Naslovnica Info Press info Podrška Rumunije za članstvo Crne Gore u EU

Podrška Rumunije za članstvo Crne Gore u EU

Uz očuvanje tradicionalno dobrih bilateralnih odnosa, Rumunija će nastaviti da pruža snažnu podršku Crnoj Gori u pravcu dostizanja punopravnog članstva u EU, poručeno je sa sastanka ministarke evropskih poslova Maide Gorčević sa ambasadorom Rumunije Matejem Viorelom Ardeleanuom.

Ministarka Gorčević je zahvalila ambasadoru Ardeleanu na podršci koju Rumunija pruža Crnoj Gori u pregovaračkom procesu s EU.

„Veoma bogato iskustvo naših kolega iz Rumunije tokom njihovog pristupanja EU je od velike pomoći u procesu reformi koje sprovode crnogorske institucije. Radujemo se što na tu saradnju i podršku možemo računati i u narednom periodu“, kazala je ministarka.

Ona je informisala ambasadora o ključnim koracima koje će Vlada preduzeti s ciljem što bržeg i efikasnijeg ispunjavanja preporuka iz posljednjeg Izvještaja EK i pripreme za postepeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

„Reforme u pregovaračkoj strukturi, vladavini prava, posebno u pravosuđu su apsolutni prioritet. Paralelno sa njima, radimo na ispunjenju i realizaciji svih drugih aktivnosti iz evropske agende kao i završnih mjerila u svim ostalim poglavljima jer želimo da naši građani što prije i na svim poljima osjete boljitak od procesa evropske integracije“, kazala je ministarka.

Ambasador Ardeleanu je istakao da se Rumunija snažno zalaže za proširenje EU na države Zapadnog Balkana i prenio da Crna Gora može računati na dalju podršku Vlade Rumunije u ispunjavanju reformi na evropskom putu.

„Pred Crnom Gorom su zahtjevne reforme, ali vjerujem da uz aktivan rad i dopinos svih institucija i civilnog društva, možete za kratko vrijeme, ispuniti taj cilj. Na tom putu možete računati na punu podršku Rumunije. Na primjeru Rumunije možete vidjeti koliko članstvo u EU doprinosi unapređenju kvaliteta života građana“, poručio je ambasador.

Obostrano je istaknuto zadovoljstvo tradicionalno dobrim odnosima dvije države i u tom kontekstu je posebno naglašena uspješna saradnja u okviru pregovaračkog procesa, u sklopu koje su rumunski eksperti spremni da pruže značajnu ekspertsku podršku crnogorskim institucijama.

Saopštenja

U završnoj fazi pregovora će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva

0
Nakon dobijenog pozitivnog IBARa Crna Gora ulazi u završnu fazu pregovora, u kojoj će nam biti potrebni svi raspoloživi mehanizmi i iskustva, poručio je...

Održan implementacioni seminar za korisnike Drugog poziva programa Interreg Euro-MED

0
U Podgorici je održan implementacioni seminar za korisnike projekata koji su podržani kroz Drugi poziv programa Interreg Euro-MED. Crnogorske institucije i organizacije su i u...

Intervju ministarke Gorčević za Vijesti

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, ocijenila je da ne očekuje da će Zagreb kočiti pregovore Podgorice s Evropskom unijom (EU) zbog toga što je crnogorski...

Zenović za EWB: Održavanje tempa i posvećenosti ključno je za evropsku integraciju Crne Gore

0
Crna Gora je postala prva zemlja kandidat za članstvo u EU koja je dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti mjerila za poglavlja 23 i...

Gorčević sa Pasonom: Istom posvećenošću nastavljamo rad na zatvaranju poglavlja  

0
Crna Gora nakon dobijenog pozitivnog IBARa ulazi u završnu, ali istovremeno i najzahtjevniju fazu pregovora za koju će joj biti potrebna politička, tehnička i...