Naslovnica Info Press info Portugalsko predsjedavanje EU snažno podržava Crnu Goru

Portugalsko predsjedavanje EU snažno podržava Crnu Goru

“Crna Gora je opredijeljena da tokom Portugalskog predsjedavanja EU demonstrira svoju odlučnost da još intenzivnije nastavi sa reformama, posebno u oblasti vladavine prava koja determiniše ukupni napredak društva“, poručila je glavna pregovaračica Zorka Kordić na sastanku sa ambasadorkom Portugala Mendes da Silva Pinom.

Kordić je istakla da veoma cijeni podršku koju Portugal pruža Crnoj Gori u pristupanju EU, a posebno u pogledu inkluzivnog dijaloga koji je pokrenut po pitanju jasnih smjernica za primjenu Nove metodologije pristupanja, kako bi ona imala dodatnu vrijednost za države kandidate.

Kako je istakla, puna usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU treba da bude sastavni dio političkog dijaloga na visokom nivou u okviru Nove metodologije, a da je vladavina prava vodilja procesa. U tom kontekstu, glavna pregovaračica je prenijela očekivanje da će se, tokom portugalskog predsjedavanja EU, a u skladu sa Novom metodologijom, održati Međuvladina konferencija u kojoj će Crna Gora učestvovati na političkom nivou.

Ambasadorka Da Silva Pina je istakla da Portugal očekuje da Crna Gora nastavi da demonstrira svoje liderstvo u procesu pregovora sa EU i nastavak reformi, prije svega u vladavini prava, i da Crna Gora pokaže da je posvećena očuvanju sistema evropskih vrijednosti i konkretnim, vidljivim rezultatima.

Kako je istakla, vladavina prava je obaveza koja će danom članstva u EU postati još veća, jer su pod strogom kontrolom u ovoj oblasti sve države članice EU i da se i pregovori o budžetu EU zasnivaju na poštovanju tih principa. Svakako, rezultati reformi nisu bitni samo zbog članstva u EU nego, prije svega, zbog dobrobiti cjelokupnog crnogorskog društva.

Ona je pohvalila opredjeljenje Vlade da se u ovoj fazi otvori inkluzivan dijalog  u pripremi propisa koji se tiču efikasnosti tužilaštva kroz saradnju i konsultacije sa Evropskom komisijom.

„Cijela EU, kao i Portugal, podržava evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i Crne Gore. EU je to pokazala i kroz podršku u suočavanju sa koronavirusom, a nastaviće kroz programiranje nove Ipe“, saopštila je ambasadorka.

Sagovornice su se saglasile o potrebi unapređenja saradnje dvije države u procesu evropske integracije, istakavši da postoji značajan prostor za saradnju u više oblasti u kojima Portugal može pomoći svojom ekspertizom.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Produžen konkurs za najbolje novinarske priče o evropskoj integraciji Crne Gore

0
U oviru obilježavanja Mjeseca Evrope, Ministarstvo evropskih poslova produžava svoj tradicionalni konkurs za najbolje priče o evropskoj integraciji Crne Gore, uz finansijsku podršku Evropske...

Crna Gora u evropskoj kampanji o zdravlju bilja #PlantHealth4Life

0
#PlantHealth4Life je višegodišnja multinacionalna kampanja osmišljena na zahtjev Evropske komisije koja je zasnovana na dubinskoj analizi percepcija i ponašanja vezanih za zdravlje biljaka širom...

Evropski đir u Pljevljima: Svi da doprinesemo da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske...

0
“Danas kada slavimo Dan Evrope, podsjećamo se da i su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo...

Završna proslava u okviru „Evropskog đira“ u Pljevljima 17. maja

0
Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope, završiće se u Pljevljima 17. maja raznovrsnim programom kojim će se istaknuti kulturna...

Evropski đir u Petnjici: Dijelimo viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice...

0
Dijelimo zajedničku viziju da Crna Gora treba da bude dio porodice Evropske unije. Bogatim i raznovrsnim programom u Divan bašti, kojim su dominirala djeca,...