Naslovnica Press info Press IPA Podrška EU reformi javne uprave od suštinskog značaja za proces pregovora

Podrška EU reformi javne uprave od suštinskog značaja za proces pregovora

“Efikasna i profesionalna javna uprava je od suštinskog značaja za rad u svim pregovaračkim poglavljima, što u prvi plan stavlja potrebu pažljivog planiranja podrške EU za njenu dalju reformu i srodne oblasti”, poručio je zamjenik glavne pregovaračice, Bojan Vujović, otvarajući radionicu na temu Strateško uvezivanje i unapređivanje nacrta Strateškog odgovora za oblast politike 2 – Dobro upravljanje, usklađivanje sa pravnom tekovinom EU, dobrosusjedski odnosi i strateško komuniciranje, koja je juče i danas održana u Kolašinu.

Na radionici je istaknuto da pretpristupna pomoć EU pruža podršku za usvajanje i sprovođenje ključnih političkih, institucionalnih, socijalnih i ekonomskih reformi u skladu sa vrijednostima EU i postepeno usklađivanje sa pravilima, standardima i politikama EU.

Cilj radionice je uvezivanje radnih grupa za pripremu IPA projekata tokom perioda 2021-2027 (IPA III) i pregovaračkih grupa za povezana poglavlja, u pravcu efikasnijeg planiranja podrške EU i pripreme Strateškog odgovora Crne Gore za IPA III period.

Strateški odgovor definiše kako Crna Gora planira da iskoristi IPA III finansijsku pomoć i na taj način doprinese opštim i specifičnim ciljevima navedenim u Programskom okviru EU za naredni sedmogodišnji period.  U tom dijelu Vujović je ukazao da je za pripremu kvalitetnog Strateškog odgovora potrebno detaljno sagledati dosadašnje rezultate i buduće planove razvoja.

,,Kako bi uspješno iskoristili dostupna EU sredstava, neophodno je postizanje i ispunjavanje ključnih načela pri korišćenju IPA fondova, a ono se postiže, prije svega dobrim uvezivanjem nacionalnih i EU prioriteta i dugoročnim strateškim planiranjem.’’ – kazao je Vujović.

Tokom radionice članovi radnih grupa za pregovore za poglavlja 5, 10, 16, 17, 23, 29, 32 i 33 i radne grupe za programiranje IPA III za ovu oblast politike su kroz konstruktivni dijalog razmijenili mišljenja, razmotrili sugestije i radili na unapređivanju nacrta Strateškog odgovora.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE

 

Saopštenja

Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetsedmi broj Biltena o evropskoj integraciji predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU tokom prvog kvartala 2024. godine. Bilten možete preuzeti ovdje.

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

0
Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila...

Zenović: Očekujemo pozitivne izvještaje za poglavlja 23 i 24

0
U poglavlju 23 – Pravosuđe i temeljna prava tri segmenta iz tri privremena mjerila najvjerovatnije neće biti realizovana do juna, ali to neće biti...

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...