Naslovnica Info Press info Portugalsko predsjedavanje EU snažno podržava Crnu Goru

Portugalsko predsjedavanje EU snažno podržava Crnu Goru

“Crna Gora je opredijeljena da tokom Portugalskog predsjedavanja EU demonstrira svoju odlučnost da još intenzivnije nastavi sa reformama, posebno u oblasti vladavine prava koja determiniše ukupni napredak društva“, poručila je glavna pregovaračica Zorka Kordić na sastanku sa ambasadorkom Portugala Mendes da Silva Pinom.

Kordić je istakla da veoma cijeni podršku koju Portugal pruža Crnoj Gori u pristupanju EU, a posebno u pogledu inkluzivnog dijaloga koji je pokrenut po pitanju jasnih smjernica za primjenu Nove metodologije pristupanja, kako bi ona imala dodatnu vrijednost za države kandidate.

Kako je istakla, puna usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU treba da bude sastavni dio političkog dijaloga na visokom nivou u okviru Nove metodologije, a da je vladavina prava vodilja procesa. U tom kontekstu, glavna pregovaračica je prenijela očekivanje da će se, tokom portugalskog predsjedavanja EU, a u skladu sa Novom metodologijom, održati Međuvladina konferencija u kojoj će Crna Gora učestvovati na političkom nivou.

Ambasadorka Da Silva Pina je istakla da Portugal očekuje da Crna Gora nastavi da demonstrira svoje liderstvo u procesu pregovora sa EU i nastavak reformi, prije svega u vladavini prava, i da Crna Gora pokaže da je posvećena očuvanju sistema evropskih vrijednosti i konkretnim, vidljivim rezultatima.

Kako je istakla, vladavina prava je obaveza koja će danom članstva u EU postati još veća, jer su pod strogom kontrolom u ovoj oblasti sve države članice EU i da se i pregovori o budžetu EU zasnivaju na poštovanju tih principa. Svakako, rezultati reformi nisu bitni samo zbog članstva u EU nego, prije svega, zbog dobrobiti cjelokupnog crnogorskog društva.

Ona je pohvalila opredjeljenje Vlade da se u ovoj fazi otvori inkluzivan dijalog  u pripremi propisa koji se tiču efikasnosti tužilaštva kroz saradnju i konsultacije sa Evropskom komisijom.

„Cijela EU, kao i Portugal, podržava evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i Crne Gore. EU je to pokazala i kroz podršku u suočavanju sa koronavirusom, a nastaviće kroz programiranje nove Ipe“, saopštila je ambasadorka.

Sagovornice su se saglasile o potrebi unapređenja saradnje dvije države u procesu evropske integracije, istakavši da postoji značajan prostor za saradnju u više oblasti u kojima Portugal može pomoći svojom ekspertizom.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Čekaju se šefovi za još šest radnih grupa

0
Pregovaračka struktura Crne Gore sa EU nadograđuje se postupno, prateći institucionalno uređenje resornih ministarstava, kaže Zorka Kordić. Pregovaračka struktura Crne Gore sa Evropskom unijom je...

Potpisan Sporazum o saradnji između Pravnog fakulteta UCG i Kancelarije za evropske integracije

0
Danas je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore održan sastanak na kojem je potpisan Sporazum o saradnji između Pravnog fakulteta UCG i Kancelarije za...

Javni poziv za NVO za predlaganje članova za radnu grupu za pregovaračko poglavlje 21...

0
Javni poziv nevladinim organizacijama za predlaganje predstavnika/ce za člana/icu Radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast...

Javni poziv za NVO za predlaganje članova za radnu grupu za pregovaračko poglavlje 15...

0
Javni poziv nevladinim organizacijama za predlaganje predstavnika/ce za člana/icu Radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast...

Javni poziv za NVO za predlaganje članova za radnu grupu za pregovaračko poglavlje 14...

0
Javni poziv nevladinim organizacijama za predlaganje predstavnika/ce za člana/icu Radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast...