Naslovnica Info Press info Podrška Italije na putu usvajanja EU standarda u oblasti bezbjednosti hrane

Podrška Italije na putu usvajanja EU standarda u oblasti bezbjednosti hrane

Crna Gora će u procesu uspostavljanja funkcionalnog sistema bezbjednosti hrane i primjene standarda EU imati u narednom periodu još jaču podršku Italije. Sporazum o saradnji u oblasti veterine i bezbjednosti hrane, koji je danas u Podgorici potpisan između Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i nadležnih institucija Italije, unaprijediće saradnju stručnih službi, laboratorija i ostalih nadležnih institucija dvije zemlje.

Sporazum su potpisali direktorica Uprave za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Ministarstva poljoprivrede Vesna Daković, a sa italijanske strane, generalni direktor za bezbijednost hrane Italije Đuzepe Roko i predstavnik Ministarstva zdravlja za veterinarsku medicinu Silvio Borelo.

Potpisnici su istakli da će saradnja u oblasti veterine kroz razmjenu tehničkog osoblja, eksperata i znanja o naučnim i tehničkim dostignućima doprinijeti i obezbjeđivanju stabilnog epizootiloškog područja zemalja potpisnica.

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane Vesna Daković podsjetila je da je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore u prethodnom periodu intenzivno radilo na uspostavljanju sistema bezbjednosti hrane prema EU standardima, što je za rezultat imalo i ispunjavanje obaveza za otvaranje pregovora sa EU u poglavlju 12 – Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika.

„Jačanje administrativnih kapaciteta državnih organa neophodan je preduslov za nastavak integracionog procesa Crne Gore, kako bi se institucije adekvatno pripremile za implementaciju evropskih i međunarodnih standarda. Uzimajući u obzir ograničene mogućnosti, ali i potrebe Crne Gore, opravdano je koristiti znanja, iskustava i kapacitete zemalja članica, a posebno onih koji su nam geografski, kulturološki i tradicionalno bliski, kao što je Italija“, kazala je Daković.

Ona je izrazila očekivanje da će saradnja između laboratorija za testiranje bolesti životinja i bolesti prenosivih hranom, ispitivanja hrane i hrane za životinje, organizovanjem obuka, uključujući i obuke korišćenjem informacionih i komunikacionih tehnologija, imati za efekat visoko obučeno i osposobljeno laboratorijsko i administrativno osoblje u Crnoj Gori.

„Cilj nam je da osposobimo kadar koji će postepeno preuzeti funkciju dalje edukacije u nacionalnim okvirima“, rekla je Daković.

Daković je posebnu zahvalnost iskazala prema prethodnom ministru poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petru Ivanoviću koji je, kako je kazala, učinio značajne napore da se već potvrđena saradnja nadležnih organa Crne Gore i Italije produbi potpisivanjem sporazuma.

b h sporazum

Generalni direktor Direktorata za bezbijednost hrane Italije Đuzepe Roko istakao je da je Italija sporazumom želi da pokrije saradnju sa Crnom Gorom u kompletnom procesu proizvodnje hrane do prerade u finalne proizvode životinjskog porijekla, kako bi se Crnoj Gori olakšao put prilagođavanja EU standardima.

„Sa zadovoljstvom sam primio informaciju da se Crna Gora približava otvaranju pregovora u poglavlju 12. To znači da će saradnja biti bazirana na konkretnim stvarima. Spremni smo da vam pomognemo u svemu što su u ovoj oblasti vaše obaveze prema EU, ali i potrebe. Prenijećemo iskustva Italije, jer ni naš put prema uspostavljanju sistema bezbjednosti hrane kakvog danas imamo nije prošao bez poteškoća“, kazao je Roko.

On je posebno naglasio spremnost da podrže crnogorsku administraciju u ispunjavanju ključnih obaveza iz pristupanja, kao što su uspostavljanje nacionalnog integrisanog plana kontrole, stvaranje mreže kontrolnih punktova na granicama i drugih.

Predstavnik Ministarstva zdravlja za veterinarsku medicinu Italije Silvio Borelo istakao je da je saradnja na konkretnim projektima veoma značajna za obje zemlje momentu kada su u EU na snazi nove i kompleksne regulative vezane za zdravlje životinja i bezbjednost hrane životinjskog porijekla.

„Bolesti životinja ne poznaju granice. Zato je značajno da unapređujemo saradnju koja je inače bila na zavidnom nivou. Regulativa EU u oblasti zdravlja životinja i bezbjednosti hrane je kompleksna i bićemo sa vama na putu primjene te regulative. Italija može da vam ponudi i direktne usluge putem sanitarnih službi kako državnih i regionalnih, ali i tehničko-naučnu saradnju posredstvom mreže renomiranih instituta“, poručio je Borelo. On je dodao da će međusobna saradnja dvije zemlje biti značajna i kada Crna Gora bude u okviru EU.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i ambasador Italije u Crnoj Gori Vinćenco Del Monako.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Saopštenja

Čitajte osmo izdanje Eurokaza

0
Generalni sekretarijat Vlade je objavio osmi broj časopisa Eurokaz. U okviru više rubrika, kroz Eurokaz su predstavljene aktuelnosti iz pregovaračkog procesa, rezultati reformi koje Crna...

EU DIGITALNI COVID SERTIFIKAT – NOVA KARTA ZA PUTOVANJA

0
Pandemija COVID-19 gotovo dvije godine na negativan način oblikuje život stanovnika Evrope i svijeta, definišući nova pravila ponašanja praćena restriktivnim mjerama koje su primorale...

Kordić sa šefovima radnih grupa za pregovore: Visoka podrška članstvu u EU je priznanje...

0
„Šefovi radnih grupa za 33 poglavlja pregovora i njihovi timovi su okosnica procesa pregovora s EU, a priznanje za njihov kontinuirani rad dolazi i...

Stabilna visoka podrška članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji

0
Građani su zadržali visok stepen podrške članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji, pokazuju rezultati istraživanja koje je za potrebe Generalnog sekretarijata Vlade sprovela Agencija...

Predstavljanje rezultata istraživanja javnog mnjenja „Stavovi građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja Crne...

0
Generalni sekretarijat Vlade, u srijedu 28. jula u 10.00 sati, u EU info centru organizuje konferenciju za medije, na kojoj će biti predstavljeni rezultati...