Naslovnica Info Press info Podržano 10 novih IPA projekata prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore

Podržano 10 novih IPA projekata prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore

Danas su na Zlatiboru dodijeljeni sertifikati za 10 projekata koji su podržani kroz Treći poziv IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, a čija ukupna vrijednost iznosi 2,2 miliona eura.

Ugovoreni projekti, koji su dodijeljeni na svečanosti uz prisustvo zvaničnika Republike Srbije, Crne Gore i Delegacije Evropske unije u Srbiji, doprinijeće povećanju zapošljivosti i mogućnosti zapošljavanja, poboljšanju upravljanja otpadom i tretmana otpadnih voda, kao i unapređenju kapaciteta za korišćenje turističkih potencijala.

Projekte će sprovoditi institucije i organizacije iz programskog područja, koje obuhvata 10 opština u Srbiji i 14 opština u Crnoj Gori – većinom na sjeveru države.

Na početku svečanosti, ministarka za evropske integracije Republike Srbije Tanja Miščević, državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova Crne Gore i nacionalna IPA koordinatorka Milena Žižić i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre potpisali su finansijski sporazum između partnerskih država i Evropske komisije za sprovođenje Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2021-2027 u sklopu programskog okvira IPA III. Takođe, formiran je Odbor za nadgledanje ovog programa, koje čine predstavnici ključnih institucija dvije države.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo zbog nastavka saradnje između Srbije i Crne Gore kroz naredni programski okvir IPA III. U saradnji sa kolegama iz Srbije, uz finansijsku podršku Evropske unije, uspjeli smo da obezbijedimo sredstva u iznosu od 8,4 miliona eura za Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora za period 2021-2027, što predstavlja značajnu investiciju u razvoj programom obuhvaćene teritorije“, istakla je Žižić.

Ona je podsjetila da je prekogranična saradnja između Srbije i Crne Gore počela 2008. godine, a od tada je u okviru finansijskih ciklusa IPA I i IPA II ugovoreno 62 projekta, ukupne vrijednosti preko 13 miliona eura.

„Projekti su realizovani u oblastima kulture, zdravstva, ekonomske saradnje, socijalne inkluzije, zapošljavanja, zaštite životne sredine i podsticanja prilagođavanja klimatskim promjenama, kao i razvoja turističkih potencijala kroz valorizaciju prirodnog i kulturnog nasljeđa. Svi projekti su bili usmjereni na unapređenje kvaliteta života ljudi kako u opštinama na sjeveru Crne Gore tako i u opštinama i gradovima Raškog, Zlatiborskog i Moravičkog okruga u Srbiji“, dodala je Žižić.

Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora će u periodu od 2021. do 2027. godine biti usmjeren na poboljšanje kvaliteta javnih zdravstvenih i socijalnih usluga za uključivanje marginalizovanih grupa u programskom području, kao i na poboljšanje i promociju zajedničke prekogranične turističke ponude zasnovane na zaštićenom kulturnom i prirodnom nasljeđu.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Odobreno 67 projekata u okviru Prvog poziva programa Interreg IPA ADRION

0
Na VIII sastanku Odbora za nadgledanje IPA Jadransko-jonskog programa (Interreg IPA ADRION), koji je 19-20. februara 2024. godine održan u Zagrebu, za finansiranje je...

Odobreno prvih 9 projekata u okviru Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – BiH –...

0
Na sastanku Odbora za nadgledanje Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027, održanom 16. februara 2024. godine, odobreno...

Sjutra trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije

0
Trinaesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije održaće se u srijedu, 21. februara 2024. godine u Podgorici, u hibridnom...

Gorčević sa Trokazom: Podrška francuske evropskoj integraciji Crne Gore

0
Crna Gora ima nedvosmislenu i jasnu podršku Francuske kada je u pitanju evropska integracija, što pokazuje i činjenica da je ova država imenovala specijalnog...

0
Čime se bavite? Osnovne i postdiplomske specijalističke studije na Biotehničkom fakultetu završila sam prosječnom ocjenom „A“, u Podgorici 2014. godine. Magistarski rad odbranila sam...