Naslovnica Info Press info Podrška Rumunije za članstvo Crne Gore u EU

Podrška Rumunije za članstvo Crne Gore u EU

Uz očuvanje tradicionalno dobrih bilateralnih odnosa, Rumunija će nastaviti da pruža snažnu podršku Crnoj Gori u pravcu dostizanja punopravnog članstva u EU, poručeno je sa sastanka ministarke evropskih poslova Maide Gorčević sa ambasadorom Rumunije Matejem Viorelom Ardeleanuom.

Ministarka Gorčević je zahvalila ambasadoru Ardeleanu na podršci koju Rumunija pruža Crnoj Gori u pregovaračkom procesu s EU.

„Veoma bogato iskustvo naših kolega iz Rumunije tokom njihovog pristupanja EU je od velike pomoći u procesu reformi koje sprovode crnogorske institucije. Radujemo se što na tu saradnju i podršku možemo računati i u narednom periodu“, kazala je ministarka.

Ona je informisala ambasadora o ključnim koracima koje će Vlada preduzeti s ciljem što bržeg i efikasnijeg ispunjavanja preporuka iz posljednjeg Izvještaja EK i pripreme za postepeno zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

„Reforme u pregovaračkoj strukturi, vladavini prava, posebno u pravosuđu su apsolutni prioritet. Paralelno sa njima, radimo na ispunjenju i realizaciji svih drugih aktivnosti iz evropske agende kao i završnih mjerila u svim ostalim poglavljima jer želimo da naši građani što prije i na svim poljima osjete boljitak od procesa evropske integracije“, kazala je ministarka.

Ambasador Ardeleanu je istakao da se Rumunija snažno zalaže za proširenje EU na države Zapadnog Balkana i prenio da Crna Gora može računati na dalju podršku Vlade Rumunije u ispunjavanju reformi na evropskom putu.

„Pred Crnom Gorom su zahtjevne reforme, ali vjerujem da uz aktivan rad i dopinos svih institucija i civilnog društva, možete za kratko vrijeme, ispuniti taj cilj. Na tom putu možete računati na punu podršku Rumunije. Na primjeru Rumunije možete vidjeti koliko članstvo u EU doprinosi unapređenju kvaliteta života građana“, poručio je ambasador.

Obostrano je istaknuto zadovoljstvo tradicionalno dobrim odnosima dvije države i u tom kontekstu je posebno naglašena uspješna saradnja u okviru pregovaračkog procesa, u sklopu koje su rumunski eksperti spremni da pruže značajnu ekspertsku podršku crnogorskim institucijama.

Saopštenja

Evropski dan na Žabljaku

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 26. februara 2024. godine u radnoj posjeti  Žabljaku. Posjeta je dio projekta EU4ME - Podrška...

Podrška Švedske da Crna Gora bude sljedeća članica EU

0
Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu pokazala značajne rezultate koji mogu ubrzati njen evropski put, a Švedska će nastaviti da podržava Crnu Goru...

EUSAIR: Započeto sprovođenje tri strateška projekta

0
U Zagrebu je 21. februara održana konferencija u okviru Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), na kojoj je ozvaničen početak sprovođenja tri strateška...

Gorčević i Miler: pred Crnom Gorom šansa da postane sljedeća članica EU

0
“Osim imenovanja u pravosuđu, svjesni smo da je neophodno završiti preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji rezultata u oblasti borbe...

Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u...

0
„Apsolutni prioritet ove Vlade je da ubrza reforme i osigura članstvo Crne Gore u EU. To je naše strateško opredjeljenje zato što želimo da...