Naslovnica Info Press info Portugalsko predsjedavanje EU snažno podržava Crnu Goru

Portugalsko predsjedavanje EU snažno podržava Crnu Goru

“Crna Gora je opredijeljena da tokom Portugalskog predsjedavanja EU demonstrira svoju odlučnost da još intenzivnije nastavi sa reformama, posebno u oblasti vladavine prava koja determiniše ukupni napredak društva“, poručila je glavna pregovaračica Zorka Kordić na sastanku sa ambasadorkom Portugala Mendes da Silva Pinom.

Kordić je istakla da veoma cijeni podršku koju Portugal pruža Crnoj Gori u pristupanju EU, a posebno u pogledu inkluzivnog dijaloga koji je pokrenut po pitanju jasnih smjernica za primjenu Nove metodologije pristupanja, kako bi ona imala dodatnu vrijednost za države kandidate.

Kako je istakla, puna usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU treba da bude sastavni dio političkog dijaloga na visokom nivou u okviru Nove metodologije, a da je vladavina prava vodilja procesa. U tom kontekstu, glavna pregovaračica je prenijela očekivanje da će se, tokom portugalskog predsjedavanja EU, a u skladu sa Novom metodologijom, održati Međuvladina konferencija u kojoj će Crna Gora učestvovati na političkom nivou.

Ambasadorka Da Silva Pina je istakla da Portugal očekuje da Crna Gora nastavi da demonstrira svoje liderstvo u procesu pregovora sa EU i nastavak reformi, prije svega u vladavini prava, i da Crna Gora pokaže da je posvećena očuvanju sistema evropskih vrijednosti i konkretnim, vidljivim rezultatima.

Kako je istakla, vladavina prava je obaveza koja će danom članstva u EU postati još veća, jer su pod strogom kontrolom u ovoj oblasti sve države članice EU i da se i pregovori o budžetu EU zasnivaju na poštovanju tih principa. Svakako, rezultati reformi nisu bitni samo zbog članstva u EU nego, prije svega, zbog dobrobiti cjelokupnog crnogorskog društva.

Ona je pohvalila opredjeljenje Vlade da se u ovoj fazi otvori inkluzivan dijalog  u pripremi propisa koji se tiču efikasnosti tužilaštva kroz saradnju i konsultacije sa Evropskom komisijom.

„Cijela EU, kao i Portugal, podržava evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i Crne Gore. EU je to pokazala i kroz podršku u suočavanju sa koronavirusom, a nastaviće kroz programiranje nove Ipe“, saopštila je ambasadorka.

Sagovornice su se saglasile o potrebi unapređenja saradnje dvije države u procesu evropske integracije, istakavši da postoji značajan prostor za saradnju u više oblasti u kojima Portugal može pomoći svojom ekspertizom.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Potrebno uložiti dodatne napore za usklađivanje s pravnom tekovinom EU do kraja 2023

0
„Poglavlje 1- Sloboda kretanja robe pokriva jednu od četiri osnovne slobode na kojima počiva EU i u tom dijelu je potrebno da svi relevantni...

Kordić u Briselu: Strateška vanjskopolitička orijentacija Crne Gore jasna

0
„Strateška vanjskopolitička orijentacija Crne Gore jasna i zasnovana na punoj usklađenosti sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU“, kazala je glavna pregovaračica, Zorka Kordić. Ona je...

Iskoristiti podršku država članica za ubrzanje procesa pristupanja

0
“Crna Gora konkretnim rezultatima pokazuje da je njeno mjesto u EU. U narednom periodu je važno intenzivirati reformske procese u državi i iskoristiti podršku...

Sprovođenje evropske agende je goruće pitanje crnogorskog društva

0
„Proces proširenja se mora osnažiti, kako u državama Zapadnog Balkana, tako i unutar same EU, na način da postane opipljiviji za građane i poslovnu...

U centru svih predloga politika građani i kreiranje usluga koje će im efikasno koristiti

0
Reforma javne uprave značajna je za evropsku perspektivu, profesionalna, racionalna i odgovorna javna uprave obezbijediće i visok kvalitet usluga građanima, koji su u centru...