Naslovnica Info Press info Počela realizacija strateškog projekta „Kreativnost na Južnom Jadranu“

Počela realizacija strateškog projekta „Kreativnost na Južnom Jadranu“

Sastankom partnera zvanično je otpočeo strateški projekat projekat „SA Creativity“ (Kreativnost na Južnom Jadranu), koji zajednički sprovode institucije iz Italije, Albanije i Crne Gore u okviru programa Interreg IPA Južni Jadran.

Projekat ima za cilj da unaprijedi turističku ponudu u tri države kroz jačanje kulturnih i kreativnih industrija, razmjenu znanja među umjetnicima i stvaraocima i oživljavanje kulturnih lokaliteta.

Nosilac projekta je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, a pored institucija iz italijanskih regija Pulja i Molize te Albanije, jedan od partnera je i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević čestitala je Ministarstvu kulture i medija na prilici da opet bude nosilac projekta vrijednog gotovo 4,8 miliona eura, koji se ovog puta finansira kroz Interreg IPA program Južni Jadran.

“Vjerujem da su ukazano povjerenje zaslužili uspješnim upravljanjem nedavno završenim projektom 3C, koji je realizovan u okviru prethodne perspektive Interreg IPA programa Italija – Albanija – Crna Gora”, kazala je Gorčević.

Ona je istakla da kroz ovaj projekat Crna Gora dobija priliku da u saradnji sa Italijom i Albanijom unaprijedi turističku ponudu kroz jačanje kulturnih i kreativnih industrija i oživljavanje kulturnih lokaliteta, ali i da podstaknemo upotrebu digitalnih tehnologija i umrežavanje umjetnika i kreativnih stvaralaca iz tri države.

Gorčević je najavila da se narednih dana u okviru programa Interreg IPA Južni Jadran očekuje raspisivanje Poziva za standardne projekte, čija ukupna vrijednost iznosi oko 38 miliona eura.

„To je ujedno i poziv svim potencijalnim korisnicima iz Crne Gore da iskoriste brojne mogućnosti koje nude programi evropske teritorijalne saradnje“, naglasila je Gorčević.

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović kazala je da će Ministarstvo kulture i medija raditi na aktivnijem i odgovornijem iskorišćavanju potencijala fondove Evropske unije za kulturni i kreativni sektor, kako bi zajedno sa partnerima ubrzali rast i obezbijedili održivost sektora, što bi ovaj sektor postavilo korak ispred drugih.

“Zato će Crna Gora proaktivnije koristiti fondove EU za kulturni i kreativni sektor, kako bi ubrzala rast i obezbijedila održivost sektora, zato ćemo u narednom periodu još aktivnije raditi na promociji svih potencijala ovog sektora i komunikaciji spektra mogućnosti za njegov razvoj koji može biti dodatno podržan saradnjom sa partnerima”, poručila je Vujović.

Vujović je da kazala da implementacijom projektnih aktivnosti žele da doprinesu stvaranju uslova za umrežavanje i prekograničnu saradnju kulturnih i turističkih aktera, kako bi region Južnog Jadrana kreirao zajedničke kulturne i turističke proizvode i na taj način doprinio samoodrživosti sektora u Italiji, Albaniji i Crnoj Gori.

“Revitalizacija kulturnog nasljeđa i stavljanje kulturnih dobara u kontekst održive namjene, jedan su od prioriteta u radu našeg Ministarstva. Zbog toga sam izuzetno zadovoljna što je dio projektnih aktivnosti rekonstrukcija i revitalizacija Tvrđave Španjola u Herceg Novom koja ima status nepokretno kulturno dobro i značajne potencijale za razvoj i promociju kulturnog turizma. Rekonstrukcijom će ovo kulturno dobro biti obnovljeno zaštićeno od daljeg propadanja i biće korišćeno u svrhu prezentacije kreativnih potencijala Crne Gore, regiona i šire, budući da će u objektu biti uspostavljen međunarodni kreativni centar sa rezidencijalnim kapacitetima”, kazala je Vujović.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić iskazao je zadovoljstvo što je Herceg Novi kroz ovaj projekat dobio podršku i šansu da, uz očuvanje vrijednog istorijskog spomenika iz 16. vijeka, kulturi da novu dimenziju.

”Herceg Novi je grad kulture u kojem je oduvijek prisutan šarm umjetnosti kroz koju se živi i kojoj se posvećuje velika pažnja. Podjednako smo ponosni na taj segment kao i na veoma bogato kulturno istorijsko nasljeđe među kojima se izdvajaju fortifikacioni objekti. Zbog toga nam je od presudne važnosti mogućnost da drevnu tvrđavu Španjolu obnovimo i u njoj osposobimo međunarodni kreativni, umjetnički centar. Raduje nas što ćemo mladim umjetnicima stvoriti uslove da iskažu umjeće i talenat, afirmisanim umjetnicima da prikažu znanje i vještine, a svima koji dođu ponuditi mjesto susreta umjetnosti, druženja, kreativnosti“, kazao je Katić.

Kjara Kampanile je ispred Zajedničkog sekretarijata programa Južni Jadran naglasila važnost svih strateških projekata koje će u narednom periodu sprovoditi institucije iz Italije, Albanije i Crne Gore, posebno akcentujući njihovu važnost za zajednicu i sve uključene države.

Direktorica NTO CG, dr Ana Tripković-Marković, istakla je da se značaj kulture u turizmu ne može precijeniti, kao ni značaj turizma za Crnu Goru. Prema njenim riječima, kultura je oduvijek bila, a sa godinama postaje i sve više, jedan od najvažnijih faktora koji utiču na turistu da odabere neku zemlju za svoju sljedeću destinaciju.

Očekivani rezultat projekta biće povezivanje sektora kulture i turizma u tri države kroz zajedničku strategiju za promociju kulturnih, turističkih i kreativnih potencijala.

Saopštenja

Slovenija i Francuska ostaju snažan partner Crnoj Gori i u novoj fazi pregovaračkog procesa sa...

0
Tokom radne posjete Briselu, glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović sastao se sa stalnim predstavnikom Misije Slovenije pri EU Iztokom Jarcom i sa...

Popa: Crna Gora i EU radile zajedno kako bi se postigao istorijski trenutak

0
Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa govorila je o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, u okviru...

Marković za “Vijesti”: Pred otvaranjem smo svih vrata ka EU, do kraja pregovora bavićemo...

0
"Ovo (IBAR) je istorijski uspjeh cjelokupnog društva, jer Crna Gora prva u istoriji politike proširenja uspijeva da ‘preskoči’ ovu novu, veoma zahtjevnu i za...

Dodijeljene nagrade za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević uručila je nagrade novinarkama koje su pobijedile na konkursu za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore. Konkurs...

Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju: Crna Gora nastavila sa napretkom u svim oblastima

0
“Napravili smo značajan napredak u usklađivanju našeg zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU. Crna Gora je usvojila brojne reforme kako bi unaprijedila regulatorni okvir koji...