Naslovnica Info Press info Podržano 10 novih IPA projekata prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore

Podržano 10 novih IPA projekata prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore

Danas su na Zlatiboru dodijeljeni sertifikati za 10 projekata koji su podržani kroz Treći poziv IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, a čija ukupna vrijednost iznosi 2,2 miliona eura.

Ugovoreni projekti, koji su dodijeljeni na svečanosti uz prisustvo zvaničnika Republike Srbije, Crne Gore i Delegacije Evropske unije u Srbiji, doprinijeće povećanju zapošljivosti i mogućnosti zapošljavanja, poboljšanju upravljanja otpadom i tretmana otpadnih voda, kao i unapređenju kapaciteta za korišćenje turističkih potencijala.

Projekte će sprovoditi institucije i organizacije iz programskog područja, koje obuhvata 10 opština u Srbiji i 14 opština u Crnoj Gori – većinom na sjeveru države.

Na početku svečanosti, ministarka za evropske integracije Republike Srbije Tanja Miščević, državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova Crne Gore i nacionalna IPA koordinatorka Milena Žižić i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre potpisali su finansijski sporazum između partnerskih država i Evropske komisije za sprovođenje Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2021-2027 u sklopu programskog okvira IPA III. Takođe, formiran je Odbor za nadgledanje ovog programa, koje čine predstavnici ključnih institucija dvije države.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo zbog nastavka saradnje između Srbije i Crne Gore kroz naredni programski okvir IPA III. U saradnji sa kolegama iz Srbije, uz finansijsku podršku Evropske unije, uspjeli smo da obezbijedimo sredstva u iznosu od 8,4 miliona eura za Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora za period 2021-2027, što predstavlja značajnu investiciju u razvoj programom obuhvaćene teritorije“, istakla je Žižić.

Ona je podsjetila da je prekogranična saradnja između Srbije i Crne Gore počela 2008. godine, a od tada je u okviru finansijskih ciklusa IPA I i IPA II ugovoreno 62 projekta, ukupne vrijednosti preko 13 miliona eura.

„Projekti su realizovani u oblastima kulture, zdravstva, ekonomske saradnje, socijalne inkluzije, zapošljavanja, zaštite životne sredine i podsticanja prilagođavanja klimatskim promjenama, kao i razvoja turističkih potencijala kroz valorizaciju prirodnog i kulturnog nasljeđa. Svi projekti su bili usmjereni na unapređenje kvaliteta života ljudi kako u opštinama na sjeveru Crne Gore tako i u opštinama i gradovima Raškog, Zlatiborskog i Moravičkog okruga u Srbiji“, dodala je Žižić.

Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora će u periodu od 2021. do 2027. godine biti usmjeren na poboljšanje kvaliteta javnih zdravstvenih i socijalnih usluga za uključivanje marginalizovanih grupa u programskom području, kao i na poboljšanje i promociju zajedničke prekogranične turističke ponude zasnovane na zaštićenom kulturnom i prirodnom nasljeđu.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

0
Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju'“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih...

Crna Gora ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u EU

0
Crna Gora je ujedinjena oko zajedničkog cilja – članstva u Evropskoj uniji, što se pokazalo konsenzusom u Vladi, ali i gotovo jednoglasnim izglasavanjem IBAR...

Evropski izbori osigurali kontinuitet za podršku Crnoj Gori na putu prema članstvu u EU

0
Nedavno završeni evropski izbori, na osnovu čijih rezultata će biti izabrani čelnici EU institucija u sljedećem petogodišnjem mandatu, osigurali su kontinuitet Evropskog parlamenta u...

Vlada pokreće program obuka „Ready for EU“ za pripemu držanih službenika za rad u...

0
Imajući u vidu ubrzanje pregovaračkog procesa i sve izvjesnije pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji, Ministarstvo evropskih poslova uz podršku Ministarstva javne uprave, Uprave za...

Crna Gora preuzela predsjedavanje programom Interreg Euro-MED

0
Na desetom sastanku Odbora za nadgledanje programa Interreg Euro-MED, koji je održan 12. juna u Valeti na Malti, Crna Gora je zvanično preuzela predsjedavanje...