Naslovnica Info Press info Pobjednicima kviza „Koliko znaš o EU?“ uručene nagrade

Pobjednicima kviza „Koliko znaš o EU?“ uručene nagrade

Pobjednicima online kviza „Koliko znaš o EU?“, danas su uručene nagrade.

Kviz je organizovalo Ministarstvo evropskih poslova, u okviru projekta „EU4ME“ koji finansira Evropska unija, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauka i inovacija.

U takmičenju je učestvovalo 130 učenika  osmog i devetog razreda osnovne škole koji su na 15 pitanja dali 1950 odgovora.

Prvo mjesto na kvizu je osvojila Nikolina Vojvodić, učenica 9. Razreda OŠ “Vuk Karadžić” iz Podgorice, drugo mjesto je zauzeo Arnes Drpljanin, učenik 9. razreda OŠ “Nedakusi” iz Bijelog Polja, dok je trećeplasirana Ksenija Dubravčević, učenica 9. razreda OŠ “Njegoš” iz Kotora.

Njima su nagrade  – vaučere za kupovinu sportske opreme, uručile ministarke evropskih poslova i prosvjete, nauke i inovacija, Maida Gorčević i Anđela Jakšić- Stojanović.

Ministarka Gorčević je čestitala pobjednicima na znanju koje su pokazali i istakla zadovoljstvo što je  u kvizu učestvovao veliki broj osnovaca iz škola koje su u sjevernom, centralnom i južnom regionu Crne Gore. Ona je kazala da evropske integracije ne bi imale smisla bez mladih, pametnih i radoznalih ljudi i pozvala ih da nastave da uče, unapređuju svoja znanja i vještine jer će, kako je kazala, oni biti generacija koja će imati privilegiju da uživa u svim prednostima članstva.

„Kada Crna Gora postane sljedeća članica Evropske unije, vi ćete imati priliku da jednostavno i lako putujete, studirate ili radite u bilo kojoj evropskoj zemlji. Da bi maksimalno iskoristili sve prilike koje će biti pred vama, ja vas podstičem da nastavite ovim putem, da istražujete i učite o evropskim temama i pripremite se za sve ono lijepo što nas čeka kada i zvanično postanemo dio evropske porodice“, poručila je ministarka Gorčević.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović čestitala je učenicima i učenicama na izuzetnom znanju koje su pokazali o Evropskoj uniji, naglašavajući da je punopravno članstvo u EU ključni strateški cilj Crne Gore. Ona je dodala da svako ulaganje u mlade ljude predstavlja najbolju investiciju u budućnost naše zemlje. Ministarka Jakšić-Stojanović je izrazila nadu da će dobitnici nagrada nastaviti da proširuju svoja znanja o EU i da će upravo oni biti ključni nosioci kreiranja boljeg i ljepšeg društva za sve nas. Istakla je i podršku EU kao ključnog partnera Crnoj Gori u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija, te obećala predan rad u tom pravcu u narednom periodu.

Nikolina, Arnes i Ksenija su sa ministarkama razgovarali o motivima učešća na kvizu i načinima na koje se informišu o EU. Kazali su da im pitanja nisu bila teška, ali da bi voljeli da u narednom periodu bude više formalnih i neformalnih događaja i aktivnosti koje će uključivati osnovce i na taj način im približiti Evropsku uniju, njene vrijednosti  i mogućnosti koje će članstvo donijeti.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

MINISTARSTVO PROSVJETE, NAUKE I INOVACIJA

Saopštenja

Odobreno 67 projekata u okviru Prvog poziva programa Interreg IPA ADRION

0
Na VIII sastanku Odbora za nadgledanje IPA Jadransko-jonskog programa (Interreg IPA ADRION), koji je 19-20. februara 2024. godine održan u Zagrebu, za finansiranje je...

Odobreno prvih 9 projekata u okviru Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – BiH –...

0
Na sastanku Odbora za nadgledanje Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027, održanom 16. februara 2024. godine, odobreno...

Sjutra trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije

0
Trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije održaće se u srijedu, 21. februara 2024. godine u Podgorici, u hibridnom...

Gorčević sa Trokazom: Podrška francuske evropskoj integraciji Crne Gore

0
Crna Gora ima nedvosmislenu i jasnu podršku Francuske kada je u pitanju evropska integracija, što pokazuje i činjenica da je ova država imenovala specijalnog...

0
Čime se bavite? Osnovne i postdiplomske specijalističke studije na Biotehničkom fakultetu završila sam prosječnom ocjenom „A“, u Podgorici 2014. godine. Magistarski rad odbranila sam...