizu i načinima na koje se informišu o EU. Kazali su da im pitanja nisu bila teška, ali da bi voljeli da u narednom periodu bude više formalnih i neformalnih događaja i aktivnosti koje će uključivati osnovce i na taj način im približiti Evropsku uniju, njene vrijednosti  i mogućnosti koje će članstvo donijeti.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA

Saopštenja

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...

Održan info dan projekta EmBRACE: Prilika za saradnju preduzeća iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine...

0
U Podgorici je održan info dan povodom predstavljanja projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness) usmjerenog na podsticanje saradnje mikro i malih preduzeća...

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...