Naslovnica Info Press info Političke partije u Crnoj Gori treba da pronađu način da prevaziđu političke...

Političke partije u Crnoj Gori treba da pronađu način da prevaziđu političke podjele

Moram da istaknem da su nedavni događaji u Crnoj Gori otežali razgovore i planiranje procesa evropskih integracija, jer se čini da je ogroman fokus u zemlji na domaća pitanja, rekla je Anika Ben David

Ambasadorka Švedske (zemlje koja će predsjedavati EU u prvoj polovini 2023.) u Crnoj Gori Anika Ben David rekla je u intervjuu za Eurokaz da političke partije treba da pronađu način da prevaziđu političke podjele i fokusiraju se na zajednički prevashodni cilj – a zatim preduzmu konkretne korake da do toga dođu. Anika Ben David je kazala da je opšti pravac Švedske snažan fokus na ruski rat protiv Ukrajine, pružanje bezbjednosti građanima EU i jačanje uloge EU u svijetu, zaustavljanje organizovanog kriminala, ubrzavanje klimatske tranzicije i očuvanje osnovnih vrijednosti EU.

  • Proširenje Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana će vjerovatno biti visoko na agendi predsjedavanja Vaše zemlje EU. U tom kontekstu, kako vidite poziciju Crne Gore?

-Pa, prije svega, željela bih da istaknem da prema našem mišljenju – mi smo kao država tradicionalno bili za proširenje. A cijeli Zapadni Balkan i Crnu Goru vidimo kao prirodne buduće članice Evropske unije. Međutim, moram da istaknem da su nedavni događaji u Crnoj Gori otežali razgovore i planiranje procesa evropskih integracija, jer se čini da je ogroman fokus u zemlji na domaća pitanja. Iz perspektive našeg predsjedavanja EU, prilično je teško predvidjeti šta se može dogoditi u Crnoj Gori tokom “naših” 6 mjeseci. Biću iskrena i reći da nismo očekivali ovakav razvoj događaja ranije ove godine, a čini se da situacija postaje sve komplikovanija. Zato ćemo morati da sačekamo i vidimo kako će se sve odigrati prije nego što se preduzmu bilo kakvi značajniji koraci.

Takođe, u ovom trenutku moram da istaknem činjenicu da odnedavno imamo novu vladu u Švedskoj. Očekujemo da ćemo kasnije ovog mjeseca dobiti prioritete predsjedavanja EU. Međutim, opšti pravac je snažan fokus na ruski rat protiv Ukrajine, pružanje bezbjednosti građanima EU i jačanje uloge EU u svijetu, zaustavljanje organizovanog kriminala, ubrzavanje klimatske tranzicije i očuvanje osnovnih vrijednosti EU.

  • Kako ocjenjujete napredak Crne Gore na evropskom putu i na šta moramo da se fokusiramo tokom švedskog predsjedavanja?

-Mislim da je pošteno reći da je Crna Gora imala veliku prednost u tom procesu u odnosu na svoje susjede, ali sve je to znatno usporilo posljednjih godina. U suštini, političke partije u Crnoj Gori treba da pronađu način da prevaziđu političke podjele i fokusiraju se na zajednički prevashodni cilj – a zatim preduzmu konkretne korake da do toga dođu.

Trenutno se zemlja nalazi u ćorsokaku. EU je izrazila našu duboku zabrinutost zbog novog Zakona o predsjedniku. Svi zakonodavni akti treba da budu u skladu sa Ustavom. Svi politički akteri treba da se uzdrže od bilo kakvog djelovanja koje bi moglo dodatno produbiti institucionalnu krizu i potkopati crnogorske demokratske institucije.

Ono što je sada hitno potrebno su izbor sudija Ustavnog suda, povećan fokus na reforme i izgradnja istinskog političkog dijaloga u parlamentu.

Politička kriza kojoj svjedočimo je u velikoj mjeri sama izazvana i nadamo se da će Crna Gora uspjeti da se iz nje izvuče prije nego kasnije. Naravno da ćemo mi, države članice i EU, pomoći, ali na crnogorskim političarima je da državu izvedu iz krize na odgovoran način. Pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji je strateški izbor velike većine crnogorskih građana i javno izrečeni cilj velike većine crnogorskih političkih aktera. Crna Gora je prednjačila među zemljama kandidatima za EU. Kontinuirani napredak u pristupanju EU zahtijeva od svih političkih aktera da podrže funkcionalnost demokratskih institucija zemlje i ojačaju vladavinu prava.

  • Iz Vaše perspektive, kakav će biti dalji evropski put regiona, posebno Crne Gore, u svjetlu svih aktuelnih dešavanja u EU i očekivanja koja EU ima od zemalja regiona?

-Kao posljedica brutalnog i ničim izazvanog ruskog rata u Ukrajini, vjerujem da smo svjedoci prelomnog trenutka u svijetu. Tok ovog rata je možda faktor koji će oblikovati naše prioritete, akcije i naše zajedničke ciljeve više od bilo koje druge krize u novijoj istoriji.

Nivo solidarnosti i jedinstva u Evropi u cjelini je bez presedana, sa rijetkim izuzecima. Crna Gora se uskladila sa EU po pitanju Zajedničke spoljne i bezbjednosne politike i uvela sankcije Rusiji. Ovo je veoma cijenjeno, ali i normalno, imajući u vidu šta se dešava.

Rekla bih da je rat stvorio povećan osjećaj hitnosti pristupanja Zapadnog Balkana u EU, što je potvrđeno u Tirani – ali se u isto vrijeme čini da razvoj događaja u različitim zemljama regiona ide u neželjenom pravcu. Više od bilo čega drugog biće potrebna posvećenost zemalja Zapadnog Balkana kako bi konkretno dokazale da su spremne da se pridruže EU.

  • Očekujete li da će EU nastaviti da snažno podržava reforme u oblasti vladavine prava u Crnoj Gori?

– Apsolutno da.

  • Vaša ocjena bilateralnih odnosa Švedske i Crne Gore?

-Imamo odlične bilateralne odnose i verujem da će u budućnosti biti još bolji. Crna Gora je sve popularnija destinacija za švedske turiste i već imamo dobro integrisanu crnogorsku dijasporu u Švedskoj. Broj bilateralnih posjeta se postepeno povećava i vjerujem da i naši trgovinski brojevi pokazuju pozitivne znake. Crna Gora je brzo primila i podržala našu kandidaturu za članstvo u NATO-u.

Nadam se da ćemo uskoro, obje zemlje, biti članice NATO-a, a ja sa nestrpljenjem čekam dan kada će Crna Gora postati članica EU.

EUROKAZ

Autor: Marko Vešović, novinar Portala RTCG

 

Saopštenja

Evropski dan na Žabljaku

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević,  boraviće sa saradnicima u ponedjeljak, 26. februara 2024. godine u radnoj posjeti  Žabljaku. Posjeta je dio projekta EU4ME - Podrška...

Podrška Švedske da Crna Gora bude sljedeća članica EU

0
Crna Gora je u kratkom vremenskom periodu pokazala značajne rezultate koji mogu ubrzati njen evropski put, a Švedska će nastaviti da podržava Crnu Goru...

EUSAIR: Započeto sprovođenje tri strateška projekta

0
U Zagrebu je 21. februara održana konferencija u okviru Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), na kojoj je ozvaničen početak sprovođenja tri strateška...

Gorčević i Miler: pred Crnom Gorom šansa da postane sljedeća članica EU

0
“Osim imenovanja u pravosuđu, svjesni smo da je neophodno završiti preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji rezultata u oblasti borbe...

Gorčević na Odboru za SSP: prioritet Vlade da ubrza reforme i osigura članstvo u...

0
„Apsolutni prioritet ove Vlade je da ubrza reforme i osigura članstvo Crne Gore u EU. To je naše strateško opredjeljenje zato što želimo da...